In timpul filmarilor la ""Mihai Viteazu"", Amza s-a dus la frizer, iar acesta l-a tuns prea scurt. Asa ca, in partea a doua a filmului, voievodul a purtat peruca! L-a remarcat pe vremea cand facea roluri in filme istorice. «Haiduci

In timpul filmarilor la ""Mihai Viteazu"", Amza s-a dus la frizer, iar acesta l-a tuns prea scurt. Asa ca, in partea a doua a filmului, voievodul a purtat peruca!

L-a remarcat pe vremea cand facea roluri in filme istorice. «Haiducii» era unul dintre ele. ""In toate avea roluri negative. Si toata lumea mi-a zis: «N-a jucat decat personaje negative, iar tu vrei sa-i dai un rol pozitiv?» Si-am zis un «Da» foarte hotarat"", povesteste Sergiu Nicolaescu.

DECEBAL. ""Asa l-am impus in «Dacii», ca Decebal. Era unul dintre cei 13 actori care au dat probe pentru acest film. Iar la «Mihai Viteazu» nu mai spun! Au fost o suta si ceva de variante pentru rolul marelui voievod. Chiar si eu am fost Mihai Viteazu. Dar nu eram deloc convins ca va fi bine. Asa am ajuns intr-o buna zi sa ma enervez, sa ma duc la frizer sa ma tund si sa ma rad. M-am dus la producator si i-am zis: «Amza va fi Mihai Viteazu, daca vreti ca eu sa fiu coregizor». Dupa acest film, intre el si mine, intre familia lui si mine a fost o relatie foarte apropiata. Dupa «Mihai Viteazu» au urmat niste filme straine. La un moment dat lucram la o productie, era o nuvela dupa Titus Popovici si aveam nevoie de un rol, de cineva care sa fie «nebunul satului». Atunci el a venit la mine si mi-a zis: «Lasa-ma pe mine sa fac rolul asta!», si a facut un rol de exceptie, a primit vreo cinci premii. Asta mi-a dovedit ca poate sa joace si comedie, si film istoric.""

VOCEA LUI EMANOIL PETRUT. Cu timpul, legatura dintre Sergiu Nicolaescu si Amza Pellea a devenit extrem de stransa. ""Mi-aduc aminte ca, pe cand inregistram la «Mihai Viteazu», intr-o zi a venit tuns. «Ce-ai facut, mai?», l-am intrebat. «Pai, m-am dus la frizer sa ma tund. Dar ne-am luat cu vorba si m-a tuns mai scurt decat trebuia!» I-a facut cineva o peruca si asa a intrat."" Alte amintiri? ""Dupa cum probabil stiti, vocea din «Dacii» nu este a lui. E a lui Emanoil Petrut. Si cea din «Mihai Viteazu» tot a lui Petrut este. Amza avea probleme, isi pierduse oarecum vocea.""

LA ATAC! Amza Pellea a jucat in filme istorice pana cand a devenit el insusi o figura istorica in lumea filmului romanesc. In cea mai importanta scena din ""Mihai Viteazu"" nu a fost dublat de vreun cascador. A plecat chiar el calare, cu toate ca aceste scene sunt greu de realizat.
Avea o sarja de cavalerie in spate, iar el mergea in fruntea armatei. La un moment dat, isi da la o parte armura si zice: ""Dupa mine, la atac!"", si pleaca. A strans haturile si a pornit intr-un galop nebun. Dupa aceasta scena, i-a marturisit lui Sergiu Nicolaescu: ""Mi s-a facut inima cat un bob de mazare. Cand te afli in fruntea unei cavalerii cu 400 de cai alergand in spate... simti acel ceva pe care il are doar luptatorul cand pleaca la batalie. E ceva care te depaseste!"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.