Dosarul in care este invinuit oficial Ion Iliescu, fost sef al statului, pentru evenimentele din iunie '90, a stat pe bara gratie Parchetului Militar al Curtii de Apel. Aici a ajuns dupa ce gen. Dan Voinea a fost debarcat de fosta Putere de la conduc
Dosarul in care este invinuit oficial Ion Iliescu, fost sef al statului, pentru evenimentele din iunie '90, a stat pe bara gratie Parchetului Militar al Curtii de Apel. Aici a ajuns dupa ce gen. Dan Voinea a fost debarcat de fosta Putere de la conducerea Parchetelor Militare. Col. Mihai Popov a dispus, manat de simpatie politica, scoaterea de sub urmarire penala cumnatului lui Petre Roman, Kuki Borislavschi, colonel MApN implicat in acea perioada de trista amintire in episodul petrecut la Facultatea de Arhitectura.
Conform datelor din dosar, invinuirea lui Ion Iliescu are la baza nu numai stenograma "multumirilor" adresate ortacilor lui Cozma de catre Ion Iliescu, ci si Planul de evacuare a Pietii Universitatii, care a fost transmis Ministerului de Interne si care a fost realizat "in baza ordinului verbal primit de la Presedintie".
Lista faptasilor
In dosar exista, pe langa seful statului, mai multi invinuiti. Pana la aceasta ora pe lista figureaza, printre altii: generalii Victor Stanculescu, Mihai Chitac si Andrita Gheorghe, fostul sef al IGP Gheorghe Diamandescu, maiorul Mondoc si col. Florin Pinta de la SRI Gorj, gen. rez. Adrian Matesoi, inspector sef la Alba Iulia (acuzat de instigare si inarmarea unui grup de persoane pentru a actiona cu forta impotriva manifestantilor de la Bucuresti) seful CPUN de la Alba, Dan Petru Costea.
Saptamana aceasta vor reincepe audierile. Anchetatorii au in vedere modul in care N.S. Dumitru (mentor CFSN) a avut misiunea de a sprijini mobilizarea a "2000-3000 de muncitori care sa faca ordine" (dupa cum reiese dintr-un raport secret). Apoi, vor fi reaudiati militarii de la Deveselu care au aterizat la Otopeni la orele 13,30, in 13 iunie '90, au fost inarmati pe aeroport si si-au inceput misiunea de "imprastiere a huliganilor" la orele 1,00 din data de 14 iunie, misiune incheiata la orele 7,00.
Misiunea lui Gelu Voican Voiculescu
Intr-un alt raport secret de serviciu din aceea perioada, privitor la misiunile pe care le-a avut la Bucuresti, unul dintre ofiterii martori afirma ca "Gelu Voican Voiculescu a fost la orele 4,30 in Piata Universitatii pentru a coordona inconjurarea demonstrantilor" si ca i se pusese la dispozitie un ARO, un ofiter si 5 militari. La acea ora, existau deja trei morti, mai multi raniti si persoane arestate. De altfel, cifra arestatilor a fost, in evenimentele din 13-15 iunie '90 de 176, dintre care 29 de minori! Dintre acesti minori arestati, 18 aveau sub 14 ani.
Ancheta va avea, cu siguranta, un final. Iar cei care se gandesc la prescrierea unora dintre infractiunile savarsite se insala. Pentru ca in 1998 si 1999 s-au facut destule acte noi la dosar, iar termenul de prescriptie curge de la acele date, si nu din iunie '90.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.