Organizatii ale societatii civile din Romania, impreuna cu jurnalistii protestatari din televiziunea si radioul public, au solicitat Parlamentului Romaniei, intr-o scrisoare deschisa, urgentarea procedurilor parlamentare pentru dezbaterea in plen a R
Organizatii ale societatii civile din Romania, impreuna cu jurnalistii protestatari din televiziunea si radioul public, au solicitat Parlamentului Romaniei, intr-o scrisoare deschisa, urgentarea procedurilor parlamentare pentru dezbaterea in plen a Raportului Comisiei de ancheta a activitatii SRTV si SRR si prezentarea avizelor comisiilor de specialitate pentru dezbaterea rapoartelor anuale ale SRTV (pe 2003 si 2004) si SRR (pe 2004). De asemenea, ONG-urile au solicitat initierea unei dezbateri publice pentru modificarea Legii 41/1998 de Organizare si Functionare a SRR si SRTV. Scrisoarea este semnata de Agentia de Monitorizare a Presei, Centrul pentru Jurnalism Independent, Conventia Organizatiilor de Media, Freedom House Romania, Grupul de Dialog Social, Asociatia Jurnalistilor Europeni, Grupul pentru Reformarea TVR si Initiativa Profesionala Radio Romania.
Totodata, semnatarii au solicitat Parchetului General sa se autosesizeze in legatura cu aspectele penale consemnate in Raportul Comisiei de ancheta, sa cerceteze faptele si sa propuna sanctiunile prevazute de lege. "Incalcarea misiunii publice de catre cele doua institutii, cenzura care a afectat grav independenta editoriala a jurnalistilor, disfunctiile manageriale, abuzurile si ilegalitatile relevate in Raportul Comisiei nu pot fi nici trecute cu vederea, nici folosite ca moneda de schimb in negocieri politice. Toate acestea au dus la cumularea unor puncte negative in rapoartele de tara ale celor mai importante organisme europene si americane privind situatia libertatii presei in Romania", se arata in documentul trimis atat parlamentarilor, cat si procurorilor. Pe de alta parte, semnatarii scrisorii au fost de parere ca tergiversarea deciziei Parlamentului in cazul celor doua institutii publice demonstreaza indiferenta fata de romanii care perticipa prin taxe la finantarea SRTV si SRR. "Declaram intreaga disponibilitate a organizatiilor noastre de a participa, in limita competentelor, la elaborarea unei legi de organizare a serviciilor publice de radio si televiziune care sa ofere cadrul exprimarii libere a profesionistilor, cat si baza unei depolitizari reale a celor doua institutii", se mai arata in document. ONG-urile si ziaristii nemultumiti au format un Grup de lucru pentru modificarea legislatiei sub incidenta careia cad institutiile publice vizate, acest for fiind format din reprezentanti ai Conventiei Organizatiilor de Media, ai Clubului Roman de Presa, Agentiei de Monitorizare a Presei, Centrului pentru Jurnlism Independent, jurnalisti din SRR, membri ai conducerii SRTV si juristi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.