In cursul zilei de ieri, peste 22 de persoane din judetul Hunedoara au fost retinute de trupele speciale ale Politiei, iar locuintele suspectilor au fost perchezitionate in vederea depistarii oricaror bunuri ilicite, ca urmare a unei actiuni initiate
In cursul zilei de ieri, peste 22 de persoane din judetul Hunedoara au fost retinute de trupele speciale ale Politiei, iar locuintele suspectilor au fost perchezitionate in vederea depistarii oricaror bunuri ilicite, ca urmare a unei actiuni initiate de SCCOA Hunedoara si Parchetul de pe langa Tribunalul Deva.
Cei retinuti ieri nu sunt simpli "membri ai lumii interlope" asa cum au fost caracterizati de seful SCCOA, subcomisarul Traian Berbeceanu. O parte dintre acestia sunt cei care au contribuit cu marturii si probe la arestarea clanului mafiot care impunea legea in Hunedoara, precum si la inculparea unor politisti, printre care si seful Politiei Deva care ii acoperea pe infractori. Mai mult, unul dintre cei retinuti ieri a fost cel care a pus la dispozitia Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie toate probele necesare procurorilor inspectori pentru a-l acuza pe fostul sef al Parchetului Tribunalului Hunedoara de infractiunea de delapidare.
Un alt aspect vizeaza anchetele comune ale Politiei - DGIPI si ale ziarului ZIUA cu privire la criminalitatea organizata din mai multe judete, precum si oferirea de informatii referitoare la consumul de droguri de catre anumite cadre ale Politiei, trafic de prostituate, "servicii" ilegale de natura financiara intre anumiti politisti din teritoriu si superiorii lor de la Bucuresti etc.
Din cauza evolutiei cazului, ne vedem nevoiti sa divulgam aproape toate informatiile cu privire la sursele folosite de UM 0962 in operatiunile antimafia din Hunedoara, cu speranta ca numai in acest fel ii vom putea salva din mainile mafiei.
Operatiunea Deva
In urma cu ceva timp am descris in paginile ziarului cum a decurs capturarea, probarea si trimiterea in judecata a grupului condus de Spuma si Bibanu, si protejat de comisarul sef Ioan David, fostul sef al Politiei Deva. La acea vreme am scris cum anumiti cetateni au dezvaluit serviciului secret al MAI intreaga filiera, modul de operare, locul de traficare al narcoticelor, numele prostituatelor care ofereau servicii politistilor in schimbul protejarii "pestilor", precum si multe alte date care au condus la destramarea filierei de crima organizata si trimiterea membrilor ei in fata judecatorilor. A fost considerata cea mai mare actiune antimafia, mai ampla chiar decat cea impotriva Camatarilor. Anchetatorii au primit laude, iar cei care au facut treaba murdara au ajuns astazi dupa gratii din cauza unui scurtcircuit pe care il vom dezvalui in randurile care urmeaza.
Unul dintre cei care, ieri, a fost prezentat Tribunalului in vederea arestarii se numeste Iulian Ceia. Este cel care a asigurat, pe parcursul Operatiunii Deva, integritatea corporala a oamenilor legii si a mai multor cetateni care au decis sa rupa tacerea. La vremea aceea, nici macar Politia nu avea curajul sa-si protejeze angajatii care se deplasau la Bucuresti noaptea pentru a oferi date cu privire la evolutia starii infractionale din interiorul Politiei hunedorene.
La intrebarea ce l-a determinat pe Ceia sa treaca de partea Politiei, raspunsul este urmatorul: tentativa de agresiune impotriva sotiei, moartea tatalui, incendierea a trei autoturisme, uciderea unui angajat, fabricarea de dosare cu scopul atragerii in traficul de droguri si persoane.
Pe parcursul zilelor in care gruparea "Spuma si Bibanu" era arestata, presiunea asupra ofiterilor de Politie care ofereau informatii anchetatorilor a sporit. Acelasi Ceia le-a oferit protectie atat corporala, cat si morala, solicitand organelor de la Bucuresti sa intervina impotriva presiunilor care se faceau la intamplare de catre acolitii comisarului arestat David Ioan cu scopul de a afla identitatea "sifoanelor" din Politia Deva.
Probarea anumitor lucratori de Politie din Deva drept consumatori inraiti de droguri si prostituate a reprezentat varful anchetei. Probarea a revenit exclusiv politistilor cinstiti "racolati" de Ceia si adusi sub protectie "civila" la Bucuresti.
Trist este ca ancheta cu privire la mafia Devei s-a oprit la seful Politiei si la doi subofiteri. Atat. Nici un om mai mult. De parca seful ar fi dus singur la indeplinire doleantele mafiotilor.
