Depresia este, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a doua maladie invalidanta in lume. Ca atare, specialistii atrag atentia asupra persoanelor vulnerabile, care pot tine sub control tulburarile depresive daca se adreseaza din timp medicilor.

Depresia este, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a doua maladie invalidanta in lume. Ca atare, specialistii atrag atentia asupra persoanelor vulnerabile, care pot tine sub control tulburarile depresive daca se adreseaza din timp medicilor.

Aproape 15% din populatie s-a confruntat cel putin o data pe parcursul vietii cu un episod depresiv. Cele mai vulnerabile in fata depresiei sunt femeile. O femeie din patru sufera de tulburari depresive, in timp ce un barbat din zece se confrunta cu aceste probleme.
TRASATURI. Cel mai evident semn al depresiei este insingurarea. Foarte multe persoane deprimate sunt celibatare, psihiatrii ajungand la concluzia ca mariajul poate fi un factor de protectie impotriva depresiei. Oamenii casatoriti beneficiaza de un suport afectiv si social considerabil, comparativ cu celibatarii.
HIPERSOCIABILI. Nici persoanele hipersociabile nu sunt mai ferite de episoade depresive. Astfel de oameni depind de cei din jur, de la care asteapta in permanenta incurajari, aprobari. A fi sociabil este un lucru pozitiv, dar cand ajungi sa devii dependent de anturaj, deja este un comportament riscant. Tulburarea depresiva survine in momentul cand grupul te respinge, este in contradictie cu tine sau chiar te abandoneaza. In aceste conditii, stima de sine se afla la un nivel minim.
AUTONOMIE. O alta trasatura de caracter care te face mai vulnerabil in fata depresiei este excesul de autonomie afectiva. Aceste persoane sunt extrem de independente, nu numai in viata de zi cu zi, dar si in relatiile afective. Cei foarte autonomi isi fixeaza obiective personale, fara sa le impartaseasca si apropiatilor, vor sa detina controlul absolut pentru a nu depinde de nimeni. Problema apare cand obiectivele nu sunt atinse, caci persoanele in cauza nu se pot invinovati decat pe ele insele. In plus, avand in vedere caracterul independent, acestea nu cer ajutorul prietenilor, care le-ar prinde foarte bine.
ECHILIBRUL. Psihologii spun ca echilibrul este regula de aur. Intre dependenta de ceilalti si autonomia afectiva, ei va recomanda sa alegeti calea de mijloc pentru a preveni depresia. Faceti-va relatii afective calduroase, fara sa deveniti dependenti de cei apropiati. Pastrati totusi o zona de autonomie personala, dar nu va transformati in egoisti.

O PROBLEMA MAJORA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.