Reprezentantii minoritatii nationale romanesti din Serbia au sustinut miercuri la Centrul Media din Belgrad o conferinta de presa, cu tema "Discriminarea minoritatii nationale romanesti din Serbia", informeaza Romanian Global News. Conferinta s-a des
Reprezentantii minoritatii nationale romanesti din Serbia au sustinut miercuri la Centrul Media din Belgrad o conferinta de presa, cu tema "Discriminarea minoritatii nationale romanesti din Serbia", informeaza Romanian Global News. Conferinta s-a desfasurat cu participarea organizatiilor care se ocupa cu protectia drepturilor omului din Serbia. Au luat cuvantul in cadrul dezbaterilor coordonatorul Coalitiei pentru combaterea discriminarii, Sasa Gajin, coordonatorul Adunarii Consiliului pentru Drepturile Omului din Serbia, CHRIS, Dragan Georgevici, presedintele Consiliului pentru drepturile omului din Negotin, Dusan Parvulovici, copresedintele Federatiei Romanilor din Serbia si presedintele Partidului Democrat al Romanilor din Serbia, Pedrag Balasevici.
Dragan Georgevic, coordonatorul Adunarii Consiliului pentru Drepturile Omului din Serbia-CHRIS, a constatat ca organele judiciare si politia au standarde duble. El a explicat ca prin modul lor de a actiona, acestia si-au demonstrat eficacitatea pentru reprezentantii minoritatilor nationale romanesti, dar nu au procedat in acelasi fel si pentru celalalt grup care de fapt a provocat incidentul. De altfel aceasta Adunare este abilitata pentru a acorda ajutor judiciar in fata organelor de justitie si dispune de 18 avocati in Serbia. Avocatii CHRIS-ului sunt deja angajati pentru a-i apara pe reprezentantii minoritatii nationale romane, se arata intr-un comunicat al Federatiei Romanilor din Serbia.
Presedintele Consiliului pentru drepturile omului din Negotin, Dusan Parvulovic, s-a referit la ziua de 21 mai, cand un grup de persoane care s-au prezentat ca fiind credinciosi ai Bisericii Ortodoxe Sarbe, s-au opus tinerii parastasului organizat la Manastirea Kolograsi, intru cinstirea memoriei ostasilor cazuti la Rovine. Parvulovic a apreciat ca ei si-au manifestat astfel intoleranta impotriva romanilor. Conform declaratiilor sale, Politia a hotarat interzicerea acelei intruniri, hotarare anulata a doua zi de Tribunalul teritorial din Negotin. Parvulovic a mai precizat ca in Bor, la data de 6 iunie, au fost sparte geamurile sediului ONG-ului Ariadnae Filum - Asociatia pentru cultura valahilor - romanilor din Serbia.
Copresedintele Federatiei Romanilor din Serbia, Predrag Balasevic, a apreciat, la randul sau, ca intamplarile recente demonstreaza ca in comunele unde traiesc romani nu exista toleranta si nu exista dialog intre Asociatia romanilor si reprezentantii administratiei locale.
Dupa cum spune Balasevic, romanii din Timoc vor forma, pana in toamna, Consiliul national. El a mai aratat ca o organizare mai buna a romanilor atrage dupa sine o presiune mai mare a autoritatilor locale asupra organizatiilor care ii reunesc pe reprezentantii minoritatii romane. Balasevic a tinut sa sublinieze ca statul nu da importanta faptului ca romanii nu au presa in limba materna si ca in scoli copii nu invata limba materna. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.