Letonia, una dintre noile tari membre ale UE, ofera turistilor, printre altele, sejururi in fostele inchisori sovietice, transmite AFP, citata de Mediafax. "Va fi groaznic", avertizeaza Liga Engelmane, ghid la inchisoarea Karostas de la Liepaja, in v
Letonia, una dintre noile tari membre ale UE, ofera turistilor, printre altele, sejururi in fostele inchisori sovietice, transmite AFP, citata de Mediafax. "Va fi groaznic", avertizeaza Liga Engelmane, ghid la inchisoarea Karostas de la Liepaja, in vestul tarii. Turistii entuziasmati de ideea de a-si petrece vacanta la inchisoare sunt avertizati la ce sa se astepte si semneaza un document prin care accepta tratamentul la care urmeaza sa fie supusi. "Detinutii" nu sunt crutati. Gardienii in uniforme sovietice ii trateaza cam cum erau tratati detinutii adevarati si nu fac economie de insulte. Dupa ce au semnat acordul, ei trebuie sa se supuna ordinelor gardienilor, altfel risca sa fie izolati sau pusi sa curete toaletele rudimentare, simple gauri in beton.
"Unii turisti vor sa fie maltratati pentru ca refuza constient sa se supuna ordinelor. S-ar zice ca le place sa fie insultati si pusi sa faca exercitii fizice extenuante", spune un gardian. Trei mii de turisti au trecut pana acum prin fosta inchisoare, salvata de la distrugere de ideea ingenioasa de a o folosi in scopuri turistice. "Tinerii si turistii occidentali sunt in al noualea cer cand isi descriu experientele din inchisoare", a explicat ghidul. "Am vazut pedepsele si exercitiile fizice in inchisori adevarate pentru ca am fost politist", spune Karlis, in varsta de 28 de ani, care voia sa experimenteze si cum e "de partea cealalta". "Cand le-am povestit fostilor mei colegi weekend-urile petrecute la inchisoare, unii mi-au spus ca sunt masochist, dar altii au vrut sa vina si ei", spune acesta.
In timpul acestor vacante, turistii invata si cateva ceva despre istoria Letoniei. "Incercam sa ii educam pe turisti, plasand istoria inchisorii intr-un context mai larg, incepand cu razboiul ruso-japonez, pedepsele capitale din al II-lea Razboi Mondial si pana in trecutul recent, cand rusii se aflau inca in Letonia", a explicat ghidul. Ororile trecutului sunt impregnate pe peretii sumbrei inchisori, construita la ordinele tarului rus Alexandru al III-lea la sfarsitul secolului al XIX-lea. In timpul celui de-al II-a Razboi Mondial, armata germana isi pedepsea dezertorii intre aceste ziduri. Cel putin 150 de detinuti au fost condamnati la moarte, executati si ingropati sub pinii de pe marginea drumului din fata inchisorii. De asemenea, KGB-ul a detinut aici letoni, iar turistii pot alege sa fie interogati de un asa-zis agent sovietic. "Avem si celule renovate, o alegere excelenta pentru noaptea nuntii", a spus razand Liga Engelmane, prezentand incaperi varuite in alb, cu paturi de fier. "Aici am fost generosi: exista si saltele", precizeaza ea. La sfarsitul sejurului, turistul primeste un certificat cu fotografii si acuzatiile formulate impotriva lui. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.