Totul se schimba, se diversifica, traim intr-un ritm intens, iar aceasta genereaza mult stres. Cand sa mai fii si un parinte bun daca ajungi abia seara acasa, obosit sau nervos? Psihologul Diana Stoian sustine ca exista solutii si pentru contextul so

Totul se schimba, se diversifica, traim intr-un ritm intens, iar aceasta genereaza mult stres. Cand sa mai fii si un parinte bun daca ajungi abia seara acasa, obosit sau nervos? Psihologul Diana Stoian sustine ca exista solutii si pentru contextul social pe care il parcurgem, dar important e ca parintii sa doreasca sa ofere o educatie adecvata. Orice parinte trebuie sa stie ca este un model pentru copilul lui, de aceea il poate invata ceea ce este mai bine oferindu-i propriul exemplu de comportament si comunicare. Daca parintele ii spune copilului ce trebuie sa faca dar faptele si vorbele lui il contrazic, rezultatul va fi o neincredere totala a copilului in propriul parinte. De exemplu, multi parinti folosesc cuvinte urate, dar sunt suparati cand copilul lor utilizeaza acelasi limbaj. Sau ii impun copilului sa nu minta, dar el aude exact minciunile pe care ei, parintii, le spun altora pentru a se eschiva in anumite situatii.
Daca doriti sa aveti un copil care stie sa se exprime frumos si politicos, aratati-i cum sa o faca. Zambiti, folositi cuvinte frumoase, iar tonul vocii sa fie placut. Nu tipati la copil si nici la ceilalti membri ai familiei, oricat de nervosi sunteti. Autoritatea se castiga cel mai bine prin fermitate si consecventa, nu prin gesturi sau cuvinte agresive. Asa ca daca cel mic greseste, nu ii spuneti repede: prostule! Daca ii repetati mereu acest lucru va ajunge sa creada ca e exact cum ii spuneti.
A disciplina nu inseamna a tipa la copil sau
a-l jigni. Daca acesta greseste, nu exagerati cu reactiile dumneavoastra. Incercati sa intelegeti de ce greseste si apoi straduiti-va sa-l determinati si pe el sa faca acelasi lucru. Discutand impreuna aceste lucruri, copilul va intelege ca ii vreti binele, nu ca sunteti dusmanul lui. Este indicat ca intotdeauna copilul sa cunoasca si sa suporte consecintele greselilor lui imediat ce acestea s-au produs. Ar fi inutil sa-l disciplinati dupa o saptamana de la producerea nazbatiei, el nici macar nu isi va mai aminti cu exactitate ce a facut!
Chiar daca serviciul va ocupa toata ziua si seara aveti timp doar pentru treburi casnice, nu alungati copilul de langa dumneavoastra. Stiu ca de multe ori vi se pare ca va incurca, dar cu putina rabdare puteti sa-l provocati la dialog. Intrebati-l ce a facut in timpul zilei, ce carte a citit (daca este mai mare), ce a facut la gradinita sau la scoala etc. Fiti atenti ce intrebari va pune ca sa-i aflati preocuparile de moment, oferiti-i raspunsuri ca sa vada ca il ascultati cu adevarat. Asa invata ca atunci cand are probleme are cu cine sa discute pentru a le rezolva.

Jucati-va impreuna!

Incercati sa va petreceti cat mai mult timp cu copilul, gasindu-va preocupari comune. Daca va ganditi bine, sunt multe lucruri placute de facut. Mergeti in parc la o plimbare, jucati-va cu mingea, jucati tenis, priviti anumite desene animate sau mergeti impreuna la un film pentru copii. Povestiti scenele cele mai importante din ceea ce ati vizionat sau ati citit, glumiti, mergeti la cumparaturi, impartiti treburile casei, jucati-va jocurile de pe internet etc. Daca vreti sa fiti un parinte bun, deveniti prietenul copi-lului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.