Au inceput sa soseasca primele avertismente de la Bruxelles in privinta progreselor de integrare europeana ale Bucurestiului. Comisia Europeana ar putea trimite Romaniei scrisori de avertizare in sapte domenii specifice, ca urmare a monitorizarii ang
Au inceput sa soseasca primele avertismente de la Bruxelles in privinta progreselor de integrare europeana ale Bucurestiului. Comisia Europeana ar putea trimite Romaniei scrisori de avertizare in sapte domenii specifice, ca urmare a monitorizarii angajamentelor luate in timpul negocierilor de aderare, informeaza BBC preluat de Rompres. Decizia nu va fi luata insa decat dupa consultari cu guvernele statelor Uniunii Europene, carora Comisia le-a trimis in ultimele zile tabele detaliate de monitorizare privind Romania si Bulgaria.
Pentru Romania, monitorizarea a constatat intarzieri ingrijoratoare la sapte capitole, dintre care trei pot declansa in cele din urma amanarea aderarii. In domeniul justitiei si afacerilor interne, este vorba despre lupta impotriva coruptiei si controlul frontierelor. La concurenta, e vizata aplicarea corecta a regimului subventiilor de stat (mai ales in siderurgie), iar la mediul inconjurator, transpunerea in practica a legislatiei.
Celelalte patru domenii cu probleme sunt: impozitarea, achizitiile publice, proprietatea intelectuala si agricultura, unde se constata intarzieri atat in ce priveste sistemul de plati computerizat pentru subventiile europene, cat si in aplicarea legislatiei fito-sanitare.
Bulgaria ar putea si ea primi scrisori de avertizare in cinci domenii: justitie si afaceri interne, agricultura, mediul inconjurator, concurenta si libera circulatie a serviciilor. Pentru comparatie, in valul de extindere anterior, opt din cele zece candidate au primit scrisori de avertizare cu un an inaintea aderarii, cele mai multe - sapte - fiind adresate Poloniei.
Comisia Europeana nu a luat insa o decizie privind Romania si Bulgaria, asteptand mai intai rezultatul discutiilor intre reprezentantii celor 25 de state membre, care tocmai au primit tabelele de monitorizare. Aceste scrisori fac parte din prima etapa a procesului de monitorizare, care va continua cu publicarea rapoartelor anuale in toamna, momentul in care Comisia va decide daca sa recomande sau nu amanarea aderarii cu un an.
Aceasta monitorizare a Romaniei se desfasoara intr-o atmosfera europeana tot mai tensionata. Dupa votul francezilor impotriva Constitutiei europene, miercuri are loc referendumul din Olanda, unde potrivit sondajelor peste jumatate dintre cei care vor veni la urne vor vota "Nu". Esecul constitutiei a declansat deja cereri de inghetare a procesului de extindere, care vor fi amplificate, probabil, de campania electorala din Germania. Exista riscul, declara un oficial european corespondentului BBC, ca Romania si Bulgaria sa fie primele victime ale acestei crize, mai ales daca se constata intarzieri importante in pregatirile lor de aderare.
Ministrul Integrarii Europene de la Bucuresti, Ene Dinga, nu este ingrijorat de avertismentul oficialilor de la Bruxelles, informeaza Rador. Oficialul roman a declarat ca: "Pentru noi este extrem de important, bineinteles, sa primim aceste avertizari, deoarece ne ajuta sa accentuam, sa concentram eforturile pe domeniile care, in opinia Comisiei, necesita aceasta concentrare de eforturi suplimentare". (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.