Reprezentantii Guvernului si cei ai furnizorilor de medicamente vor continua discutiile pentru a gasi o modalitate de plata a datoriilor din sistem, interval in care farmaciile si spitalele ce nu au depasit plafoanele contractuale, reprezentand circa
Reprezentantii Guvernului si cei ai furnizorilor de medicamente vor continua discutiile pentru a gasi o modalitate de plata a datoriilor din sistem, interval in care farmaciile si spitalele ce nu au depasit plafoanele contractuale, reprezentand circa 55% din totalul unitatilor, vor primi in continuare medicamente.
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, marti seara, cu reprezentantii asociatiilor distribuitorilor si importatorilor de medicamente, la discutie participand si ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza. Partile au convenit sa continue negocierile pana cel tarziu la sfarsitul lunii mai, pentru incheierea unui nou protocol care sa prevada termene mai clare de achitare a datoriilor. Fondurile necesare achitarii acestora vor fi asigurate din bugetul prevazut pentru 2005 si 2006. Ca o garantie ca viitorul protocol va fi respectat, cele doua parti au convenit ca la negocieri sa participe atat reprezentanti ai MS si ai Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS), cat si oficiali ai Ministerului Finantelor Publice si consilieri ai premierului.
Lista spitalelor cu datorii
MS si reprezentantii asociatiilor distribuitorilor si importatorilor de medicamente vor elabora o lista a spitalelor care au depasit cu mult bugetul alocat si au acumulat mari datorii la plata medicamentelor, unitati pentru care se va stabili o solutie financiara distincta, cu termene mai lungi de achitare a obligatiilor restante. Pe aceasta lista vor fi incluse mai multe spitale din municipiul Bucuresti si din judetele Mures, Constanta, Timis, Maramures si Arges, care inregistreaza mari datorii la medicamente.
Distribuitorii de medicamente au sistat livrarea, la inceputul acestei saptamani, catre spitalele si farmaciile cu datorii, pana vor fi gasite solutiile de recuperare a acestora, unele datorii datand din 2003.
In acelasi timp, de saptamana trecuta, furnizorii de produse medicale au sistat livrarile catre toate spitalele, chiar daca, potrivit MS, numai 38 de unitati au datorii neplatite. Acestia s-au aratat ieri nemultumiti de faptul ca nu au fost invitati la discutiile de marti seara, de la Guvern, si spun ca nu renunta la blocada decat in momentul in care toate datoriile le vor fi achitate. "Domnul ministru a anuntat, in stilu-i caracteristic, ca problemele sunt pe cale de rezolvare in ce priveste produsele medicale si medicamentele, un neadevar, ca sa nu-l numesc altfel. Cu noi, cu reprezentantii industriei de produse medicale, altele decat medicamentele, n-a ajuns la nici o intelegere si singura posibilitate de reluare a livrarilor de catre noi este achitarea integrala a datoriilor acumulate in perioada noiembrie 2003 - decembrie 2004", afirma ieri Ion Ciceala, reprezentantul furnizorilor de produse medicale.
Amintim ca MS a dispus ca, de la inceputul acestei saptamani, Compania Unifarm sa suplineasca livrarile de produse medicale si medicamente catre spitalele care nu au de unde sa se aprovizioneze, conform ordinului ministrului Sanatatii privind achizitiile in regim de urgenta pentru situatii speciale.
Ministerul Sanatatii (MS) sustine ca nici un spital nu a comunicat ca ar fi ramas fara stocuri de medicamente ori materiale sanitare dupa ce furnizorii au sistat livrarile, desi sefi ai unor directii de sanatate publica afirma ca exista unitati carora le lipsesc produsele de stricta necesitate. "MS va monitoriza in continuare atat stocurile spitalelor, cat si achizitiile publice, astfel incat sa poata cunoaste in orice moment situatia aprovizionarii unitatilor medicale si sa poata interveni in cazurile speciale", se precizeaza in comunicat. Potrivit ministerului, nici un spital nu a cerut oficial sprijin din partea companiei nationale Unifarm.
