Redactarea motiunilor pentru Conventia Nationala a Partidului Democrat, care va avea loc in curand, poate fi hotaratoare pentru viitorul acestui partid, intr-un moment cand - dupa cum se stie - concurentul sau pe culoarul de stanga al politicii roman
Redactarea motiunilor pentru Conventia Nationala a Partidului Democrat, care va avea loc in curand, poate fi hotaratoare pentru viitorul acestui partid, intr-un moment cand - dupa cum se stie - concurentul sau pe culoarul de stanga al politicii romanesti, PSD, se clatina din temelii.
De felul in care Partidul Democrat va sti sa-si pastreze identitatea de partid de stanga depinde capacitatea lui de a absorbi suvoiul care se anunta consecutiv alegerii ca presedinte PSD a domnului Mircea Geoana, imbolnavirii domnului Ion Iliescu si mai ales izbucnirii cu forta exploziva a scandalului "arab".
Singurul factor care ar putea salva PSD-ul de dezintegrare ar fi inexistenta unei forte de stanga suficient de credibile - asa cum a aratat recenta amanare de catre Partidul Socialist European a candidaturii Partidului Democrat.
Ar fi insa o greseala daca liderii PD ar considera aceasta hotarare drept mai mult decat ceea ce ea este, avand in vedere iminenta scadere de prestigiu a PSD; ea va determina, foarte probabil, Partidul Socialist European sa acorde Democratilor locul dorit - cu o singura conditie: sa-si pastreze identitatea de partid de stanga. Locul pe culoarul de centru dreapta al politicii romanesti trebuie lasat liberalilor care, oricat de tentati ar fi unii oameni de afaceri din PD, au alte atuuri convingatoare decat fostul partid al domnului Roman.
Altfel spus, compromiterea (din proprie initiativa) a partidului neocomunist la origine, care este PSD, poate si trebuie sa conduca in mod normal la curatirea vietii politice din Romania, daca actuala putere nu-si va pierde energia in lupte interne si cu interese personale.
Felul in care au inceput pregatirile pentru Conventia Nationala a Partidului Democrat ridica insa un semn de intrebare daca conducatorii sai stiu sa puna interesele pe termen ceva mai lung ale partidului - si chiar ale democratiei - inaintea celor de moment. Trenul nu trece de mai multe ori prin gara...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.