O boala eradicata in urma cu 25 de ani ar putea "lovi" din nou. Specialistii atrag atentia ca nu este exclus ca variola, maladie care omoara unul din patru pacienti infectati, sa-si faca din nou "de cap". La sfarsitul saptamanii trecute, la cea mai r

O boala eradicata in urma cu 25 de ani ar putea "lovi" din nou. Specialistii atrag atentia ca nu este exclus ca variola, maladie care omoara unul din patru pacienti infectati, sa-si faca din nou "de cap". La sfarsitul saptamanii trecute, la cea mai recenta Adunare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) s-a discutat intens despre rezervele de vaccin antivariolic. Unul din motivele de ingrijorare este si faptul ca acest virus poate fi folosit si ca arma bioterorista.
De ce sperie variola? Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat variola eradicata in 1980. in anul 1996, adunarea OMS a recomandat ca toate "stocurile" de virus sa fie distruse. in momentul de fata exista doar cateva "mostre", pastrate in conditii de maxima siguranta in doua laboratoare: Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din Atlanta (SUA) si "Vector", din Rusia. Specialistii au admis posibilitatea ca aceasta boala sa-si reintre "in drepturi" si tocmai de aceea au fost stabilite o serie de planuri pentru o eventuala situatie de urgenta.
La sfarsitul saptamanii trecute, specialistii din toata lumea au repus pe tapet aceasta problema, la cea mai recenta Adunare a Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Principala tema discutata a fost stabilirea unei rezerve de vaccin antivariola. Aceasta rezerva va fi folosita in caz de urgenta, in special de catre tarile care nu au posibilitatea sa-si creeze propriul stoc de vaccin. OMS va avea o astfel de rezerva "strategica" la Geneva si, in plus, alte tari sunt indemnate atat sa doneze vaccin, cat si sa aiba propriile rezerve. Deja la Geneva exista 2,5 milioane de doze, plus alte 31 de milioane donate de diferite tari.
Specialistii romani spun si ei ca populatia nu este pregatita pentru a infrunta aceasta boala. Astfel, o "eliberare" voita a virusului, sub forma de arma bioterorista, ar avea consecinte greu de imaginat.
"Variola se afla acum pe primul loc pe lista armelor bioterorismului din doua motive. in primul rand populatia de pe tot globul este nepregatita pentru a infrunta aceasta boala. in 1980 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat variola drept o boala contagioasa eradicata pe plan mondial. A curs sampanie, a fost bucurie, inclusiv in Romania, si s-a renuntat la vaccinul antivariolic. La acea vreme nu se gandea nimeni la posibilitatea unui atac militar cu boli contagioase, deoarece functiona un tratat international de renuntare la acest tip de arme, tratat semnat de peste 180 de state. Totul parea O.K. in timp, organismul uman a redevenit vulnerabil la variola. Ne aflam la peste 20 de ani distanta de ultimele vaccinari", ne-a explicat directorul Institutului de microbiologie si imunologie "Cantacuzino" din Bucuresti, Marian Negut.
in acest moment un om purtator al bolii contagioase poate imbolnavi 90% din persoanele care intra in contact cu el. Timp de patru zile bolnavul sufera de febra, ii curge nasul si are cefalee. in a cincea zi apar eruptii pe faringe, apoi pe piele. in doua saptamani intervine decesul. Variola nu are tratament specific, adica nu exista medicamente pentru aceasta boala, daca nu esti vaccinat.



Vaccinarea a incetat in anii '70 - '80

"Daca ai contractat boala, ai doua posibilitati: ori scapi pentru ca ai organism puternic, ceea ce e foarte putin probabil, ori mori. intr-o aglomeratie urbana o epidemie ar face ravagii. Un alt motiv al alertei OMS sta in datele primite de la servicile de informatii. in 1993 serviciile secrete americane anuntau ca Sadam Hussein se pregateste sa foloseasca variola drept arma biologica. Informatia nu s-a verificat si a fost data uitarii. in 2001 insa a avut loc atacul terorist cu antrax din SUA. Arma biologica incapuse pe mainile teroristilor, care nu recunosc nici un tratat international, si a devenit un cosmar. Conform ipotezelor OMS, din toti agentii potentiali utilizabili drept arme bioteroriste, in acest moment variola se afla pe primul loc", a mai spus Marian Negut.
Perioada obisnuita de incubatie a variolei e de 12 zile. Boala se instaleaza cu febra si dureri de cap, fiind confundata cu gripa. Doua-trei zile mai tarziu, leziunile cutanate rosii, la inceput plane, dar evoluand spre leziuni purulente, apar simultan, pe tot corpul, dar sunt concentrate mai ales la nivelul fetei si membrelor. Pot fi afectati, de asemenea, ochii, faringele si alte mucoase. Boala progreseaza spre insuficienta renala, cardiaca si pulmonara, ducand in final la deces prin soc si epuizare. Un sfert din pacienti mor, iar restul raman mutilati de cicatrice.
Vaccinarea a incetat in anii '70 in zonele civilizate, continuand pana in anul 1980 in zonele mai "sensibile" din acest punct de vedere.

12 vaci ar putea salva Romania

"In Romania ultimele vaccinari impotriva variolei s-au facut prin '80. Tinand cont de datele OMS si de informatiile pe care le avem in acest domeniu, Institutul Cantacuzino a trimis o adresa de alertare a Ministerului Sanatatii in privinta pericolului unei epidemii de variola inca din anul 2001.
in momentul de fata, noi nu avem rezerve de vaccin. Solutia pe care am oferit-o si pe care o sustinem, este obtinerea vaccinurilor dintr-o tulpina pe care o detinem, prin injectarea a 12 vitele. Cantitatea de vaccin obtinut astfel, intr-un interval de aproximativ sase luni, ar fi suficienta pentru vaccinarea populatiei Romaniei pe o perioada de trei ani. Este o metoda veche de obtinere a vaccinului antivariolic, dar este foarte ieftina. Daca in acest moment ar aparea o epidemie, nu am avea decat o solutie: sa importam vaccin cu pretul de 4 dolari doza. Vaccinul autohton, obtinut pe vaca, ar costa doar 2 centi doza. Asta am transmis Ministerului Sanatatii", a spus Marian Negut (foto), directorul Institutului de microbiologie si imunologie "Cantacuzino".


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.