Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca schimbarea raportului de forte in urma alegerilor din Germania nu va afecta in nici un fel aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, transmite Rompres.
"Stiu ca sunt
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara ca schimbarea raportului de forte in urma alegerilor din Germania nu va afecta in nici un fel aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, transmite Rompres.
"Stiu ca suntem, in general, extrem de emotionali la orice declaratie, la orice schimbare, la orice parere. Romania insa a semnat un Tratat international care a fost deja ratificat de Parlament si care creeaza drepturi si obligatii de ambele parti", a precizat Traian Basescu in cadrul dialogurilor politice organizate cu studentii de Pro Democratie.
Seful statului apreciaza ca schimbarea raportului de forte intr-o tara sau alta sau evolutiile pozitive sau negative intr-o tara sau alta nu pot influenta punerea in aplicare a Tratatului de aderare la UE.
"Singurul lucru care poate bloca accesul nostru la 1 ianuarie 2007 in UE este nerespectarea obligatiilor pe care ni le-am asumat prin negocieri. Orice altceva sunt doar declaratii politice. Avem deja un Tratat international care va deveni lege pentru ambele parti", a mai spus Traian Basescu.
Site-ul novinite.com titra marti ca Germania nu va putea ratifica Tratatul de aderare la UE a Romaniei si Bulgariei in aceasta toamna, asa cum se preconizase, din cauza intentiei cancelarului Gerhard Schroeder de a convoca alegeri anticipate. Germania ar fi fost printre primele state dintre cele 25 membre ale UE care ar fi ratificat Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei. Cancelarul Schroeder va prezenta Parlamentului o motiune de incredere inainte de 1 iulie, data ultimei sesiuni parlamentare inainte de vacanta de vara. Daca motiunea de incredere este respinsa, presedintele Germaniei, Horst Kohler, dispune de 21 de zile pentru a dizolva parlamentul. Alegerile generale trebuie sa aiba loc in maximum 60 de zile de la dizolvarea parlamentului, ceea ce ar insemna cel tarziu 18 septembrie. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.