Presedintele Basescu a raspuns aseara intrebarilor legate de rapirea celor trei ziaristi si a insotitorului lor.
In calitate de sef al Celulei de Criza nu acuz pe nimeni. Avem doar informatii, in continuare documentele si probele sunt la parche
Presedintele Basescu a raspuns aseara intrebarilor legate de rapirea celor trei ziaristi si a insotitorului lor.
In calitate de sef al Celulei de Criza nu acuz pe nimeni. Avem doar informatii, in continuare documentele si probele sunt la parchetul general si la procurori si am convenit ca au suficiete probe si declaratii olografe pentu a-si putea duce misiunea. Fac un avertisment public catre medicii care constata bolile grave ale Omar Haysam. Primul lucru dupa 5 aprilie a fost expertizarea medicala. Certificatele lui sunt de om normal. Cei care ii vor crea conditii sa scape nu vor fi decat niste complici.
Intoxicatorii
Institutii care au intoxicat - va pot spune ca cea mai mare parte. Apareati pe toate posturile radio si tv strigandu-va sursele. Dumneavoastra v-ati clamat sursele. Este reporterul Antenei 1, o alta sursa extrem de toxica a fost doamna Simona Marinescu. A trebuit sa intervenim pentru ca dansa sa fie mutata de la Bagdad pentru ca introducea in presa un set de informatii. Mijloace majore de intoxicare a mass-media a fost postul Antena 1 si OTV. Daca vor sa fie cinstiti sa spuna sursele care i-au facut sa transmita astfel de informatii. In prima faza in acea campanie furibunda in care va straduiati sa convingeti cat de implicati sunt proprii colegi in rapire si acela a fost un element care i-a facut pe cei care initiasera si organzasera in prima faza rapirea sa afirme ca planul a cazut. Ati mers pe piste nefericite. Nu credem in varianta ca Omar Hayssam vroia sa vina pe cal alb si cu ziaristii in Romania, el vroia doar motivatia sa plece din Romania fara sa se mai intoarca. El si-a predat toata averea lui Munaf. De aceea a si suportat Munaf statul la beci, pentru ca miza era mai mare.
Serviciile secrete nu au stiut
Cat au stiut de aceasta plecare serviciile secretei? Din pacate nu au stiut. Nu au avut informatii ca Omar Hayssam pregateste sau initiaza o astfel de actiune. Omar Hayssam s-a aflat in monitorizarea SRI pana in octormbrie anul trecut, cand dosarul a fost predat Parchetului General. Din acel moment, SRI a suspendat monitorizarea. Nu exista si nu s-a ivit, n-a aparut nici macar o fraza care sa indice ca ar exista intentia organizarii acestui act. Este si greu. La Omar Hayssam s-au gasit cinci telefoane. Erau cunoscute sub supraveghere doar doua. Oricare dintre noi poate cumpara cartele connex go al carui numar nu e cunoscut nimanui. E greu de presupus ca un astfel de act se initiaza discutand la telefon. Probabil ca a discutat la iarba verde, nu pe telefoane.
Implicarea Siriei? Va multumesc pentru intrebare.
Testul din 3 mai
Nu a stiut nimeni despre acea operatiune si nu a fost un esec al serviciilor, ci al preluarii. De pe 3 mai a inceput o adevarata nebunie la Bagdad, a fost desemnat noul Guvern si au avut loc extrem de multe atentate. Putem sa apreciem ca a fost un test pe care rapitoirii l-au facut ca sa constate daca autoritatile romane sunt serioase. Nu stim daca sa luam de bun ce au spus negociatorii rapitorilor sau sa consideram ca a fost un test.
Basescu a precizata ca rapirea nu are legatura inlocuirea adjunctului SRI. "Nu are, dar mai inlocuim lumea", a spus presedintele.
Se incearca aducerea lui Munaf
Nu avem un raspuns de la SUA pentru a ni-l da pe Munaf. Incercam aducerea lui pentru confruntarea cu Omar Hayssam. Autoritatile americane au facut o solicitare extrem de periculoasa, noi nu am fost de acord.
Pagina realizata de Departamentele Eveniment si Politica Interna


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.