Electroencefalograful este un aparat folosit pentru depistarea si diagnosticarea multor afectiuni neurologice, precum accidentele vasculare sau formatiunile tumorale cerebrale. Electroencefalograful este esential in stabilirea diagnosticului de

Electroencefalograful este un aparat folosit pentru depistarea si diagnosticarea multor afectiuni neurologice, precum accidentele vasculare sau formatiunile tumorale cerebrale. Electroencefalograful este esential in stabilirea diagnosticului de epilepsie. El sesizeaza modificarile activitatii electrice a creierului, tipice crizelor de epilepsie. Neurologii sunt cei care interpreteaza investigatia.
Aparatul clasic de EEG (electroencefalograma) are 16 electrozi care sunt montati in mai multe zone ale capului: 2 in zona frontala, 2 central, 4 parietal drept si stang, alti 4 occipital, 2 temporal si 2 electrozi de referinta, asezati pe lobul urechilor. Aparatele performante sunt dotate cu casti pe care electrozii sunt aplicati cu mai multa usurinta. Activitatea electrica a creierului este afisata pe hartie, sub forma unor trasee; la aparitia crizelor de epilepsie, pe trasee se gasesc niste ""varfuri unde"". ""Inregistrarile se fac pe fiecare dintre cele doua emisfere cerebrale si poarta numele de inregistrari bipolare. Informatiile vin de la doi electrozi, fiecare montat pe cate o emisfera, iar rezultatele din cele doua zone trebuie sa fie simetrice, atat la emisfera stanga, cat si la cea dreapta. La o activitate cerebrala normala nu trebuie sa existe neconcordante intre cele doua"", explica medicul primar neurolog Simona Treidler, de la Spitalul de Urgenta Floreasca. Inregistrarile de tip monopolar se folosesc si de calculator. Diagnosticul cu ajutorul unui astfel de aparat este mai usor, pentru ca localizeaza mult mai exact leziunea. Aparatele performante au monitoare pe care este afisata activitatea cerebrala. Electroencefalograful cu monitor, portabil, de tip laptop, poate fi folosit in terapie intensiva, pentru supravegherea pacientilor in moarte cerebrala. Investigatia EEG are in componenta sa doua probe: stimularea luminoasa intermitenta si hiperventilatia (respiratie adanca si rapida). Fiecare dintre cele doua probe se intinde pe o durata de trei minute si pot pune in evidenta modificari electrice, tipice epilepsiei.
Pentru a realiza o EEG trebuie sa se asigure o conditie obligatorie: indepartarea factorilor de stres - zgomot, lumina - care pot modifica activitatea electrica normala a creierului. Cooperarea din partea pacientului este minima. El trebuie sa stea relaxat, cu ochii inchisi. EEG nu este o investigatie invaziva, prin urmare pacientul nu va simti durere. Investigatia propriu-zisa dureaza aproximativ zece minute. Efectuata la cerere, ea costa intre 100.000 de lei si 300.000 de lei, in functie de performanta aparatului. La Spitalul de Urgenta Floreasca pretul ei este de 145.000 de lei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.