Votul intarzie evolutia institutionala a UE
"Votul a fost previzbil, desi presedintele Jacques Chirac a facut un efort extraordinar pentru a obtine un vot pozitiv. Rezultatul creeaza o problema politica la nivelul Uniunii Europene si int
Votul intarzie evolutia institutionala a UE
"Votul a fost previzbil, desi presedintele Jacques Chirac a facut un efort extraordinar pentru a obtine un vot pozitiv. Rezultatul creeaza o problema politica la nivelul Uniunii Europene si intarzie evolutia institutionala a UE, mai ales daca se va adauga un vot negativ si din Olanda. Din acest vot negativ se poate trage o concluzie: constructia UE fara implicarea si constientizarea popoarelor ei asupra perspectivelor individuale si globale privind evolutiile viitoare este sortita esecului", apreciaza presedintele Traian Basescu. El considera ca cetatenii UE trebuie informati si trebuie sa le fie clarificate proiectele politice europene, pentru ca numai asa cetatenii vor sustine aceste proiecte. In ceea ce priveste Romania, seful statului apreciaza ca, in mod categoric, esecul referendumului francez si, eventual, al celui din Olanda, nu influenteaza data aderarii Romaniei, in conditiile in care pe 25 aprilie Tratatul de aderare a fost semnat de cele 25 tari membre. Aderarea Romaniei depinde, in opinia presedintelui Basescu, de capacitatea oamenilor de a fi solidari cu obiectivele integrarii in UE, ceea ce inseamna ca Romania va trebui sa indeplineasca toate obligatiile asumate in negocieri. (Anca HRIBAN)
Mircea Geoana, presedintele PSD
O lovitura severa data proiectului european
PSD considera ca votul negativ exprimat de francezi la referendumul privind Constitutia europeana reprezinta "o lovitura severa data proiectului european si un semnal de avertizare transmis intregii Europe", a declarat ieri presedintele acestei formatiuni, Mircea Geoana. El si-a exprimat speranta ca votul francezilor "nu va avea un efect de contaminare asupra referendumului olandez de miercuri" si nu va reprezenta o schimbare de directie politica in Europa in perioada urmatoare. Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a aratat ieri, dupa sedinta Biroului Permanent National (BPN) al partidului, ca votul negativ dat de francezi impotriva Constitutiei UE trebuie sa dea de gandit "foarte serios" autoritatilor romane. "Ceea ce s-a intamplat in Franta trebuie sa ne puna pe ganduri foarte serios", a apreciat Nastase, aratand ca Romania va trebui sa nu creeze "pretexte suplimentare" pentru a nu periclita proiectul aderarii la Uniunea Europeana. (C.E.)
Calin Popescu Tariceanu, prim-ministru
Ne vedem integrarea noastra
"Guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu isi reafirma determinarea de a lua toate masurile de reforma, pentru ca Romania sa-si indeplineasca cu strictete angajamentele, atat pe cele care ar putea activa clauza de salvgardare, daca nu sunt respectate, cat si pe cele care tin de aplicarea acquis-ului comunitar", a declarat, ieri, purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. Ea a mai adaugat ca urmatoarele patru luni vor fi determinante pentru data la care va intra Romania in UE. Justitia, afacerile interne si concurenta vor fi principalele domenii in care se vor face schimbari radicale in aceasta perioada. "Sistemul invechit va incerca sa blocheze reforma si in al doisprezecelea ceas. De aceea, Guvernul Romaniei are nevoie in aceste momente de sprijinul intregii societati, pentru a duce la indeplinire cu succes proiectul european. Aici nu este vorba de o orientare politica sau de alte, ci de interesul national al Romaniei", a adaugat oficialul guvernamental. (C.S.)
Emil Boc, presedintele PD
Ne facem temele pe plan intern
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ieri pentru Rompres, ca "daca ne vom face temele pe plan intern, impactul rezultatului negativ al referendumului din Franta ar putea fi redus". Din punct de vedere juridic, nu ar trebui sa existe o legatura directa intrucat Tratatul constitutional (n.r. - respins, duminica, prin referendum, de electoratul francez) vizeaza extinderea pe verticala a Uniunii Europene, in timp ce aderarea Romaniei si Bulgariei vizeaza extinderea pe orizontala a U.E., a spus Emil Boc. "La nivel politic, insa, niciodata nu pot fi anticipate toate consecintele unui asemenea rezultat negativ", a adaugat liderul democrat. (R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.