Rusaliile, praznuite de crestini duminica, sunt o sarbatoare importanta si foarte complexa. Sarbatoarea dureaza trei zile, iar prima dintre ele coincide cu sarbatoarea religioasa numita Pogorarea Duhului Sfant. In calendarul ortodox, de la aceasta zi
Rusaliile, praznuite de crestini duminica, sunt o sarbatoare importanta si foarte complexa. Sarbatoarea dureaza trei zile, iar prima dintre ele coincide cu sarbatoarea religioasa numita Pogorarea Duhului Sfant. In calendarul ortodox, de la aceasta zi, care poarta si numele de Duminica Mare, dupa cum se arata in cartea Irinei Nicolau "Ghidul sarbatorilor romanesti", se numara celelalte duminici: prima duminica dupa Rusalii, a doua... A doua zi de Rusalii coincide cu sarbatorirea Sfintei Treimi si cu Martea Rusaliilor, sarbatoarea se incheie. In sate, oamenii aduc de la biserica frunze de nuc. Daca nucii lipsesc, oamenii folosesc frunze de tei, la care se recurge peste vara pentru a preintampina grindina. Sunt locuri in care femeile spala de Rusalii picioarele trecatorilor. Se asaza la raspantii cu sapun, stergare si vase mari cu apa in care pun frunze de nuc.
"Pe cand Ucenicii se gaseau in foisor, in ziua Cincizecimii, cam pe la ceasul al treilea din zi, s-a facut pe neasteptate tunet din cer, in asa fel incat a strabatut multimea adunata la Ierusalim din toata lumea; si Duhul Sfant S-a vazut in chip de limbi de foc, pogorand nu numai peste cei doisprezece Apostoli ci si peste cei saptezeci de ucenici; si acestia au inceput sa graiasca in limbi straine, fiecare dintre Apostoli graind limbile tuturor neamurilor. Din pricina asta multimea socotea ca sunt beti, ca neintelegand cum poate fiecare Apostol grai fiecaruia in limba lui, il socotea pe acela beat. (...) Deci Duhul Sfant a venit dupa ce au trecut zece zile de la Inaltare, iar nu indata dupa Inaltare, spre a face pe Ucenici sa-l astepte cu si mai multa inflacarare. Traditia zice ca in fiecare zi venea sa se inchine acelui trup indumnezeit al lui Hristos cate una din cetele ingerilor. Deci, dupa implinirea celor noua zile, impacarea fiind savarsita prin Fiul, in a zecea zi a venit in lume si Mangaietorul. (Sinaxar).
De Rusalii este ultimul moment cand femeile mai pot sa faca Pasca, asa cum de Inaltare este ultima oara cand mai pot vopsi oua rosii.
Tot la aceasta sarbatoare are loc sfintirea hotarelor, holdele sunt stropite cu agheasma iar fetele impletesc din flori si spice de grau cununi, care sunt pastrate in biserica, la icoane. Bineinteles, nimeni nu lucreaza si, desi sarbatoarea surprinde satul intr-o perioada in care sunt multe de facut, oamenii se odihnesc pentru ca primejdia este prea mare. Daca ar incalca legea, ar fi pedepsiti de zane, care sunt rele si neiertatoare. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.