O scurgere de documente de la serviciul de informatii bulgar a confirmat identitatea presupusului autor al asasinarii, in 1978, la Londra, a disidentului bulgar Gheorghi Markov cu o arma misterioasa supranumita "umbrela bulgara", a afirmat duminica z
O scurgere de documente de la serviciul de informatii bulgar a confirmat identitatea presupusului autor al asasinarii, in 1978, la Londra, a disidentului bulgar Gheorghi Markov cu o arma misterioasa supranumita "umbrela bulgara", a afirmat duminica ziaristul bulgar Hristo Hristov, citat de Mediafax. Hristov, care investigheaza acest subiect de sase ani si care va publica in 16 iunie o carte intitulata "Ucideti Vagabondul!", a declarat ca dispune de un document care atesta ordinul dat in 1977 de ministrul de Interne bulgar agentului "Picadilly" sa "lucreze la neutralizarea "Vagabondului" care locuieste la Londra". "Vagabondul" era numele de cod prin care serviciile secrete bulgare il desemnau pe Markov, un scriitor anticomunist care se refugiase din Bulgaria comunista in Occident si isi citea operele la posturile de radio BBC si Europa Libera. "Picadilly" era numele de cod dat de aceleasi servicii unui danez, presupus de ziarist a fi asasinul lui Markov.
In 7 septembrie 1978, ziua aniversarii dictatorului comunist Todor Jivkov, Markov este intepat in coapsa in timp ce astepta un autobuz, de catre un trecator care purta o umbrela. In aceeasi seara, Markov a facut febra mare si a decedat dupa patru zile fara sa fi fost interogat de politia britanica. In cursul autopsiei, o capsula de marimea unei gamalii de ac, din aliaj de platina si iridium, plina cu o otrava puternica - ricina - a fost gasita in piciorul sau. Daca dosarul lui Markov a fost distrus, in schimb dosarul lui "Picadilly" s-a pastrat in arhiva serviciului de informatii bulgar, care nu l-a facut public niciodata, afirma Hristov. "Picadilly" este un danez de origine italiana, Francesco Giullino, a relevat ziaristul intr-un articol publicat in cotidianul Dnevnik. Arestat in Bulgaria in 1970 pentru trafic de droguri, Giullino ar fi acceptat sa lucreze pentru serviciile secrete bulgare care l-au ajutat sa deschida un anticariat in Danemarca, potrivit documentelor citate in ziar.
Totusi, Hristov nu releva nici o proba irefutabila ca "Picadilly" ar fi intr-adevar asasinul lui Markov. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.