Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf au fost rapiti la Bagdad pe 28 martie, in jurul orelor 20.00, ora Romaniei. Marie Jeanne Ion a apucat sa sune un coleg din redactie, care a putut auzi voci in araba si pe ea strigand
Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Mohammad Munaf au fost rapiti la Bagdad pe 28 martie, in jurul orelor 20.00, ora Romaniei. Marie Jeanne Ion a apucat sa sune un coleg din redactie, care a putut auzi voci in araba si pe ea strigand in acelasi timp spre agresori si spre colegii din redactie "Don't kill us! Suntem rapiti! We are Romanian journalists". De asemenea, ziarista de la Prima Tv a apucat sa trimita si un SMS: "Am fost rapiti. Nu e gluma. Ajutor! Ajutor!"; "Sunati ams!" (n.r.-ambasada)
Imediat la Palatul Cotroceni a fost constituita o celula de criza coordonata de seful statului Traian Basescu. Dupa 24 de ore de la rapire, omul de afaceri romano-sirian Omar Hayssam, aflat in prezent in arest, a declarat ca a vorbit cu rapitorii. Hayssam este cel care prin Mohammad Munaf a organizat deplasarea celor trei jurnalisti in Irak. Sirianul a sustinut ca gruparea in mainile careia au cazut Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci, Ovidiu Ohanesian si Munaf a cerut patru milioane de dolari, adica un milion pentru fiecare dintre cei patru ostateci. La cateva zile de la rapirea ziaristilor, postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o inregistrare video in care erau prezentati ostaticii. Doi barbati, cu capetele acoperite cu keffieh indreptau armele in directia celor patru, asezati pe jos, iar in fundal era vizibila o carpeta inflorata care acoperea un perete. Ziaristii s-au prezentat pe rand, dupa care Marie-Jeanne Ion a rostit cateva cuvinte in engleza, spunand ca nu este adevarat ca cei care au rapit-o au cerut ceva in schimbul eliberarii lor.
La o zi de la aparitia acestei casete, Statele Unite au confirmat rapirea unui cetatean american, Mohammad Munaf, impreuna cu cei trei ziaristi romani. Televeziunea Al-Jazeera a difuzat fotografii cu cei trei ziaristi, in care acestia apareau cu pasapoartele si legitimatiile de presa in mana. Din pozele date publicitatii lipsea insa Mohammad Munaf. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian pareau a fi intr-o stare fizica buna si purtau aceleasi haine ca si in inregistrarea video.
Contact cu rapitorii
A urmat apoi o perioada in care rapitorii nu au mai dat nici un semn, timp in care au fost construite fel de fel de scenarii. Nici autoritatile de la Bucuresti nu au oferit informatii. Pana pe 13 aprilie, cand presedintele Traian Basescu a declarat ca autoritatile romane au reusit sa intre in legatura cu rapitorii jurnalistilor romani la trei zile de la rapire, existand cu acestia o legatura zilnica sau la doua zile. "In interiorul acestor contacte mi s-a facut proba ca ziaristii sunt in viata", a declarat Basescu atunci. El a insistat ca jurnalistii sunt ostatici, dar nu sunt rau tratati - sunt hraniti, li se permite accesul la spatiile sanitare.
Apelul Seicului Mohammed Hussein Fadlallah
La cateva zile de la aceste declaratii, agentia de presa Reuters a prezentat imagini de la intalnirea pe care ambasadorul Romaniei in Irak, Mihai-Stefan Stuparu, impreuna cu mai multi mediatori, a avut-o cu Asociatia Clericilor Musulmani de la Bagdad. O asociatie care, potrivit expertilor in materie, este un fel de consiliu al inteleptilor, cu o puternica influenta in randul musulmanilor si la care apeleaza toate statele care au cetateni rapiti in Irak.
Dupa doua zile de la aceasta intalnire, un important lider religios siit libanez, seicul Mohammed Hussein Fadlallah, a cerut eliberarea celor trei ziaristi romani. Pe 19 aprilie, un post romanesc de televiziune a difuzat o stire conform careia cei trei ziaristi sunt retinuti de o grupare care solicita, drept rascumparare, cate zece milioane de dolari pentru fiecare dintre ei. Postul de televiziune mai preciza ca ziaristii nu s-ar mai afla in mainile celor care i-au rapit pe 28 martie, iar gruparea care ii detine acum nu are revendicari politice, dorind doar bani: in total 30 de milioane de dolari.
Ultimatumul
Al-Jazeera difuzeaza o caseta video in care apareau cei trei ziaristi. Ei erau incatusati, rapitorii cerand retragerea trupelor militare din Irak in patru zile, amenintand ca ii vor executa pe cei trei daca acest lucru nu se va intampla. La expirarea celor patru zile, pe 26 aprilie, directorul postului de televiziune Prima TV, Dan Dumitru, a primit un apel telefonic cu numar de Irak in care cineva se recomanda ca fiind reprezentantul gruparii care-i detine pe cei trei ziaristi romani si vrea sa transmita un mesaj audio de la ostatici. Gruparea a anuntat ca prelungeste ultimatumul cu 24 de ore. Rapitorii au tinut sa precizeze ca nu sunt teroristi, ca sunt luptatori pentru libertatea Irakului. In convorbire se mai specifica faptul ca autoritatile romane nu le-au indeplinit rapitorilor cererile si, de aceea, prin acest mesaj, se face un apel la popor sa faca presiuni asupra guvernantilor pentru a retrage trupele din Irak.
Costume portocalii
In seara aceleiasi zile, pe Al-Jazeera a fost difuzata o caseta cu cei trei ziaristi si Muhammad Munaf. Sorin Miscoci, Marie Jeanne, Ovidiu Ohanesian si Muhammad Munaf erau in continuare incatusati si vizibil disperati. Cei patru cereau ajutorul autoritatilor pe care le implorau sa faca tot posibilul pentru a-i elibera. In plus, fata de primele casete, in ultimele imagini Sorin Miscoci si Muhammad Munaf erau imbracati in costume de culoare portocalie, la fel ca toti ostaticii care au fost executati de gruparile teroriste, iar Ovidiu Ohanesian era ras in cap. Pe 22 mai, presedintele Traian Basescu a anuntat ca cei trei au fost salvati, ei intorcandu-se in tara in 23 mai.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.