"Potrivit Constitutiei revizuite din 2003, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate numai pe perioada mandatului si in conditiile articolului 72, exact ca si senatorii si deputatii, numai pentru declaratii politice. In conditiile in care persoana
"Potrivit Constitutiei revizuite din 2003, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate numai pe perioada mandatului si in conditiile articolului 72, exact ca si senatorii si deputatii, numai pentru declaratii politice. In conditiile in care persoana are calitatea de senator, imunitatea sa este limitata la fapte legate doar de opiniile politice. Pentru faptele care exced opiniilor politice, persoana este supusa cercetarii si urmaririi conform dreptului comun, cu mentiunea ca cercetarea se face de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In cazul in care s-ar ridica problema perchezitiei, arestarii sau trimiterii in judecata, aceasta se poate face numai cu aprobarea camerei din care persoana face parte si numai dupa ascultarea acesteia. Domnul senator Ion Iliescu nu se mai bucura in prezent de imunitate prezidentiala. El poate fi cercetat penal pentru fapte legate de mineriada din iunie 1990, Senatul Romaniei fiind chemat sa incuviinteze eventuala sa trimitere in judecata, dupa audierea sa. O eventuala opunere a Senatului, prin neacordarea incuviintarii constituind o cauza legala de incetare a procesului penal conform art. 10, litera f, din codul de procedura penala". (R.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.