Comitetul Executiv al PSD a validat, acum doua zile, noua structura departamentala a formatiunii. Coordonatorii departamentelor vor forma ceea ce se numeste "guvernul din umbra" al PSD. Fiecare departament va fi format dintr-un presedinte, doi vicepr
Comitetul Executiv al PSD a validat, acum doua zile, noua structura departamentala a formatiunii. Coordonatorii departamentelor vor forma ceea ce se numeste "guvernul din umbra" al PSD. Fiecare departament va fi format dintr-un presedinte, doi vicepresedinti si un secretar, care vor monitoriza activitatea fiecarui minister in parte. Cei 16 coordonatori de departamente reprezinta tot atatia "ministri" din umbra si vor fi la randul lor coordonati de un premier din umbra, respectiv presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase. Multe din numele pe care PSD le-a ales pentru a forma acest executiv au facut parte din structura fostului Cabinet Adrian Nastase, din perioada 2000-2004. Numele noi care apar pe aceasta lista sunt Ovidiu Natea, secretar de stat la ministerul Agriculturii, in timpul fostului Executiv, Sorin Oprescu, fost si actual senator al PSD, Liviu Dragnea, presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, Ion Neagu, parlamentar social-democrat si vesnic aspirant la titlul de ministru al Justitiei, Iulian Iancu- fost secretar de stat la ministerul Economiei condus candva de Dan Ioan Popescu si deputatul Adrian Severin. Restul numelor propuse de PSD sa stea cu ochii pe actualii ministri au facut parte, intr-un moment sau altul, din echipa lui Nastase din perioada 2000-2004. ZIUA, va monitoriza activitatea "ministrilor" PSD, care se vor o alternativa la cei ai Cabinetului Calin Popescu Tariceanu, la fel ca pe cea a ministrilor in functie. Asta pentru ca Opozitia, intr-un stat democratic, este la fel de importanta ca Puterea. Iata-i fata in fata pe ministrii Cabinetului Tariceanu si pe cei ai Guvernului din umbra al lui Adrian Nastase.
Gheorghe Flutur - ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale; responsabil cu modificarea Legii privind retrocedarea terenurilor si padurilor, el s-a ales cu doua dosare penale, comandate politic de PSD, pe vremea cand se afla in opozitie; la nici sase luni de la investire a trebuit sa treaca de o motiune simpla initiata de senatorii PSD, privind situatia din agricultura. Pesedistii i-au cerut demisia, insa motiunea a picat in Senat; a inaintat Guvernului doua proiecte de legi privind creditul agricol si accelerarea proiectelor Sapard; s-a implicat in actiunile de despagubire a producatorilor agricoli din zonele afectate de inundatii.
Ovidiu Natea - Departamentul pentru agricultura; inginer horticol, deputat de Mures, se afla la al doilea mandat in aceasta Camera a Legislativului; a fost secretar de stat in ministerul Agriculturii, prefect de Mures si cunoscut ca un apropiat al familiei Nastase.
Transporturi
Gheorghe Dobre - ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, este acuzat ca ar fi implicat in aducerea minerilor in Capitala in anii '90; Asociatia Victimelor Mineriadelor a solicitat la inceputul anului destituirea ministrului Transporturilor acuzandu-l de implicare in mineriada din 1990. Este recomandat de Traian Basescu, cu care a colaborat la Transporturi si in Primaria capitalei, ca un meserias in domeniu.
Dan Nica - Departamentul de transporturi si comunicatii, deputat PSD, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor in timpul Cabinetului Nastase(2000-2004); coordonare deficitara a procesului de organizare a alegerilor preinterne in PSD; s-a vorbit mult de o auto-fraudare a alegerilor in acest partid; a fost introdus in CA al Romtelecom pe vremea guvernarii CDR la insistentele lui Adrian Nastase, ca o conditie a acceptarii privatizarii de catre PSD a vanzarii Telefoanelor.
Educatie
Mircea Miclea - ministrul Educatiei si Cercetarii; a fost acuzat, printr-un articol dintr-un cotidian clujean, de plagiat; autorul articolului a sustinut ca a primit "o anonima" care releva ca in unul dintre cele doua volume din "Psihologia Cognitiva", Mircea Miclea a compilat capitole ale mai multor carti consacrate. Isi mangaie din minister, prin telepatie, copiii pe cap, care stau la Cluj, cum s-a vazut la televizor.
