Fortele irakiene au declansat o vasta operatiune de securitate la Bagdad si in imprejurimile orasului, au declarat surse oficiale de la Bagdad, in timp ce un purtator de cuvant al guvernului a anuntat arestarea a circa 500 de suspecti, relateaza Medi
Fortele irakiene au declansat o vasta operatiune de securitate la Bagdad si in imprejurimile orasului, au declarat surse oficiale de la Bagdad, in timp ce un purtator de cuvant al guvernului a anuntat arestarea a circa 500 de suspecti, relateaza Mediafax. "Armata a instalat puncte de control fixe in jurul Bagdadului, precum si baraje mobile, si a lansat mai multe raiduri pe teritoriul orasului", au declarat surse din cadrul Ministerului Apararii. "Operatiunile de cautare si raidurile au permis arestarea a 500 de persoane si descoperirea unor ascunzatori de arme in mai multe locuinte", a precizat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Guvernului de la Bagdad, Leith Koubba. Amplele operatiuni de securitate din Irak au fost declansate la scurt timp dupa eliberarea jurnalistilor romani rapiti in Irak.
In vreme ce trupele irakiene au lansat ieri o ofensiva majora impotriva rebelilor din Irak, insurgentii si-au continuat atacurile sangeroase. Cinci persoane au murit, iar alte 19 au fost ranite, in doua atentate cu masina-capcana comise ieri la Bagdad. In plus, un militar britanic si-a pierdut viata intr-o ambuscada produsa langa orasul Amara. Primul atentat, produs in sudul Bagdadului, a avut ca tinta un convoi compus din trupe ale ministerului irakian de Interne, si s-a soldat cu trei morti. Cel de-al doilea atac a avut loc in apropiere de un sediu al Uniunii Patriotice din Kurdistan, doua persoane fiind ucise. Tot ieri, presedintele irakian Jalal Talabani si Massud Barzani, seful Partidului Democratic din Kurdistan au ajuns la un acord asupra presedintiei autonome kurde, stabilind pentru 4 iunie data reunirii Parlamentului kurd.
Cat priveste starea liderului al-Qaeda in Irak, Abu Mussab al-Zarqawi, se pare ca acesta ar fi fost transportat in Iran pentru a primi ingrijiri medicale, dupa ce a fost ranit in urma unui raid al fortelor coalitiei. Cel putin asa sustine cotidianul britanic Sunday Times, citat de Mediafax. Starea sanatatii sale este stabila, dar locotenentii sai au decis sa il transporte intr-o tara nearaba, unde Zarqawi va fi suspus unei operatii pentru a i se extrage schijele de obuz din piept, sustine publicatia citata, precizand ca, in ultimele ore, teroristul ar fi suferit un puseu de febra. Aceste informatii vin in contradictie cu un comunicat difuzat, la finele saptamanii trecute, pe mai multe site-uri islamiste, potrivit carora starea sanatatii lui Zarqawi este buna, liderul al-Qaeda in Irak conducand, in continuare, operatiunile militare.
Pe de alta parte, fostul premier irakian Tarek Aziz, aflat in prezent in custodia americanilor, se plange in mai multe scrisori, publicate de saptamanalul britanic "The Observer", de conditiile de detentie. Adresandu-se "opiniei publice internationale", fostul oficial irakian cere ajutor pentru a se pune capat situatiei in care se afla si, de asemenea, sustine ca nu a recomandat coruperea unui oficial in cadrul programului "petrol contra hrana".
Ostatic japonez executat
Autoritatile irakiene au confirmat sambata informatiile privind executia ostaticului japonez Akihiko Saito de catre rapitorii lui si au condamnat acest act, relateaza Rompres. "Ministrul irakian al Securitatii Nationale, Abdul Karim al-Inizi, a condamnat asasinarea ostaticului japonez de catre rapitorii lui", se mentioneaza intr-un comunicat al guvernului irakian. Potrivit acestei declaratii, autoritatile irakiene faceau "eforturi" in vederea obtinerii eliberarii sale, insa "uciderea sa a survenit inainte ca aceste demersuri sa fi avut o finalitate".
Gruparea militanta islamica Armata Ansar al-Sunna a declarat sambata noapte ca a ucis un ostatic japonez si a facut publica prin Internet o filmare in care sustine ca este infatisat trupul neinsufletit, insangerat al acestuia. In inregistrare erau aratate actele de identitate si pasaportul lui Akihiko Saito, fost soldat si veteran al Legiunii Straine Franceze, in varsta de 44 de ani, care a fost dat disparut in Irak din data de 8 mai. In inregistrare aparea trupul neinsufletit al unui barbat, asezat pe spate si avand fata insangerata.
La inceputul acestei luni, Armata Ansar al-Sunna a declarat ca Saito a fost ranit grav in urma rapirii sale intr-o ambuscada a unui convoi de masini ce se intorceau de la o baza militara americana din apropierea Bagdadului. Armata Ansar al-Sunna, una dintre principalele grupari insurgente sunnite, si-a asumat responsabilitatea pentru o serie de atacuri asupra fortelor americane si a guvernului irakian, ucigand cativa ostatici. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.