Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (aripa Pompiliu Bota), care reprezinta 1300 de avocati, a organizat ieri o conferinta de presa in care a anuntat ca a formulat plangere penala contra sefului Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul Inaltei
Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (aripa Pompiliu Bota), care reprezinta 1300 de avocati, a organizat ieri o conferinta de presa in care a anuntat ca a formulat plangere penala contra sefului Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul Inaltei Curti, procurorul sef Gheorghe Draghici, pentru infractiunile de fals intelectual si divulgarea secretului profesional. Decanul Pompiliu Bota a declarat ca procurorul Draghici a emis o adresa in data de 30 mai 2005 catre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (aripa Calin Andrei Zamfirescu) prin care a comunicat faptul ca cinci dintre avocatii barourilor lui Bota ar fi fost trimisi in judecata, prin rechizitorii. Bota a calificat adresa lui Draghici drept un fals grosolan, intrucat nici un avocat de-al sau nu a fost trimis in judecata, ci dimpotriva, in zeci de cazuri in care s-au formulat plangeri impotriva avocatilor UNBR (aripa Bota) procurorii au dat invariabil solutii de neincepere a urmaririi penale. Bota a mai prezentat o serie de hotarari judecatoresti definitive, prin care solutiile de NUP ale procurorilor au fost confirmate de numeroase instante din toata tara.
Decanul Bota a calificat adresa procurorului Gheorghe Draghici drept "o diversiune, cu scopul de a-i compromite pe avocatii nostri. Sute de copii ale acestei adrese false au fost raspandite prin toate tribunalele, cu scopul de a ne discredita, desi noi avem acte de infiintare perfect legale, in timp de barourile asa-zis clasice sunt structuri fantomatice, care n-au statut si act de infiintare". Bota a mai anuntat ca a depus o plangere impotriva lui Draghici si la Consiliul Superior al Magistraturii, unde a cerut sanctionarea disciplinara a procurorului sef pentru incalcarea statutului magistratilor si a codului deontologic, intrucat acesta "are depusa la aceasta uniune a lui Calin Zamfirescu o cerere de inscriere in avocatura pentru dupa ce se va pensiona".
Membrii UNBR (aripa Bota) au demonstrat interesul procurorului sef Draghici in emiterea "adresei false", prin aceea ca, la data de 6 aprilie 2005, raspunzand unei adrese a lui Bota, care a solicitat actele de infiintare ale barourilor clasice, acelasi Draghici a afirmat in scris: "aspectele sus-mentionate nu sunt de competenta noastra". In pofida acestui raspuns, procurorul sef Draghici a dat ordin parchetelor din toata tara sa trimita toate plangerile impotriva membrilor barourilor lui Bota la Parchetul General, dovedind ca problema competentei tine de vointa lui.
Intre barourile clasice si barourile lui Bota (care functioneaza in baza unor hotarari judecatoresti definitive) exista un conflict deschis de cativa ani, partile reclamandu-se reciproc pentru practicarea fara drept a profesiei.
Magistratii buni de plata
Membrii UNBR (aripa Bota) au mai prezentat ieri un caz recent de la CEDO, unde Romania a fost condamnata la plata a 24.000 euro despagubiri catre avocatul Petre Buzescu, pentru faptul ca fosta Uniune a Avocatilor din Romania si, ulterior, instantele de judecata i-au refuzat dreptul de a-l reinscrie in Baroul Constanta dupa revenirea acestuia in tara. In aprilie 1999, judecatoarea Victoria Vladeanu, de la Curtea de Apel Bucuresti si, ulterior, la 28 ianuarie 2000, judecatorii Magdalena Ghermeli, Florica Robescu si Niculina Iorgovan (sotia senatorului-avocat Antonie Iorgovan) au decis ca avocatul nu poate fi reprimit.
UNBR (aripa Bota) a solicitat Ministerului Finantelor sa declanseze imediat actiunea in regres contra celor patru judecatori nominalizati mai sus, pentru ca acestia sa fie obligati la plata despagubirilor pe care le-au produs "prin sentintele lor strambe date la comanda baronilor mafiei avocaturii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.