Cel putin 745 de persoane au fost ucise in cursul revoltei din Andijan si in cursul reprimarii care a urmat, informeaza cotidianul rus Izvestia, citand surse din partidul uzbec de opozitie Ozod dehkonlar (Fermierii Liberi), relateaza Mediafax. Membri
Cel putin 745 de persoane au fost ucise in cursul revoltei din Andijan si in cursul reprimarii care a urmat, informeaza cotidianul rus Izvestia, citand surse din partidul uzbec de opozitie Ozod dehkonlar (Fermierii Liberi), relateaza Mediafax. Membrii acestui partid au mers din usa in usa in Andijan pentru a le adresa intrebari localnicilor si a nota numele victimelor, a precizat cotidianul, potrivit caruia 745 de nume figurau pe aceasta lista luni seara, 543 fiind locuitori din Andijan si 203 din Pahtaabad, localitate situata in apropiere. Lista victimelor nu a fost inchisa, iar colectarea informatiilor va continua, a adaugat ea, in timp ce sujrse independente afirma ca in Andijan continua schimburile de focuri.
Pe de alta parte, refugiatii uzbeci care au scapat cu viata din confruntarile cu fortele de ordine sustin ca numarul mortilor ar putea fi de cateva mii, informeaza Daily Telegraph preluat de Mediafax. Deocamdata, cifrele oferite de refugiati nu pot fi confirmate, dar, daca informatiile se vor dovedi reale, masacrul din Uzbekistan ar putea fi cel mai sangeros de la inabusirea protestelor din Piata Tian An Men (Beijing) in 1989, un militar din Kara-Su estimand numarul mortilor la circa 2.000. Presedintele uzbec, Islam Karimov, a precizat oficial ca este vorba de doar 30 de morti, in timp ce ministrul de Interne a mentionat 70 de victime. Ieri dimineata, in Andijan inca se auzeau focuri de arma, potrivit ziaristilor prezenti la fata locului. Londra a denuntat "incalcarile drepturilor omului si absenta democratiei in Uzbekistan, in timp ce Statele Unite s-au declarat "profund ingrijorate" de faptul ca fortele uzbece au deschis focul impotriva civililor. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.