Intr-un comunicat remis presei sambata de Parchetul General se spune ca in dosarele investigate de procurori, "serviciile speciale si Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au investigat fapte si acte infractionale grave comise de p

Intr-un comunicat remis presei sambata de Parchetul General se spune ca in dosarele investigate de procurori, "serviciile speciale si Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor au investigat fapte si acte infractionale grave comise de persoane cercetate in calitate de invinuiti si inculpati, printre care se numara si grupurile implicate in afacerile Petromidia si Rafo. Au fost documentate punctual o serie de fapte penale precum evaziune fiscala, inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalare de bani".
Parchetul solicita public formatiunilor politice sa nu mai politizeze activitatile derulate de grupurile de investigatii, dar nu a avut nici o replica la comentariul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti cu privire la "efectul daunator asupra climatului de afaceri din Romania" pe care l-ar provoca "altceva decat o ancheta legitima".



Evaziune, inselaciune si spalare de bani

in dosarul de privatizare Petromidia procurorii au dispus inceperea urmaririi penale fata de Dan Costache Patriciu, Chis Florin Eric, Marin Sorin si Nicolcioiu Alexandru. Conform procurorilor, ei sunt acuzati de evaziune fiscala, inselaciune si spalare de bani, prin diferite inginerii financiare "grupul infractional" creand statului un prejudiciu de mii de miliarde de dolari.
Mai exact, Dinu Patriciu e acuzat ca a facut investitiile tehnologice angajate prin incheierea contractului de vanzare-cumparare actiuni Petromidia, din fondurile acesteia si cu sume cuvenite bugetului de stat. in acest mod s-a creat un prejudiciu de peste 663 de miliarde in primii doi ani investitionali. Transferurile de bani s-au facut intre Rompetrol International LTD (Insulele Virgine), reprezentata de Dinu Patriciu, The Rompetrol Grup BV Olanda, reprezentat de John Works si Rompetrol SA, reprezentata de Alexandru Bucsa.
intre anii 2003 si 2004, SC Rompetrol Rafinare SA a acordat un imprumut catre Rafo Onesti in cantitate de peste 22.085,864 tone benzine. Livrarea s-a facut prin SC Oil Terminal fara documente justificative, ci doar in baza unei corespondente intre societati. Procurorii considera ca a fost realizata o vanzare mascata, din care a rezultat un prejudiciu de 251 miliarde de lei prin neachitarea de accize si TVA.

Ce cred oamenii despre bossul petrolului

Stroe stefan, 26 ani, frigo-tehnist:

"Lacrimile lui au fost o mare vrajeala. Are cam multi bani ca sa fie facuti corect. Nu cred ca in final o sa fie condamnat la puscarie, deoarece este prietenul lui Tariceanu".

Istrate Constantin, 40 ani, electronist:

"E foarte bine ca se fac aceste anchete. Problema e ca nu prea se finalizeaza. Patriciu e un om care pare a fi intangibil. A inceput sa planga, transformand un moment de glorie intr-unul teatral".

Ion Gheorghe, 56 ani, pensionar:

O fi vinovat Patriciu, dar procurorii trebuie sa dovedeasca acest lucru. La afacerile de zeci de milioane de dolari pe care le are in domeniul petrolului, cred ca este bine acoperit".

Bucur Georgeta, 39 ani, vanzator:

"Toti cei care au fost sau sunt la putere se imbogatesc in mod ilegal. El poate este unul din cei care au facut-o in deplina legalitate. Vinovat sau nu, sa nu mai lacrimeze, ca nu-i sta bine!".

Patriciu va cere daune imense statului

Ieri, liberalul Dinu Patriciu, presedintele companiei Rompetrol, si-a declarat nevinovatia si a precizat ca societatea pe care o conduce va cere daune statului. intr-o conferinta de presa, Patriciu a sustinut ca pierderile suferite de "Rompetrol" in urma actiunilor justitiei din ultima saptamana se ridica la "sute de milioane dolari". "Toate acestea vor constitui daune cerute statului roman. si ne vom apara pozitia intr-o instanta internationala, respectiv Camera de Arbitraj a Bancii Mondiale", a spus omul de afaceri. El si-a reluat acuzele la adresa lui Ioan Talpes, spunand ca detine dovezi, sub forma unei corespondente din iulie 2004 a acestuia cu un fost demnitar al Departamentului de Stat American, din care reiese ca Talpes "cauta o modalitate de a distruge Rompetrol". Patriciu a precizat ca fostul sef al SIE a lucrat in interesul unei alte firme - compania turca Akmaya, pentru preluarea rafinariei Petromidia.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.