Timp de 16 ore, oameni de afaceri din toata tara, membri ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, s-au reunit la Cluj pentru a aniversa atat Ziua Intreprinzatorului, cat si pentru a participa la lucrarile Forumului Nation
Timp de 16 ore, oameni de afaceri din toata tara, membri ai Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, s-au reunit la Cluj pentru a aniversa atat Ziua Intreprinzatorului, cat si pentru a participa la lucrarile Forumului National al IMM-urilor. Au fost prezentate greutatile pe care le intampina agentii economici la un an inainte de aderarea la UE si modalitatile pe care acestia le pot folosi pentru a deveni competitivi pe piata europeana.
Birocratia, modificarea legislatiei fiscale de mai multe ori intr-un an fiscal, precum si problemele legate de actualul Cod al muncii sunt cateva dintre problemele si necazurile cu care se confrunta oamenii de afaceri. Ofertele Fondului de Garantare, cat si proiectele CERES de dezvoltare a IMM-urilor in zona rurala, servicii oferite de organizatiile internationale, precum si necesitatea organizarii Federatiilor pe ramura la nivel rural sunt doar cateva din alte probleme care au stat pe agenda de lucru a participantilor la Forumul de la Cluj.
"Capacitatea de garantare a Fondului National de Garantare a Creditelor depaseste in acest an 1.000 miliarde de lei pentru finantarea IMM-urilor", a declarat Liviu Apetrei, inspector financiar-bancar din partea Fondului. Cele 122 de miliarde de lei, garantii acordate in primul trimestru, reprezinta o crestere fata de anul trecut, dar Fondul de Garantare nu este la limita posibilitatilor sale financiare, sustine reprezentantul Fondului. "Capacitatea Fondului National de Garantare de a oferi pentru anul 2005 garantii IMM-urilor depaseste 1.000 de miliarde. Fondul a prevazut in buget fata de anul trecut o crestere de 750 de miliarde lei. Sper ca, o data cu finalizarea negocierilor pentru noile produse la care lucram, garantiile acordate sa creasca si mai mult", a spus Apetrei.
Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, a afirmat ca 96 la suta dintre intreprinderile mici si mijlocii din Romania vor sa intre in Uniunea Europeana, dar numai 4,6 la suta din acest procentaj cunosc care sunt criteriile pe care trebuie sa le indeplineasca in momentul in care au intrat in UE. Pentru a veni in intampinarea intreprinzatorilor privati mici si mijlocii, Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) a pus in circulatie "Ghidul pentru IMM-uri", elaborat de UE, care se aplica in tarile membre, precum si in tarile care urmeaza sa adere: Romania si Bulgaria. "Acest ghid ajuta firmele sa se pozitioneze mai bine in relatia de negociere cu banca, pentru ca finantarea presupune, in primul rand, negociere. Acest ghid este util, sistematic si contine sapte modele de aplicare", a sustinu Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.
Prezent la Forum, primarul Clujului, Emil Boc, a declarat ca pentru a fi o tara democratica, Romania are nevoie de o dezvoltare puternica a clasei de mijloc. "Cred ca intr-o Romanie pe care o vrem democratica, clasa de mijloc trebuie sa se dezvolte puternic. Democratia nu a facut niciodata casa buna cu saracia si, de aceea, noi acordam o foarte mare atentie dezvoltarii acestei clase de mijloc", a spus Boc.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.