Singur impotriva Mafiei
Dupa ce zanganitul catuselor a incetat in Hunedoara, a inceput calvarul lui Iulian Ceia si a celor care au contribuit la arestarea mafiei. Din puscarie, o parte dintre cei arestati au inceput sa ofere date cu privire la Ceia, sa faca declaratii cu scopul de a-l inchide alaturi de ei. Urmarea era lesne de dedus. Politistii ramasi in urma lui David fara "tatuc" nu l-au iertat insa. Au inceput controale in miez de noapte la firma, perchezitii, presiuni asupra familiei, tentativa de molestare a sotiei...O alta incercare a avut loc in urma cu o luna de zile, cand Iulian Ceia a fost retinut in Vama Nadlac. Din fericire pentru el, manevra procurorului care emisese, cu doar patru minute inainte de sosirea lui Ceia in vama a unui mandat de aducere, a esuat lamentabil. Procurorul si-a cerut scuze, dar Ceia a depus plangere impotriva sa. Credea ca poate merge in panzele albe cu legea de partea lui. S-a inselat amarnic. O luna mai tarziu era retinut de acelasi procuror si prezentat drept lider al lumii interlope.
Acelasi "mafiot", Iulian Ceia, este cel care a furnizat Parhetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie dovezi irefutabile despre modul in care prim-procurorul Parchetului Deva, Ioan Moca, deturnase fonduri masive spre propriile buzunare. Rezultatul imediat: destituirea lui Moca. Rezultatul dupa doi ani de la ancheta: Ioan Moca este procuror in cadrul aceleiasi institutii si are dosare penale in care parte este... Iulian Ceia!
Dar "coincidentele" nu se termina aici. Cel care a declarat ieri ca a anihilat mafia din Deva, subcomisarul Berbeceanu, este un subiect extrem de delicat. Iata povestea acestui politist, mana dreapta a fostului sef al Politiei Deva arestat pentru complicitate cu mafia.
Berbeceanu versus Ceia
Iulian Ceia are numeroase plangeri penale inregistrate impotriva subcomisarului Berbeceanu, seful SCCOA Hunedoara, cel care a initiat actiunea de ieri din Deva in care au fost retinuti 22 de suspecti. Luat la gramada, Ceia a pierdut posibilitatea de a anunta la Bucuresti manevra, dar o vom face noi.
Iata insa dedesubtul afacerii legate de Berbeceanu. In luna ianuarie a acestui an, un ofiter al DGIPI s-a deplasat la Deva pentru a obtine marturii despre politistul Berbeceanu si alti oameni ai legii care scapasera initial din latul anchetatorilor cazului "Spuma si Bibanu". Omul de la serviciul secret al Politiei a luat declaratii video ale unor persoane, printre care si politisti, care au descris traseele facute de Berbeceanu si alti angajati ai MAI in zilele arestarilor de la Deva. Au fost descrise masinile cu care Berbeceanu se deplasa la ascunzatorile mafiotilor dati in urmarire generala, soferii, numere de inmatriculare, ore si contacte. O parte dintre cei care au avut curajul sa vorbeasca au fost induplecati de un barbat a carui identitate nu o vom dezvalui inca, dar care la doua saptamani dupa acest episod a fost arestat in incinta unui bar controlat pana atunci de clanul "Spuma si Bibanu". Si atunci ca si acum, oamenii de la Bucuresti au fost neputinciosi in fata manevrelor mafiotilor care au ramas liberi dupa caderea sefului lor, comisarul sef David.
Ceia versus Moca
Fostul prim procuror Ioan Moca este un alt dusman declarat al lui Ceia. Anchetat pentru favorizarea unui infractor si deturnare de fonduri, Moca a fost destituit in urma investigatiilor si a probelor oferite de Ceia Parchetului Curtii Supreme. Ulterior, procurorii inspectori au confirmat ca zeci de persoane maltrate de un infractor deosebit de periculos, Cornel Crasnic, zis "Taranu", fusesera manevrate de procurorul Moca cu scopul de a nu da curs plangerilor. Pentru a nu-l inchide pe procuror, Mafia din Deva, neexpusa la acea vreme, l-a scos din tara pe protejatul lui Moca, care a devenit ulterior mana dreapta a celui mai temut roman din Spania, Clamparu. Procurorul a scapat doar cu o destituire, in ciuda faptului ca fusese depistat si cu o deturnare de trei miliarde de lei la nivelul anului 2002. Ceia a fost cel care i-a adus in fata Justitiei pe victimele procurorului. Cel care l-a "pus pe fuga" pe acolitul lui Moca.
Ca un facut, ieri, Ceia a fost retinut intr-un dosar in care "parte vatamata" este fostul patron al lui Crasnic.
Faptele dovedesc ca nici o ancheta nu este intamplatoare astazi in Deva. Au ramas polite neplatite. Cei care ieri au ajutat la starpirea Mafiei, la inchiderea celor care bateau pe strada oameni nevinovati, la suspendarea din functie a functionarilor corupti au ajuns astazi sa fie dusi in aceleasi celule cu cei importiva carora au luptat. Personal sau nu, lupta fiecarui individ cu Mafia ar trebui sa devina propria noastra lupta impotriva nemerniciei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.