Raportul Departamentului de Stat american pe 2004 privind traficul de fiinte umane dedica un capitol special Romaniei, indicand in acesta tara noastra ca fiind "sursa" si "zona de tranzit" pentru traficul de fiinte umane. Romania este clasata in grup
Raportul Departamentului de Stat american pe 2004 privind traficul de fiinte umane dedica un capitol special Romaniei, indicand in acesta tara noastra ca fiind "sursa" si "zona de tranzit" pentru traficul de fiinte umane. Romania este clasata in grupul al doilea de tari, ca stat ce trebuie sa ramana angajat activ pentru combaterea eficienta a acestui flagel, aflandu-se in acelasi grup de state cu Franta si Elvetia.
"Romania este tara sursa si de tranzit pentru traficul de fiinte umane, in scopuri de exploatare sexuala, munca fortata si cersetorie organizata, catre tarile balcanice si in statele membre ale Uniunii Europene, in special Spania, Franta si Italia", se arata in Raportul amintit.
Documentul american precizeaza ca "Persoanele traficate prin Romania provin, in general, din Moldova, Ucraina si Rusia. In 2004, cateva femei din Romania s-au deplasat in Canada, avand vize de munca temporare, pentru a lucra ca dansatoare exotice; exista dovezi conform carora indivizi care fac parte din crima organizata le-au fortat pe cateva dintre acestea sa se prostitueze, imediat ce au sosit in Canada. Au continuat sa existe ingrijorari referitoare la copiii strazii din Romania si la vulnerabilitatea acestora in ceea ce priveste exploatarea si traficul de persoane".
Raportul Departamentului de Stat afirma ca desi Guvernul de la Bucuresti nu indeplineste standardele minime pentru combaterea traficului de fiinte umane, totusi depune eforturi in aceasta directie. "Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului cu fiinte umane; cu toate acestea, depune eforturi sustinute in acest sens. Guvernul a inregistrat progrese in stabilirea de adaposturi pentru victimele traficului si in condamnarea traficantilor. Coruptia din randurile autoritatilor insarcinate cu aplicarea legii a continuat sa reprezinte o problema grava, desi guvernul a luat masuri in acest sens. Dat fiind imbunatatirile continue in domeniul protejarii victimelor, Romania a pus bazele unor succese mai mari in eforturile sale de a combate traficul de fiinte umane".
Succesele guvernului
Dintre succesele combaterii traficului de fiinte umane, Departamentul de Stat aminteste: "In 2004, Guvernul Romaniei a marit considerabil numarul condamnarilor si al sentintelor pentru trafic de fiinte umane. Autoritatile au condamnat un numar de 103 traficanti, de la 49 in 2003. 34 dintre cei condamnati in 2004 au primit sentinte cu inchisoarea de la 5 la 10 ani, iar 49 au primit sentinte intre 1 si 5 ani. Legislatia romaneasca referitoare la combaterea traficului de fiinte umane se refera, in mod specific, la aceasta problema in scopuri de exploatare sexuala si non-sexuala, prevazand dispozitii referitoare la penalitatile corespunzatoare. Guvernul a creat o retea nationala de 52 de judecatori specializati in cazuri de trafic de fiinte umane, cate unul pentru fiecare tribunal si curte de apel. In decembrie 2004, guvernul a reorganizat politia de frontiera si a stabilit unitati speciale pentru lupta impotriva traficului de fiinte umane si a migratiei ilegale. In 2004, Directia Generala de Anti-Coruptie din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a investigat 81 de politisti implicati in acte de coruptie legate de traficul de persoane; autoritatile au impus sanctiuni administrative referitor la 31 de politisti, au concediat 10, iar 40 de cazuri au fost inaintate pentru punere sub acuzare".
Reactia MAE
Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat in care arata ca "a luat nota de capitolul referitor la Romania, al Raportului anual prezentat de Departamentul de Stat al SUA privind traficul de persoane, dat publicitatii la 3 iunie 2005". "MAE apreciaza asistenta acordata de administratia de la Washington si cooperarea Ambasadei SUA la Bucuresti cu autoritatile romane in domeniu, in contextul eforturilor tarii noastre de a atinge standardele internationale, pentru prevenirea si combaterea traficului de persoane", se arata in comunicatul citat.
Arabia Saudita, acuzata in Raport
Statele Unite ale Americii au adaugat Arabia Saudita si alte trei state aliate din regiunea Golfului pe o lista a tarilor acuzate de permisivitate fata de traficul cu fiinte umane, in special din cauza utilizarii crescande a copiilor pe post de jochei pentru cursele de camile, informeaza Rompres. Conform raportului anual al Departamentului de Stat al SUA, 12,3 milioane de persoane sunt victime ale acestui flagel, fiind constranse sa se prostitueze, sa cerseasca si sa munceasca in stare de sclavie. Pentru prima data insa, Arabia Saudita, Kuweitul, Emiratele Arabe Unite si Qatarul - toate state aliate ale SUA - sunt plasate in categoria tarilor cu situatia cea mai preocupanta. Arabia Saudita este criticata pentru permisivitatea sa fata de traficul cu barbati si femei trimisi in regat sa lucreze si pentru copiii care cersesc. Celelalte monarhii nominalizate sunt criticate in special pentru folosirea din ce in ce mai des a copiilor rapiti pentru a deveni jochei in foarte popularele curse cu camile. Celelalte zece tari aflate in aceeasi situatie cu monarhiile din Golf sunt Bolivia, Birmania, Cambodgia, Cuba, Ecuador, Jamaica, Coreea de Nord, Sudan, Togo si Venezuela. In prefata documentului, secretarul de stat al SUA, Condoleezza Rice, recunoaste totusi ca Washingtonul trebuie "sa-si rezolve propriile probleme" legate de traficul cu persoane.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.