Lupta pentru exercitarea controlului asupra serviciilor romane de informatii incepe sa prinda contur in contextul in care structurile informationale reprezinta o veritabila parghie de mentinere si exercitare a puterii. Asa incat, in scurta vreme, Pal
Lupta pentru exercitarea controlului asupra serviciilor romane de informatii incepe sa prinda contur in contextul in care structurile informationale reprezinta o veritabila parghie de mentinere si exercitare a puterii. Asa incat, in scurta vreme, Palatul Victoria si Cotrocenii vor iesi "la bataie" pentru a-si asigura controlul asupra serviciilor secrete. Primul pas l-a facut ieri presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra Serviciului Roman de Informatii (SRI), senatorul liberal Radu Stroe, care a declarat ieri, in urma audierii in Comisie a directorului Serviciului, Radu Timofte, ca se impune constituirea unei "comunitati de informatii", controlata de Executiv, in vederea evitarii unor eventuale situatii de criza. In acest context, Radu Stroe a facut trimitere la criza jurnalistilor rapiti in Irak mentionand totodata ca situatia acestora ar fi avut alte valente in conditiile in care institutiile statului ar fi beneficiat de o mai buna coordonare a informatiilor primite pe filierele serviciilor secrete. "Aceasta comunitate ar trebui sa fie la Guvern, deoarece 60-70% din informatiile de la SRI se duc la Guvern si sunt necesare Guvernului. Aceasta nu inseamna ca alte puteri in stat si Presedintia nu pot avea acces la informatiile furnizate de aceasta comunitate", a afirmat Stroe.
Daca liberalul Radu Stroe a pledat pentru o comunitate de informatii "la Guvern", premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat recent, intr-un interviu, ca Executivul nu isi pune problema demiterii sefilor serviciilor secrete. "Nu cred ca trebuie sa ne punem problema schimbarilor cu orice pret. Eu cred ca institutiile statului, cum ar fi serviciile secrete, in primul rand trebuie sa lucreze complet in afara influentelor politice. Ele trebuie sa serveasca statul, si nu interesele unor partide. In trecut, dupa aprecierea si a mea, si nu numai a mea, nu intotdeauna aceste servicii au lucrat, sa spunem, cu toata obiectivitatea, cu toate ca, pe de alta parte, in multe situatii exista documente care atesta ca serviciile secrete au semnalat activitatea unor grupuri de interese politice sau economice care nu erau intotdeauna in concordanta cu ceea ce s-ar putea numi interesul Romaniei, si ele au fost lasate sa-si vada bine de treaba in continuare. Cazul lui Omar Hayssam este cel mai la indemana care imi vine in acest sens", a declarat primul-ministru.
In acest context, este evident ca Palatul Victoria doreste sa preia initiativa poilitica in privinta controlului serviciilor, desi in campania electorala Alianta DA a promis o reforma reala a acestora. Pe de alta parte, presedintele Basescu a laudat si el ultimele succese ale SRI, SIE si DGIA motiv pentru care este asteptata o disputa dura intre palate pe acest subiect.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.