Desi fratii Grimm sunt cunoscuti ca fiind autorii unor povesti legendare, cum ar fi "Cenusareasa", "Alba ca Zapada", "Printul Broasca" si altele, insa acum, unii cercetatori cred ca cei doi s-au inspirat din basme din popor, spuse de diverse mame si
Desi fratii Grimm sunt cunoscuti ca fiind autorii unor povesti legendare, cum ar fi "Cenusareasa", "Alba ca Zapada", "Printul Broasca" si altele, insa acum, unii cercetatori cred ca cei doi s-au inspirat din basme din popor, spuse de diverse mame si bunici, relateaza Discovery Channel.
Din moment ce diverse alte basme faimoase au legatura cu diverse femei, teroia cercetatorilor sugereaza ca cele mai renumite povesti au fost create, sau au trait, datorita izvoarelor populare si a traditiei orale, mentinute de femei care au ramas, pentru totdeauna, anonime.
"Majoritatea oamenilor de stiinta sunt de acord ca femeile sunt cele care reprezinta sursa acestor traditii seculare, in special pentru ca, in lipsa mijloacelor informationale si educationale, aveau limitat sau chiar interzis accesul la diverse mijloace prin care-si puteau pastra operele" a declarat Valerie Paradiz, care isi prezinta cercetarile la Conferinta de anul viitor cu subiectul "fratii Grimm", organziata la Universitatea Kent din Ohio.
Jacob Grimm (1785-1863) si Wilhelm (1786-1859) au studiat initial dreptul pentru a-i face pe plac mamei lor vaduve, insa interesul lor fata de literatura, folclor si limba, le-a captat, in scurt timp, intreaga atentie.
Jacob si Wilhelm obisnuiau sa-si petreaca mult timp cu surorile lor si cu prietenele acestora, de la care invatau diverse povesti si legende.
Inainte ca fratii Grimm sa publice si sa popularizeze basmele, Paradiz a declarat ca pana si cei mai educati barbati nu credeau ca povestile au vreun merit literar. Astfel, aceste istorii proveneau, de cele mai multe ori "din lumea celor "needucati - menajere, copii, batrane, slujnice etc.""
Paradiz, autor al lucrarii "Slujnicele intelepte - istoria secreta a povestilor fratilor Grimm" a pus la un loc informatiile despre aceste femei, analizand corespondentele dintre fratii Grimm si prietenele acestora, precum si diverse manuscrise ale autorilor, care contin citate ale celor care au contribuit la crearea povestilor. "Au mentionat o singura femeie ca izvor al inspiratiei lor: Dorothea Viehmann. In rest, ei s-au referit la autori din trecut, in special la Charles Perrault, care, in mare, a facut ceea ce au facut si ei: a cules povesti de la femei, le-a editat si le-a publicat sub numele sau".
Viehmann, o femeie din clasa de mijloc, cu ceva educatie, a fost potretizate de fratii Grimm ca fiind needucata, "o femeie batrana de la tara". Se pare ca ea a fost cea care le-a spus autorilor povestea "Cenusaresei".
In orice caz, exista si cercetatori care le iau apararea acestora "ar fi prea mult sa le cerem fratilor Grimm, care au fost pionieri, sa citeze toate sursele. Au facut-o de altfel in unele cazuri, poate nu la fel ca folcloristii de astazi" este de parere Jack Zipes, si el autor de povesti si profesor de germana la Facultatea din Minnesota. (B.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.