Satisfactia romanilor fata de activitatea Guvernului a scazut semnificativ in luna mai, odata cu acest fenomen sesizandu-se si o scadere a intentiei de vot pentru Alianta DA Indicatorul satisfactiei populatiei fata de activitatea sefului statului a c
Satisfactia romanilor fata de activitatea Guvernului a scazut semnificativ in luna mai, odata cu acest fenomen sesizandu-se si o scadere a intentiei de vot pentru Alianta DA Indicatorul satisfactiei populatiei fata de activitatea sefului statului a cunoscut, de asemenea, o scadere, insa mult mai mica decat cea suferita de Executiv. Pe de alta parte, PSD beneficiaza de o crestere a sustinerii, iar liderul sau, Mircea Geoana, aduna - in competitia cu ceilalti presedinti de partide - cele mai multe aprecieri pozitive. Concluzile sunt desprinse din sondajul de opinie "Politus 2005", realizat, in perioada 18-25 mai, de Institutul National pentru Opinie si Marketing (INSOMAR). Cercetarea, ale carei rezultate au fost difuzate ieri, a fost efectuata pe un esantion reprezentativ la nivel national, de 1689 de persoane cu drept de vot. Eroarea maxima admisa pentru rezultatele obtinute este de +/- 2,38%. Studiul este parte integranta dintr-un program de cercetare conceput de INSOMAR si avandu-l drept beneficiar pe FSLI Petrom, care si-a dat acordul publicarii unora dintre rezultatele raportului final de cercetare. Conform sondajului, daca "duminica viitoare" ar fi organizate alegeri parlamentare, voturile romanilor s-ar indrepta inspre Alianta PNL-PD (48,5%), PSD (35,3%), PPRM (6,3%), UDMR (4,8%), PC (1,7%), PPCD (1,7%), "altul" - 1,5% (fig.1; 2). Aproximativ 30% dintre cei chestionati, in luna mai, s-au declarat indecisi sau au spus ca nu voteaza. Acestia nu au fost luati in considerare la intocmirea topului prezentat mai sus.
Potrivit raportului de analiza intocmit de INSOMAR pe baza rezultatelor cercetarii, "perceptia asupra calitatii vietii in termeni comparativi cu aceeasi perioada a anului trecut cunoaste un lejer recul", iar "asteptarile cu privire la perspectivele de crestere ale economiei se mentin in limite mai curand prudent-sceptice". (fig. 3)
Satisfactie in scadere
In consecinta, explica cercetatorii, indicatorul general al satisfactiei fata de activitatea guvernamentala a inregistrat fata de ultima cercetare INSOMAR (aprilie - mai) o scadere semnificativa, de 12 procente (de la 55% la 43%). In acelasi timp, indicatorul satisfactiei fata de activitatea presedintelui a avut doar o scadere usoara (de la 63% la 59%), fara a depasi cu mult zona de 60% in care s-a plasat pana acum (fig. 4; 5). "Daca initial (pana in aprilie) presedintele si guvernul se mentineau la un nivel de 60%, respectiv 55%, in privinta nivelului de satisfactie, iata ca in aceasta luna Guvernul a cunoscut o scadere drastica, pana la 43%. Cauzele acestei evolutii trebuie, insa, cautate nu doar in nepopularitatea unor decizii ale Guvernului, dar si in interiorul relatiilor dintre partenerii aliantei de guvernare. Aceasta din urma nu a facut obiectul unei analize dedicate in cadrul studiului de fata, dar se poate sustine pe baza analizei de continut a discursului mass media existenta unor tensiuni acumulate la nivelul fortelor politice din coalitie, precum si intre principalii actori ai puterii: Presedinte, Premier, Parlament", noteaza raportul.
Depreciere mare
INSOMAR subliniaza ca, odata cu scaderea satisfactiei fata de Guvern este sesizabila si o scadere a intentiei de vot pentru Alianta DA (de aproximativ 7%, ajungandu-se in prezent la 49%). "Cu toate acestea, o asemenea sustinere electorala este, in continuare, remarcabila si denota mentinerea unui orizont de asteptare ridicat din partea populatiei fata de fortele politice creditate la ultimul scrutin national. Totusi, desi initial, dupa alegeri, atasamentul populatiei fata de candidatul castigator (Alianta DA) avea tendinta de a se suprapune cu nivelul satisfactiei pentru Guvern, iata ca in ultima luna acest binom s-a dezechilibrat sensibil, respectiv Guvernul cunoscand o depreciere mai mare decat forta politica care il sustine", se arata in raport.
