PSD a depus ieri motiunea de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei", semnata de 133 de senatori si deputati, raspunzand astfel gestului facut de Cabinetul Tariceanu la inceputul saptamanii, anume angaj
PSD a depus ieri motiunea de cenzura "Dictatura si incompetenta Guvernului impotriva integrarii europene a Romaniei", semnata de 133 de senatori si deputati, raspunzand astfel gestului facut de Cabinetul Tariceanu la inceputul saptamanii, anume angajarea raspunderii pentru pachetul legislativ privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei.
PSD considera ca pachetul nu este altceva decat expresia unui "targ politic" intre partidele componente ale coalitiei majoritare. "Prin acest targ politic, PNL urmareste satisfacerea intereselor clientelei sale, PD vizeaza intarirea tendintei autoritariste a presedintelui Traian Basescu prin subordonarea justitiei, in timp ce UDMR accepta sa sprijine aceste masuri in schimbul adoptarii legii minoritatilor nationale", se arata intr-un comunicat difuzat ieri de Biroul de presa al PSD. Semnatarii motiunii considera ca modificarile de amploare a numeroase legi din domeniul justitiei si din cel al proprietatii reprezinta o sfidare la adresa Parlamentului. "Schimbarile legislative, asa cum au fost ele propuse de catre Guvern, vor genera inegalitati sociale, tulburarea tuturor proprietatilor si vor consolida tendintele autoritariste ale administratiei Basescu", apreciaza pesedistii.
Ei mentioneaza ca motiunea de cenzura intervine la sase luni de functionare a Cabinetului, "interval de timp in care acesta si-a demonstrat incompetenta, incapacitatea de a conduce procesul de integrare europeana, orientarea exclusiva spre interesele unor grupuri restranse si dispretul fata de problemele reale ale cetatenilor". Motiunea de cenzura depusa de PSD va fi prezentata, luni, in plenul Camerelor reunite, iar dezbaterea si exprimarea votului secret cu bile va avea loc in sedinta de miercuri a Parlamentului.
Salvatorii democratiei
In documentul difuzat ieri, PSD spune ca motiunea reprezinta "un semnal de alarma" ce are ca scop apararea ordinii institutionale, asa cum este ea prevazuta in Constitutie. "Este o motiune pentru salvarea principiilor democratiei si a libertatilor cetateanului. Incercarea Guvernului de a se prezenta in fata Parlamentului cu asa-numitul "pachet" este o sfidare a legiuitorului si o incalcare a Constitutiei. Se doreste eliminarea rolului constitutional al Parlamentului ca principal for de dezbatere si adoptare a proiectelor de lege si transformarea sa intr-o anexa a Guvernului", subliniaza pesedistii, intorcand astfel acuzatiile care le-au fost aduse dupa 2001.
Autorii comunicatului continua cu acuzatii grave: "Executivul instituie dictatura ca mod de guvernare. Demersul guvernamental nu este altceva decat expresia asociata a autoritarismului, a tendintelor dictatoriale manifestate de presedintele Traian Basescu". Ei considera ca procedura angajarii raspunderii nu se justifica, intrucat actualul Parlament nu a respins pana acum "nici o initiativa majora" a Guvernului, mai ales atunci cand a fost vorba despre legi necesare integrarii europene.
O temere: Politizarea justitiei
Modificarile aduse legilor de organizare a sistemului judiciar au fost gandite pentru a deschide cai pentru o influenta politica directa si indirecta in justitie, apreciaza PSD. Partidul lui Mircea Geoana sustine ca noul pachet de acte normative propus de Ministerul Justitiei nu cuprinde decat in mica masura prevederi referitoare la eficientizarea actului de justitie, asigurarea autonomiei functionale a parchetelor, lupta impotriva coruptiei, continand, in schimb, "masuri cat se poate de evidente ce vizeaza crearea unor parghii pentru influentarea si controlul actului de justitie, diminuarea drastica a rolului CSM ca si garant al independentei justitiei, crearea unor mecanisme prin care Ministerul Justitiei sa controleze procesul de numire in functiile de conducere a magistratilor din Romania, la nivelul tuturor structurilor puterii judecatoresti".
