Gealatii sponsorizati de PRM pentru a-i asigura paza lui Vadim Tudor l-au amenintat cu bataia si i-au confiscat, fara nici un drept, telefonul mobil fotoreporterului Adrian Martalogu, angajat al oficiosului "Tricolorul". Motivul invocat de bodyguarzi
Gealatii sponsorizati de PRM pentru a-i asigura paza lui Vadim Tudor l-au amenintat cu bataia si i-au confiscat, fara nici un drept, telefonul mobil fotoreporterului Adrian Martalogu, angajat al oficiosului "Tricolorul". Motivul invocat de bodyguarzi a fost acela ca ziaristul a refuzat sa ii puna la dispozitia sefului un compact disc care continea simple poze de familie, cu fata lui Vadim, imortalizata la banchetul de terminare a clasei a VIII-a. Singura vina, daca se poate spune asa, a lui Martalogu a fost faptul ca el a cerut, in schimbul pozelor facute, banii, care, de altfel, i se cuveneau. El a cerut o plata suplimentara pentru efortul depus la unu noaptea, cand bantuia dupa fata lui Vadim, care petrecea in toiul noptii sfarsitul clasei a opta. Evenimentul, organizat la clubul Tezaal, nu avea nici cea mai mica legatura cu interesele ziarului Tricolorul.
Povestea lui Martalogu
Martalogu ne-a marturisit ca s-a saturat sa lucreze pe gratis in afara orelor de lucru pentru a monitoriza, intr-un loc sau altul, rudele sau apropiatii Tribunului. "In mod normal, astfel de actiuni se platesc. Eu sunt angajatul unui ziar si nu fotograful de casa al lui Vadim", a spus el. Cu toate acestea, exprimarea unei nemultumiri firesti i-a adus numai necazuri jurnalistului. Martalogu a crezut ca va gasi intelegere la sotia Tribunului, Doina Vadim, careia i-a povestit situatia si i-a solicitat politicos sa fie platit si pentru orele suplimentare de munca petrecute in compania familiei Vadim. Dialogul a avut loc la poarta vilei Tribunului, printre garzile de corp, ziarisul nepoftit in casa fiind chemat doar pentru a fi trimis, din nou, sa monitorizeze un eveniment la care urma sa participe cu alta fata a boss-ului PRM. Drepturile banesti cerute de Martalogu au fost catalogate drept "injurie" de sotia lui C.V.Tudor, care i-a repetat obsesiv: "Vadim este patronul tau, nu se pune problema unei plati suplimentare". In momentul in care foto-reporterul a replicat ca postura de angajat al oficiosului Tricoloru nu o presupune pe cea de "fotograf de casa al lui Vadim", sotia sefului i-a raspuns nervoasa: "Poti sa pleci".
Razbunarea Doinei
Urmarea scurtei discutii purtate "la gard" cu sotia Tribunului nu s-au lasat deloc asteptate. Martalogu, parat de sotia lui Vadim si cazut in dizgratia sefului, a fost concediat de urgenta de la Tricoloru. Si cum Tribunul nu ii iarta pe incapatanati, jurnalistul a fost facut albie de porci in cealalta revista a trustului PRM, Romania Mare. "Fotograful Adrian Martalogu a fost concediat de la ziarul Tricolorul pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu si, atentie, pentru mitocanie fata de o doamna" ne informeaza in paginile revistei neiertatorul Alcibiade care se lasa purtat de val si ii anunta imediat pe romani ca "Fetita mai mare a liderului PRM, Lidia Vadim Tudor, a absolvit clasa a VIII-a cu o medie foarte buna: 9,50. Acum, se pregateste de liceu". Cu alte cuvinte, monitorizarea pe gratis, in puterea noptii, a familiei Vadim ar fi trebuit sa reprezinte o adevarata "sarcina de serviciu" pentru jurnalistul Martalogu. Pe de alta parte, solicitarea fireasca a ziaristului de a fi platit pentru munca nejurnalistica a fost catalogata drept "mitocanie fata de o doamna". Circul nu se termina insa aici.
