Vasile Puscas, fostul negociator-sef cu UE, respinge ferm acuzatiile Agentiei Romane pentru Investitii Straine, potrivit carora Bucurestiula fost de acord sa elimine pana in 2007 facilitatile pentru investitori. Nici in Polonia Guvernul nu poate da f

Vasile Puscas, fostul negociator-sef cu UE, respinge ferm acuzatiile Agentiei Romane pentru Investitii Straine, potrivit carora Bucurestiula fost de acord sa elimine pana in 2007 facilitatile pentru investitori. Nici in Polonia Guvernul nu poate da facilitati, ci doar autoritatile locale, lucru pe care l-am putea face si noi; investitia Elco Brandts se pierde doar din cauza incompetentei functionarilor ARIS

Romania ar putea pierde in favoarea Poloniei o investitie de aproape 23 de milioane de euro pentru care compania franceza Elco Brandts, producatoare de electrocasnice, a selectat initial drept locatie o localitate din apropierea Bucurestiului.
Surse apropiate negocierilor, citate de agentia Mediafax, au declarat ca firma discuta cu Agentia Romana pentru Investitii Straine (ARIS) despre un proiect de constructie la Dragomiresti, langa Capitala, a unei unitati de productie de masini de spalat, gama urmand sa fie ulterior extinsa cu alte produse electrocasnice.
Proiectul prevede investitii de 12 milioane de euro pentru achizitia terenului si constructia fabricii, diferenta fiind alocata pentru echipamente si utilaje de productie.
Unitatea ar urma sa fabrice, in prima faza, 350.000 de masini de spalat anual, iar capacitatea ar putea fi extinsa la 800.000 de unitati pe an. De asemenea, vor fi create 400 de noi locuri de munca in primul an de functionare, pentru urmatorii ani fiind prevazuta cresterea numarului de angajati la 800. "Recent a existat o schimbare de actionariat in cadrul firmei, actionarul majoritar fiind acum compania spaniola Fagor. Aceasta are deja unitati de productie in Polonia, iar Guvernul polonez le-a oferit celor de la Fagor facilitati importante pentru a face aceasta investitie in Polonia si nu in Romania", au declarat sursele citate. Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a confirmat ca decizia francezilor nu este definitiva. Ea a afirmat ca reprezentantii Agentiei vor avea, la inceputul saptamanii viitoare, o noua runda de negocieri cu reprezentantii companiei. "Decizia finala va fi luata la inceputul lunii iulie", a spus Cristina.
Potrivit surselor citate, investitorul francez a achizitionat deja terenul aferent constructiei, in momentul schimbarii actionariatului compania fiind in faza de obtinere a autorizatiilor de constructie si a recrutarii de personal.

Este frustrant pentru noi ca Polonia poate sa acorde aceste ajutoare si noi nu

"Guvernul trebuie sa incerce sa ofere aceleasi facilitati, dar va fi foarte greu, mai ales ca acestea sunt considerate ajutor de stat, iar legislatia este foarte stricta din acest punct de vedere. Este frustrant pentru noi ca Polonia, care este membra a Uniunii Europene, poate sa acorde aceste facilitati si noi nu", au precizat sursele citate.
Romania a negociat cu Uniunea Europeana, la capitolul "Concurenta", sa elimine facilitatile oferite companiilor pana in 2007, in timp ce Polonia a reusit sa obtina o perioada de gratie si sa mentina o serie de facilitati si dupa aderare.
Aceasta este cea de-a treia investitie straina pe care Romania ar putea sa o rateze in mai putin de trei luni. In aprilie, constructorul german de autocamioane MAN a renuntat la o investitie de aproape 40 de milioane de euro intr-o noua fabrica, alegand in schimb Polonia.
In urma cu o luna, agentia de stiri bulgara Novinite a anuntat ca grupul francez Montupet va construi la Ruse o fabrica de piese auto pentru marcile Ford, Audi, Peugeot, Renault, productia urmand sa fie destinata exportului, inclusiv in Romania.
"Montupet este pierdut. S-au dus la Ruse pentru ca ei le-au dat pamantul, iar noi suntem birocrati. Din pacate, putem pierde si alte proiecte daca nu vom reusi sa determinam autoritatile locale sa constientizeze importanta faptului ca nu este de ajuns sa vrei sa atragi investitori straini, ci trebuie sa ai si o anumita conduita in relatia cu acestia", a afirmat atunci presedintele ARIS.
Vicepremierul George Copos a anuntat, si el, la acel moment, in limba franceza, ca investitia Montupet de la Cluj este definitiv pierduta, pentru ca autoritatile locale au cerut companiei franceze sa plateasca terenul pe care urma sa fie amplasata fabrica de componente auto, in timp ce Bulgaria a oferit suprafata gratis. "Il est perdu (n.r. - este pierdut). Da, este oficial, s-au dus la Ruse pentru ca ei le-au dat pamantul, iar noi suntem birocrati. Je suis tres nerveux (n.r. - sunt foarte nervos)", a afirmat Copos.
ElcoBrandt detine marci precum Brandt, De Dietrich sau Thomson si este lider pe piata franceza de electrocasnice si unul dintre primii cinci producatori europeni de electrocasnice, cu o cifra de afaceri de peste 850 de milioane de euro in anul 2003. ElcoBrandt a fost infiintat la inceputul anului 2002 prin preluarea de catre Elco Holdings si Fagor Electrodomesticos a Brandt Group, o parte din grupul Mouliex-Brandt, care a intrat in faliment in anul 2001.

Vasile Puscas: Este vorba despre incompetenta

Vasile Puscas, fostul negociator-sef cu Uniunea Europeana a declarat, pentru Curierul National, ca ARIS vorbeste despre aceasta investitie in necunostinta de cauza. "Nici Polonia nu poate sa ofere francezilor facilitati. In orice caz, nu Guvernul polonez. Acest lucru poate fi facut de autoritatile locale, care pot acorda o serie de facilitati companiilor straine, pentru a le atrage sa investeasca acolo", a precizat Puscas.
Acesta a afirmat, de asemenea, ca Polonia nu are un statut special fata de Romania si ca respecta exact aceleasi reguli ca si noi, in ceea ce priveste acordarea facilitatilor. Conform fostului ministru, la noi "exista, inca, o mentalitate etatist-centralista", si de cate ori vine vorba despre facilitati, toata lumea "priveste catre bugetul central".
"Autoritatile locale pot oferi facilitati incluse in cele cinci-sase categorii perfect legale, cum sunt terenuri, cladiri, accesul la apa si la energie etc. Trebuie sa depasim mentalitatile acestea vechi si sa intelegem ca exista facilitatile numite non-fiscale, aceleasi pe care le ofera si Polonia", a precizat Vasile Puscas.
Acesta a mai declarat ca s-a mai intamplat ca ARIS sa vorbeasca in necunostinta de cauza, anul trecut, cand a fost pierduta, tot in favoarea Poloniei, investitia de 40 de milioane de euro a constructorului german de autocamioane MAN.
Intrebat daca crede ca este vorba despre incompetenta in cazul celor care gestioneaza aceste investitii straine si le pierd pe rand, fostul ministru a afirmat ca "este evident acest lucru".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.