Sa ramana asa
Pesedistii pretind ca bazele reformarii institutiilor sistemului de justitie au fost puse, iar acum ar fi nevoie doar de implementarea lor: "Guvernul PSD a modificat legile justitiei, cu concursul partenerilor europeni, al societatii civile, dar si al PNL-PD, membri ai parlamentului anterior (care au votat in unanimitate legile adoptate in iunie 2004), pentru a intari independenta acesteia".
In opinia PSD, Ministerul Justitiei incalca obligatiile asumate de Romania in negocierile cu UE in sensul modificarii fundamentale atat a pachetului de legi privind sistemul judiciar, cat si a strategiei de aplicare a acestuia. "Inchiderea capitolului de negociere 24 (Justitie si afaceri interne) cu Uniunea Europeana a fost posibila, in perioada guvernarii PSD, numai prin adoptarea legislatiei care reglementa si garanta independenta justitiei. Modul de functionare a institutiilor care alcatuiesc sistemul judiciar din Romania este identic cu cel din statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2003", argumenteaza fostii guvernanti. Ei sustin ca unele prevederi privind reforma justitiei propusa de Executiv incalca flagrant principiul separarii puterilor in stat. "Dreptul ministrului Justitiei de a avea controlul total asupra carierei si activitatii profesionale a procurorului echivaleaza cu exercitarea controlului politic asupra actului de justitie", spun social-democratii.
Conflicte si procese
Cealalta componenta a pachetului legislativ - modificarile aduse legilor proprietatii funciare - este, de asemenea, aspru criticata. Pesedistii considera ca noile prevederi vor declansa o noua serie de conflicte intre cetateni care vor putea fi solutionate doar pe calea justitiei. De asemenea, spun ei, vor fi puse sub semnul intrebarii investitiile in exploatatiile agricole, bazinele piscicole amenajate, serele, plantatiile de hamei, cele viticole sau pomicole aflate in prezent in proprietatea statului. "Modificarile propuse pentru Legea 10/2001 denota superficialitate si pot genera dublarea costurilor retrocedarii. Se prevede eliminarea masurilor reparatorii referitoare la acordarea despagubirilor banesti si a titlurilor de valoare nominala. Proprietarii indreptatiti la momentul depunerii notificarii la despagubiri banesti potrivit legii in vigoare nu vor accepta noile titluri de participare si prin urmare se pot adresa CEDO dupa parcurgerea procedurilor interne", spun pesedistii. Ei apreciaza ca varianta "restitutio in integrum" propusa prin legislatia privind restituirea proprietatilor preluate abuziv va avea ca efect institutionalizarea coruptiei in zona retrocedarilor prin politizarea excesiva si prin arbitrariul deciziei. PSD sustine ca schimbarea legislatiei va genera haos si dezordine in zona restituirii proprietatilor. In viziunea formatiunii lui Geoana, fondul "Proprietatea" este o solutie superficiala, demagogica si generatoare a unui sistem corupt. "Acesta pare a fi mai degraba un fond de investitii de risc fara o constructie juridica suficient cristalizata. Fondul "Proprietatea" risca sa devina un nou SAFI de inspiratie liberala", conchid pesedistii.
Tariceanu n-are emotii
Amintim ca pachetul legislativ privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, pentru care Guvernul isi asuma raspunderea a fost prezentat marti, in fata Camerelor reunite. Pachetul propune modificarea a 17 acte normative, cele mai multe din domeniul justitiei. Potrivit Constitutiei, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura depusa in termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege a fost votata. Guvernul anterior condus de Adrian Nastase si-a asumat de doua ori raspunderea in fata Parlamentului: in anul 2002, pe Codul Muncii, si in 2003, pentru normele anticoruptie. In ambele cazuri, opozitia de la acea vreme a initiat si depus motiuni de cenzura, care au fost insa respinse la vot. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat convins ca si demersul PSD va avea aceeasi soarta, mai ales ca este "un gest politicianist" care reflecta "opozitia fata de reforma justitiei si a proprietatii si de pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.