Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat joi seara, la finalul participarii la Reuniunea popularilor europeni de la Bucuresti ca va solicita "schimbarea conducerii PNA pentru eficientizarea institutiei". "Daca in trei ani nu au facut nimic nu
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat joi seara, la finalul participarii la Reuniunea popularilor europeni de la Bucuresti ca va solicita "schimbarea conducerii PNA pentru eficientizarea institutiei". "Daca in trei ani nu au facut nimic nu stiu ce ar face de acum incolo. Primim deja cartonase galbene ca nu am rezolvat nici un caz de mare coruptie. Sunt probleme de organizare, de independenta individuala a celor de la PNA, probleme referitoare la legaturile lor cu grupuri politice sau de alta natura", a adaugat Monica Macovei, care si-a anuntat intentia de a cere "scoaterea de la naftalina" a unor dosare tinute ascunse prin sertarele PNA, desi contin aspecte privind savarsirea unor acte grave de coruptie. Macovei a precizat insa ca nu a luat in calcul un interval de timp si ca schimbarea va fi decisa in urma consultarii cu Comisia Europeana, intrucat in clauza de salvgardare impusa Romaniei este prevazuta in mod specific consolidarea PNA. Macovei a mai subliniat faptul ca, desi legea le-a asigurat procurorilor PNA independenta totala, acest lucru nu s-a intamplat, concluzia fiind ca PNA nu isi poate indeplini rolul de institutie menita sa instrumenteze cazuri privind marea coruptie.
Avizul CSM va fi consultativ la revocarea procurorilor generali
Schimbarea lui Ioan Amarie si a echipei sale se va face insa dupa ce Guvernul va trece prin Parlament proiectele de masuri de reforma a sistemului judiciar, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea. Abia dupa acest pas, ministrul Justitiei va propune demiterea conducerii PNA. Preconizatele modificari legislative prevad ca ministrul Justitiei poate propune Consiliului Superior al Magistraturii revocarea din functie a procurorului general al PNA, prezentand in acest sens motivele solicitarii, iar CSM urmeaza sa prezinte un aviz consultativ (neobligatoriu de luat in seama), urmand ca decizia finala sa fie luata de Presedintele Romaniei, prin decret prezidential. Modificarea legislativa va acoperi astfel prevederile Constitutiei, care stipuleaza la art. 132 faptul ca procurorii isi desfasoara activitatea sub autoritatea ministrului Justitiei, astfel ca pe viitor ministrul va putea sa-i traga la raspundere pe procurorii generali care nu-si fac treaba si pentru care raspunde.
Modul in care PNA a combatut din septembrie 2002 si pana in prezent marea coruptie reprezinta o rusine nationala, care a debutat, dupa cum ne amintim, cu cazuri vestite, precum "mita cu rata" si "spaga la nasul de tren". Cu exceptia dosarului consilierului guvernamental Fanel Pavalache, care poate fi considerat un "crap" mai grasut, PNA nu a reusit nici o captura a unui "rechin" al perioadei de tranzitie, care sa poata fi inclusa la capitolul mare coruptie, fiind evident ca echipa de procurori a lui Ioan Amarie, formata din procurori anonimi pana nu demult, adusi in majoritate din nordul Moldovei (fief-ul lui Amarie), nu a avut curajul si nici priceperea sa finalizeze vreun dosar mai important. Obedient liderilor PSD, care l-au numit in functie si i-au facut fratele deputat PSD de Teleorman la ultimele alegeri, Ioan Amarie a sfarsit prin a se ploconi in fata presedintelui Traian Basescu, eliminand cu maxim servilism, din ultimul bilant anual al activitatii PNA "Dosarul Flota" - dovedind prin aceasta ca nu are coloana vertebrala ca procuror general. Nenumaratele scandaluri publice in care au fost implicati procurori ai PNA, de la scandaluri de luare de mita, scurgeri de informatii catre infractori si inscenari judiciare care sfarsesc cu achitari prin instante, ilustreaza pe deplin ca aceasta institutie vitala pentru natiune, este condusa intr-un mod lamentabil. Auditul efectuat recent de Freedom House asupra activitatii PNA a scos si el la iveala gravele disfunctiuni ale acestui parchet si mai ales lipsa concreta de rezultate in conditiile in care sumele cheltuite de acest parchet sunt imense, de circa 100.000 de euro pentru fiecare caz instrumentat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.