Bolnavi fara algocalmin
Directorul Directiei de Sanatate Publica Suceava, Cristian Irimie, a declarat, luni, ca in spitalele din judet lipsesc medicamentele ieftine de tipul algocalminului sau antispasticelor, iar stocurile de materiale sanitare - manusi, ace, branule, seringi de anumite dimensiuni - sunt reduse. Si in Vaslui, principalele unitati spitalicesti au epuizat o serie de materiale sanitare de stricta necesitate. Spitalul Judetean de Urgenta Vaslui nu mai are ace, banda adeziva, fese 10/20, holdere vacutainer, microperfuzoare, anumite seringi ori dezinfectante, iar cel judetean nu mai are dezinfectant clorigen pentru instrumentar, microaeroflora sau manusi nesterile. La Spitalul de Adulti Barlad, situatia este asemanatoare, iar in cateva zile se vor epuiza stocurile de seringi, lamele de bisturiu, fesele de toate tipurile, tifon hidrofil, dar si trusele de perfuzii pentru copii. De asemenea, la Spitalul Municipal Husi exista probleme cu manusile de ata si fesele 10/20, neexistand stocuri din aceste materiale si nici pentru celelalte tipuri de fese. La Constanta, Spitalul Clinic Judetean de Urgenta isi va restrange activitatea din cauza furnizorilor care refuza sa mai livreze medicamente catre unitatile sanitare. Directorul institutiei, Catalin Grasa, a anuntat, luni, ca in farmacie exista un stoc de medicamente care asigura o "supravietuire" de o saptamana, cel mult zece zile, motiv pentru care vor fi preluate doar urgentele, iar bolnavii cronici vor fi reprogramati. Masuri similare au fost luate si la Spitalul Clinic Judetean din Targu Mures. "Pana la definitivarea situatiei privind furnizarea de medicamente, materiale sanitare si reactivi, se impune atentionarea sectiilor/clinicilor sa interneze si trateze prioritar urgentele, cazurile acute, cazurile cronice fiind planificate pe liste de asteptare", a anuntat conducerea Spitalului Clinic Judetean din Targu Mures. Spitalul Judetean Arad a ramas fara filme pentru sectia de radiologie. Medicii sunt nevoiti sa amane investigatiile radiologice pentru ca nu mai au filme, in timp ce seful Directiei de Sanatate Publica Arad, Dorin Lazar, afirma, luni, ca toate spitalele locale au materiale sanitare si medicamente suficiente pe stoc pentru 45 de zile. In judet situatia este cu atat mai grava cu cat un sfert dintre farmacii nu mai elibereaza medicamente compensate sau gratuite, dupa ce au epuizat plafoanele acordate de Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate pentru tot anul in curs. "Fondurile sunt pe terminate si la restul farmaciilor, astfel ca, in cel mult o luna, nu se vor mai elibera medicamente gratuite si compensate nicaieri in judetul Arad", a spus Daniela Barbu, presedintele Colegiului Farmacistilor din Arad.
Furnizori la Parchet
MS a sesizat ieri Parchetul cu privire la firmele, castigatoare ale licitatiei nationale din luna noiembrie 2004, care au livrat unitatilor medicale materiale sanitare de calitate necorespunzatoare. "Prin sesizarile Directiilor de Sanatate Publica ale judetelor Harghita, Maramures, Olt, Tulcea si Valcea si a Municipiului Bucuresti, MS a fost informat cu privire la calitatea necorespunzatoare a materialelor sanitare care au fost livrate unitatilor sanitare de catre firmele castigatoare ale licitatiei nationale din luna noiembrie 2004. De asemenea, printr-o nota informativa din 17 mai 2005, Oficiul Tehnic de Dispozitive Medicale ne sesizeaza cu privire la aceleasi aspecte. Avand in vedere faptul ca prin livrarea de produse necorespunzatoare cu cele ofertate in cadrul licitatiei s-au adus prejudicii grave activitatii unitatilor sanitare si fondurilor alocate in acest scop, va rugam sa dispuneti masurile care se impun conform competentelor institutiei dumneavoastra", se arata in sesizarea MS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.