Doua fenomene, trei trasee
In opinia autorilor studiului, putem vorbi de doua fenomene de "volatilitate simultana": unul care afecteaza Alianta DA, altul care afecteaza Guvernul. INSOMAR apreciaza ca, la acest moment, se poate vorbi de trei actori ce detin puterea politica, fiecare avand un "traseu" diferit in evolutia sustinerii politice si electorale: "Este vorba de trasee care au prins contur in ultima luna de zile: un traseu al Presedintelui, un traseu al Guvernului, un traseu al Aliantei DA"
PSD revine la 35%
Prin comparatie, PSD - aflat in Opozitie - cunoaste, in ultimele luni, pe deplin efectele aceleiasi volatilitati. Evolutia sustinerii sale a balansat de la alegeri pana in luna aprilie de la 35% spre 26%, cunoscand acum, in ultima luna, o revenire in zona de 35%, puncteaza raportul. "Ambii mari poli ai scenei politice cunosc in acest moment masiv efectele unor bazine de sustinere foarte volatile. Putem spune ca dupa alegeri, aceste forte politice nu au reusit prea mult sa isi fidelizeze propriile bazine de alegatori. Din acest motiv, se poate afirma ca intrarea intr-un proces electoral poate avea rezultate neasteptate pentru ambii mari concurenti".
Geoana, bine vazut
Una dintre temele analizate de Institut este legata de recentele alegeri din PSD, precum si schimbarea presedintelui acestui partid. "Din acest punct de vedere, principala cauza a cresterii scorului acestui partid - pana in zona unei sustineri de 35% - pare sa fie asociata succesului repurtat de Mircea Geoana in fata contracandidatilor sai. Momentul de schimbare din PSD se suprapune insa cu momentul mai dificil al Guvernului si putem aprecia ca PSD a beneficiat de o crestere a sustinerii, mai ales in "zona" sa electorala traditionala, de persoane in varsta si de locuitori in zona Munteniei (alegatori pe care Guvernul i-a pierdut in ultima luna)", se precizeaza in analiza. INSOMAR considera ca impactul alegerii lui Mircea Geoana, ca presedinte al PSD, este pozitiv si tinde sa contrazica unele temeri exprimate in legatura cu pierderile acestui partid, ca urmare a iesirii lui Ion Iliescu din prim-planul vietii politice.
In topul perceptiei liderilor politici, Geoana ocupa pozitia fruntasa. Desi este recunoscut de populatie ca lider al PD, Emil Boc are doar 8% in ierarhia presedintilor de partid. Potrivit INSOMAR, Boc "nu pare a avea in acest moment forta de a sustine cu mare succes efortul de stabilizare a suportului social pentru actiunea Guvernului sau a Aliantei DA" (fig. 6; 7).
Cauzele declinului
INSOMAR abordeaza si temele agendei publice in raport cu lideri si institutii politice. Cercetatorii au remarcat, astfel, ca tema "conflictul din Justitie", desi intens mediatizata, are, cel putin pana in acest moment, o audienta relativ scazuta (40%) in societate (fig. 8). Referindu-se la cauzele care afecteaza nivelul satisfactiei sociale fata de actiunea guvernamentala, INSOMAR enumera efectele economice provocate de inundatiile din acest an (fig. 9), criza sistemului de sanatate, precum si situatia jurnalistilor rapiti in Irak. Clasamentul increderii in institutii ramane neschimbat, podiumul fiind ocupat, in ordine, de Biserica, Armata si Mass-Media (fig. 10).
Top TV
Cu prilejul studiului a fost sondata si piata mass-media, pentru a identifica publicul celor mai importante televiziuni. Conform raportului (fig. 11), topul televiziunilor de la care populatia declara ca se informeaza cel mai des se mentine, la nivel national, asemanator cu cel din lunile anterioare: ProTv (25,8%), Antena1 (24,5%), TVR1 (24,4%), RealitateaTv (15,7%).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.