Datorita blocarii anchetelor oficiale fata de evenimentele din 13 iunie 1990 nu exista o cifra clara a victimelor din acea perioada, relateaza cotidianul Romania LIbera. In ultimii 15 ani au fost vehiculate din diverse surse mai multe cifre ale numar
Datorita blocarii anchetelor oficiale fata de evenimentele din 13 iunie 1990 nu exista o cifra clara a victimelor din acea perioada, relateaza cotidianul Romania LIbera. In ultimii 15 ani au fost vehiculate din diverse surse mai multe cifre ale numarului de demonstranti ucisi de mineri sau de autoritati. Majoritatea surselor indica o cifra situata intre 100 si 150 de persoane care si-au pierdut viata in cursul evenimentelor din 13-15 iunie 1990.
In cimitirul Straulesti au fost ingropate in secret, in iunie 1990, 128 de cadavre, romani ucisi prin impuscare sau lovituri cauzatoare de moarte, conform unei anchete independente desfasurate in anii '90. Multa vreme a fost posibila identificarea in cimitirul Straulesti a zonei in care au fost inmormantate victimele din 13-15 iunie: exista o portiune cu zeci de cruci, unele inscriptionate cu mentiunea "necunoscut". In prezent locul este dificil de identificat din cauza disparitiei mai multor cruci. In cazul in care Sectia Militara a Parchetului General ar decide sa afle ce s-a intamplat, procurorii criminalisti si medicii legisti ar putea descoperi la Straulesti osemintele celor inhumati acolo in iunie 1990. Adevarul despre dosarul mineriadei poate fi aflat doar dupa rezolvarea cazului Straulesti. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.