Confirmarile recente referitoare la efectele periculoase pentru unii dintre noi ale expunerii la ultravioletele din saloanele de bronzare sau la soare au starnit panica printre multi, pana mai ieri nedezlipiti de lampa UV. Celor indragostiti de piele
Confirmarile recente referitoare la efectele periculoase pentru unii dintre noi ale expunerii la ultravioletele din saloanele de bronzare sau la soare au starnit panica printre multi, pana mai ieri nedezlipiti de lampa UV. Celor indragostiti de pielea ciocolatie se pare ca li se mai da insa o sansa, fara a li se pune in pericol sanatatea.Industria binecunoscutelor produse autobronzante nu a stat degeaba in ultimii ani. Piata s-a diversificat, chiar daca ingredientul ramane acelasi: DHA - dihydroxyacetona. Acesta reactioneaza cu aminoacizi dintr-un strat superficial al pielii si produce acest efect de bronzare fara soare. Din pacate coloratia nu tine decat pana la eliminarea celulelor superficiale, deci patru pana la sapte zile, in functie si de "insistenta" cu care persoana respectiva contribuie la grabirea exfolierii.
In ziua de azi chiar si in saloanele noastre de infrumusetare exista posibilitatea adaptarii nuantelor acestor lotiuni in functie de coloratia initiala a pielii, cele cum ar fi bronzul nordic sau spaniol. Exista si aparate speciale, asemanatoare unui pistol de vopsire, care asigura o pulverizare rapida si uniforma pe intregul corp in maximum zece minute. Aceste aparate exista in saloane specializate la noi, dar daca aveti drum in strainatate, se gasesc kit-uri reusite si pentru acasa.
Pentru ca efectul sa fie dublat, pielea ar trebui, inainte de procedura, curatata perfect si uniformizata, prin efectuarea unui gomaj, eventual dupa o baie de aburi. Dupa aplicarea cremei autobronzante - manual sau cu aparatul, trebuie evitat contactul cu hainele sau cu apa - de piscine de exemplu. Expunerea ulterioara la soare nu are nici un efect asupra lotiunii, insa, atentie, pielea nu este protejata, fiind deci necesara lotiune sunscreen.
Dermatologii sustin ca nu exista contraindicatii, nici macar la femeile insarcinate. De asemenea, ei spun ca aceasta metoda este una foarte sigura, chiar daca nu este prea comoda si necesita reimprospatari periodice. Unul din dezavantaje ar fi patarea sau virarea in portocaliu a culorii pielii, mai ales daca lotiunea nu este de calitate. De aceea poate ca nu este cea mai indicata metoda de "infrumusetare" inaintea unui eveniment major, mai ales daca sunteti la prima tentativa din viata.
In unele cabinete de cosmetica exista si posibilitatea corecturii cu ajutorul aplicarilor succesive a cremelor autobronzante, a petelor de depigmentare sau cauzate de vitiligo. De altfel, o culoare din ce in ce mai inchisa se obtine prin reaplicarea la interval extrem de scurt - chiar si imediat dupa uscarea primului start - a unuia nou, peste cel existent.

dr. Oana Cuzino Stern - prezentator "Ce se intampla, doctore?" (PRO TV)


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.