Luminita si Sistem au trecut cu bine de semifinala Eurovision 2005, care s-a desfasurat joi seara, la Palatul Sporturilor din Kiev. Asa cum era anuntat, cele 10 tari care au obtinut dreptul de a concura alaturi de celelalte 14 finaliste au fost stabi
Luminita si Sistem au trecut cu bine de semifinala Eurovision 2005, care s-a desfasurat joi seara, la Palatul Sporturilor din Kiev. Asa cum era anuntat, cele 10 tari care au obtinut dreptul de a concura alaturi de celelalte 14 finaliste au fost stabilite in urma televotingului desfasurat in 39 de tari, iar ordinea anuntarii lor (prin extragerea plicurilor) reprezinta ordinea in care vor intra in finala din aceasta seara. Astfel, Romania intra a patra in finala, cu piesa "Let Me Try".
Joi seara, un numar de 25 de tari a luptat sa se claseze pe primele zece pozitii pentru a obtine astfel un loc din finala din 21 mai. Si Republica Moldova, care a participat pentru prima data la Eurovision, s-a calificat in finala, cu piesa "Boonika bate doba". Cele zece tari care s-au calificat in urma semifinalei sunt urmatoarele: Moldova, Letonia, Israel, Norvegia, Romania, Ungaria, Macedonia, Elvetia, Croatia si Danemarca. Ordinea intrarii in semifinala a fost urmatoarea: 1. Austria, 2. Lituania, 3. Portugalia, 4. Moldova, 5. Letonia, 6. Monaco, 7. Israel, 8. Belarus, 9. Olanda, 10. Islanda, 11. Belgia, 12. Estonia, 13. Norvegia, 14. Romania, 15. Ungaria, 16. Finlanda, 17. Macedonia, 18. Andora, 19. Elvetia,
20. Croatia, 21. Bulgaria,
22. Irlanda, 23. Slovenia,
24. Danemarca, 25. Polonia.
Cele zece tari care vor merge mai departe au fost stabilite in urma televotingului inregistrat in toate cele 39 de tari care participa la Eurovision 2005. La fel, in finala vor vota toate tarile, inclusiv cele 15 care nu au reusit sa se califice in finala.
In semifinala desfasurata la Palatul Sporturilor din Kiev, imediat dupa incheierea votarii, oficialii European Broadcasting Union (organizatorul concursului) au introdus numele celor zece tari calificate in finala in zece plicuri, care au fost extrase la finalul spectacolului, stabilindu-se astfel ordinea intrarii celor zece in finala. Un numar de 14 tari erau calificate in finala inca de anul trecut: Marea Britanie, Malta, Turcia, Albania, Cipru, Spania, Serbia & Muntenegru, Suedia, Ucraina, Germania, Grecia, Rusia, Bosnia & Hertegovina, Franta. In total, in finala sunt 24 de tari.
Seara cea mare
In sala, Romania a beneficiat de o galerie relativ mica, dar foarte galagioasa, formata din membri ai delegatiei romanesti pentru Eurovision, ziaristii prezenti la Kiev, membrii Ambasadei si romanii care lucreaza/activeaza in Ucraina, cel mai cunoscut dintre toti fiind Florin Cernat, fotbalist la echipa Dinamo Kiev si prieten al baietilor de la Sistem.
"Si-alta data, si-alta data, o s-o facem si mai si mai lata!..." au cantat, joi noapte, Sistem si Luminita in microbuzul arhiplin care i-a transportat spre locul unde urma sa aiba loc conferinta de presa a primilor invingatori de la Eurovision, relateaza Mediafax. Reprezentantii Romaniei, R. Moldova, Ungariei, Norvegiei, Israelului, Danemarcei, Macedoniei, Croatiei, Elvetiei si Letoniei s-au inghesuit, imediat dupa terminarea semifinalei Eurovision, in autocarele puse la dispozitie pentru a se intalni cu presa. Conferinta de presa a fost mai degraba un inceput de petrecere. Cel care a dat startul a fost excentricul lider al norvegienilor din trupa Wig Wam. El si-a facut o intrare spectaculoasa cantand "We Will Rock You". Intreaga masa a invingatorilor din semifinala i-a tinut isonul batand ritmul. Nu a fost nevoie de mult timp pentru ca aproape intreaga sala cu jurnalisti sa i se alature.
Pentru delegatia Romaniei insa, pe cat de intensa a fost bucuria calificarii, pe atat de repede a trecut euforia si au inceput grijile legate de concursul din aceasta seara. Cu toate ca dupa conferinta de presa, care a luat sfarsit in jurul orei 2.00 dimineata, era anuntata o petrecere in cinstea semifinalistilor, artistii nostri au preferat sa mearga la hotel sa se refaca pentru repetitiile din cursul zilei de ieri.
Muzica si politica
O confruntare intre politie si cateva sute de manifestanti ai opozitiei care incercau sa se apropie de Palatul Sporturilor, unde s-a desfasurat semifinala Eurovision, a izbucnit joi seara la Kiev. In timp ce autoritatile ucrainene si insusi presedintele Viktor Iuscenko au dat o dimensiune politica concursului subliniind ca aceasta este sansa Ucrainei de a demonstra ca este o tara europeana, polemicile privind diverse aspecte organizatorice, izbucnite cu luni in urma, nu au contenit nici in zilele premergatoare concursului, relateaza AFP, citata de Mediafax. Organizarea Eurovision a fost marcata de scandaluri, cel mai important dintre ele fiind legat chiar de selectarea piesei ce reprezinta Ucraina in concurs, "Razom nas bagato", interpretata de grupul Greenjolly. Piesa a reprezentat imnul revolutiei portocalii de la sfarsitul anului trecut, in urma careia Iuscenko a obtinut puterea. Selectarea surprinzatoare a acestei trupe complet necunoscute inainte de proteste si adaugata oricum in extremis pe lista concurentilor, spre sfarsitul concursului, a declansat o avalansa de critici la adresa puterii, acuzata ca a manipulat votul, lucru dezmintit de autoritati. Criticile au fost cu atat mai acide cu cat grupul Greenjolly a castigat in fata popstarului Ani Lorak, care il sustinuse fatis in alegeri pe contracandidatul lui Iuscenko, Viktor Ianukovici. Toate acestea au transformat Eurovisionul intr-un scandal politic la Kiev, noua opozitie acuzand puterea de represalii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.