Intimidarea fotografului
Desi concediat si umplut de respect in paginile Romaniei Mari, Martalogu a fost contactat telefonic de deputatul PRM, Vlad Hogea, care ocupa si functia de redactor sef la oficiosul Tricolorul. Uitand parca de atacurile la care fusese supus ziaristul, Hogea i-a cerut prieteneste acestuia sa aduca la redactie CD-ul cu pozele fetei lui Vadim deoarece Tribunul, dornic de amintiri, le doreste de urgenta. "Dupa cate am patimit am refuzat sa ii ofer compact discul pe gratis si am spus ca o voi face numai in schimbul a 300 de euro deoarece asta este tariful care il cere un fotogaraf independent. Atat as fi cerut si pentru o nunta", a spus Martalogu. Convorbirea telefonica s-a finalizat cu exprimarea nemultumirii lui Hogea care spera ca jurnalistul, intimidat deja, sa fie obedient si sa ofere pozele pe de-a moaca.
Amenintarile Lidiei
Punctul culminant al povestii, a adaugat Martalogul, a fost atins la numai 15 minute dupa discutia cu Vlad Hogea cand a fost telefonat de nimeni alta decat sora Tribunului, Lidia Samson. "S-a aratat deosebit de nemultumita de atitudinea mea, m-a numit "santajist" si m-a amenintat ca va trage sforile pentru ca eu sa nu mai lucrez niciodata in presa", a marturisit ziaristul concediat si haituit telefonic pentru niste simple poze de familie. Potrivit lui Martalogu, Lidia Samson i-a promis ca va discuta personal cu totii patronii mass-media din Capitala, printre care i-a nominalizat pe directorul ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, si pe presedintele Clubului Roman de Presa, Cristian Tudor Popescu, pentru a se asigura ca nu va mai fi angajat. "O sa mori de foame. O sa poti lucra doar prin presa locala", a amenintat scandalizata la culme sora Tribunului la finalul convorbirii.
"Nu ai vrea sa vezi ce s-ar putea intampla"
Al treilea telefon primit in cursul aceleiasi zile, a precizat jurnalistul amenintat cu infometarea, a venit din partea secretarei ziarului Tricolorul care l-a chemat la sediul redactiei pentru a semna actele de concediere. In spatele solicitarii mieroase, peremistii puneau la cale o capcana deoarece, ajuns la fostul loc de munca, Martalogu a fost luat in primire inca de la intrare de doi badyguarzi din garda personala a sefului Vadim. "Erau adusi acolo special pentru mine deoarece redactia Tricolorul nu este pazita", a precizat fotograful. Grav este ca vlajganii trimisi sa impresioneze un simplu jurnalist, pentru niste fotografii pe care Tribunul le dorea cu orice pret in albumul de familie, au recurs la amenintari si l-au bruscat chiar pe Martalogu. Toate aceste evenimente avand loc cu stiinta conducerii, intr-un sediu al unui ziar de propaganda al unui partid parlamentar. Gealatii sefului PRM au inceput prin proferarea unor amenintari voalate, dar nu s-au sfiit sa ameninte direct atunci cand au crezut de cuviinta. "Nu ai vrea sa vezi ce s-ar putea intampla. Sa nu stricam prietenia. Tu chiar nu vrei sa traieste sanatos si intreg? Nu este bine sa te pui rau cu oameni sus-pusi. Chiar nu intelegi ca nu poti avea dreptate in fata lor?", i-a spus ziaristului unul dintre vlajgani care l-a informat ca "Vadim vrea CD-ul". Martalogu a povestit siderat cum bodyguarzii Tribunului, constienti de gravitatea actelor comise, i-au sustras cu forta telefonul mobil pentru a se asigura ca nu sunt inregistrati. "Mi-au smuls cu forta mobilul din mana si au spus ca il primesc inapoi numai atunci cand le aduc compact discul", a povestit ziaristul, inca uluit de comportamentul agresiv al strajerilor sefului PRM. Mentionam ca Martalogu a oferit pe gratis in cursul zilei de ieri CD-ul bodyguarzilor si si-a primit inapoi telefonul, din memoria caruia fusesera sterse numerele senatorului PSD Adrian Paunescu si ale peremistului Vlad Hogea. Uimit de presiunile si amenintarie exercitate asupra sa in numai cateva ore de rudele, apropiatii si garzile Tribunului, Martalogu ne-a declarat ca regreta activitatea sa in folosul ziarului Tricolorul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.