Ecaterina Andronescu - Departamentul pentru educatie, tineret si sport, deputat PSD, fost ministru al Educatiei pana la inlocuirea cu Alexandru Athanasiu, poreclita, cat a fost ministru, "Abramburica", aluzie la situatia din invatamant. Apropiata a lui Ion Iliescu, in echipa caruia a candidat la functia de secretar general al PSD, post pe care l-a obtinut Miron Mitrea. Acesta este si motivul pentru care Mitrea si-a schimbat optiunea pentru Iliescu, la ultimul Congres, in favoarea lui Geoana.
Integrare
Ene Dinga - ministrul Integrarii Europene - a fost numit in Guvernul Tariceanu dupa ce parlamentarii au respins candidatura pentru acest fotoliu a Cristinei Parvulescu, care nu a stiut chestiuni de baza legate de integrare. A fost criticat pentru ca nu stie limbi straine. A participat la semnarea tratatului de aderare a Romaniei la UE si a promis ca va demisiona din functie daca UE va activa clauza de salvgardare.
Vasile Puscas - departamentul pentru integrare europeana, deputat PSD, fost negociator-sef pentru Uniunea Europeana. A incheiat cu succes cateva capitole necesare aderarii la UE. Numele sau a fost vehiculat si dupa alegerile din 2004, cand in presa au aparut zvonuri ca va continua sa conduca ministerul si din interiorul Cabinetului Tariceanu.
Cultura
Mona Musca - ministrul Culturii si Cultelor; a fost acuzata de participantii Romaniei la Eurovision ca nu a facut nimic pentru promovarea lor, in vederea acestui concurs; s-a implicat in dezbaterile legate de legea minoritatilor; a propus infiintarea unui muzeu al Civilizatiei Evreiesti in Capitala; s-a implicat in rezolvarea situatiei tensionate de la Muzeul Taranului Roman. A fost rasfatata presei in perioada opozitiei, dar pana in prezent nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor.
Vasile Dancu - Departamentul de cultura si culte, senator PSD; fost sef al Agentiei pentru Strategii Guvernamentale; face parte din "grupul de la Cluj", care a cerut reformarea PSD, prin despartirea de "eticheta unui produs expirat", Ion Iliescu. Este cunoscut ca fost sef al Metro Media Transilvania, institut de sondare a opiniei publice, de unde a fost propulsat la varful PSD pentru serviciile aduse.
Strategie
Valeriu Turcan - presedintele Agentiei pentru Strategii Guvernamentale, recent a demarat procedurile pentru elaborarea conceptului de "brand de natiune", ceea ce se doreste a fi "reprezentarea externa comprimata a specificului pozitiv al Romaniei". Este sotul deputatei PNL, Raluca Tatarcan si finul consilierului prezidential Theodor Stolojan.
Alin Teodorescu - Departamentul pentru strategii guvernamentale; fost sef al IMAS si fost sef al cancelariei ex-premierului Adrian Nastase; recent a bulversat PSD, sustinand ca Iliescu i-a cerut demisia lui Nastase dupa esecul alegerilor locale, fapt negat de ambii protagonisti.
Dezvoltare regionala
Liviu Dragnea - Departamentul de dezvoltare regionala - presedintele Uniunii Consiliilor Judetene din Romania, presedintele Consiliului Judetean Teleorman; supranumit "stapanul absolut al Finantelor Teleorman". Nu are corespondent in Guvernul Tariceanu.
Mediu
Sulfina Barbu - ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor, numele sau a fost vehiculat primul intr-o eventuala remaniere a Executivului, dupa proasta gestionare a inundatiilor din judetele Timis si Caras-Severin din ultima perioada; a acceptat demisia purtatorului sau de cuvant, dupa ce acesta spusese ziaristilor - in timpul inundatiilor - ca au "tara pe care o merita".
Rovana Plumb - Departamentul de protectie a mediului, deputat PSD, fost presedinte al Oficiului pentru Protectia Consumatorului, apropiata a lui Adrian Nastase; a facut cariera declaratia sa, putin inaintea inceperii campaniei electorale, prin care anunta posibilitatea ca, dupa ce castiga alegerile, PSD sa guverneze cu PRM.
Comunicatii
Zsolt Nagy - ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, unul dintre cei mai tineri ministri ai Cabinetului Tariceanu (34 ani), inginer specializat in matematica si calculatoare, o figura putin cunoscuta, deocamdata.
Dan Nica - este mentionat si la ministerul Transporturilor.
Finante
Ionut Popescu - ministrul Finantelor Publice - a impus un nou Cod fiscal, cea mai importanta prevedere fiind introducerea cotei unice de impozitare. Si-a atras nemultumirea investitorilor care l-au acuzat de incoerenta si de neclaritati in privinta introducerii impozitului pe vanzari de actiuni. A vrut sa mareasca TVA-ul, pentru a aduce venituri suplimentare la bugetul de stat.
Mihai Tanasescu - Departamentul de politici economice si financiare, deputat PSD, fost ministru al Finantelor in timpul guvernarii social-democrate unul dintre cei mai bogati membri ai PSD. In timpul mandatului sau s-a incheiat primul acord cu FMI din istoria postdecembrista a Romaniei. A crescut arieratele si a fost acuzat ca a acordat esalonari de la plata datoriilor pe criterii politice. A promis introducerea cotei unice de 23%, dar a revenit brusc asupra ideii dupa ce demersul a fost respins brutal de Ion Iliescu.
Justitie
Monica Macovei - ministrul Justitiei- este unul dintre cei mai activi membri ai Cabinetului Tariceanu, care se lupta sa schimbe sistemul. Inainte de a fi ministru, a pledat cu succes in numeroase cauze ale proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist. Desi se declara ministru independent, se bucura de sustinerea democratilor si chiar a lui Traian Basescu. Principala reusita a constat in elaborarea si punerea in practica a noilor formulare privind declaratiile de avere, demers contestat de Opozitie si chiar de unii membri ai Coalitiei . A promovat insistent pachetul de legi privind reforma in justitie, actiune care i-a adus antipatia atat a membrilor CSM cat si a fostilor guvernanti.
Ion Neagu - departamentul pentru justitie al PSD- in trecut s-a vehiculat numele deputatului PSD ca posibil succesor al Rodicai Stanoiu in Cabinetul Adrian Nastase. In cele din urma insa, fotoliul de ministru al Justitiei a fost ocupat de Cristian Diaconescu. A incercat sa obtina si presedintia Comisiei de Integritate Morala a PSD, post castigat insa tot de Cristian Diaconescu. Este de profesie avocat, calitate in care a aparat persoane acuzate de coruptie. Preda si la Universitatea particulara unde profesor este si fostul premier Adrian Nastase. Datorita acestei relatii, a reusit sa obtina o finantare de 30 de miliarde de lei din banii publici, pentru facultatea particulara in cauza.
Externe
Mihai Razvan Ungureanu - ministrul Afacerilor Externe. A promis reformarea ministerului si intinerirea corpului de ambasadori ai Romaniei, dar l-a propus pe Ioan Donca ambasador la Moscova, desi s-a apropiat vertiginos de varsta de pensionare. A fost un membru activ al celulei de criza de la Cotroceni.
Adrian Severin - Departamentul de relatii externe, deputat PSD, fost presedinte al Adunarii Parlamentare a OSCE. A negociat in calitate de ministru de Externe in 1997 semnarea controversatului tratat cu Ucraina. In mandatul Constantinescu a spus ca are o lista cu spionii din mass-media si partidele politice, dar nici pana astazi nu se cunoaste componenta. In acest moment este directorul Institutului "Ovidiu Sincai" unde se analizeaza din perspectiva social-democrata temele politice ale zilei.
Sanatate
Mircea Cinteza- ministrul Sanatatii, de la preluarea mandatului se lupta cu criza din sistemul sanitar, pe care nu pare sa o fi depasit; cu cateva zile in urma declara ca nu se simte vizat de o eventuala remaniere, chiar daca a fost amintiti in mai multe randuri in criticile presedintelui Traian Basescu.
Sorin Oprescu - Departamentul de sanatate, senator PSD, eternul candidat al PSD la Primaria Bucurestilor; s-a opus demersului Guvernului Nastase de a subordona total CNAS Ministerului Sanatatii, dar nu a avut castig de cauza. In ultimul timp s-a ocupat de sanatatea precara a fostului presedinte Ion Iliescu.
Munca
Gheorghe Barbu - ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - a accelerat recalcularea pensiilor si a demarat discutiile pe modificarea Codului Muncii, la cererea UE. Are in vedere introducerea indemnizatiei pentru mamele care isi vor creste copiii pana la doi ani.
Marian Sarbu - Departamentul pentru munca si solidaritate sociala- deputat PSD, fost ministru delegat pentru relatia cu partenerii sociali, inlocuit spre finalul mandatului cu Bogdan Niculescu Duvaz. El a fost ministru al Muncii iar in aceasta calitate a demarat procesul de recorelare a pensiilor; a infiintat Inspectia Muncii, Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca. Pe timpul mandatului sau a fost elaborat Codul muncii, proiect care a starnit mari controverse pe motiv ca a fost conceput in favoarea sindicatelor si in defavoarea patronatelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.