Finalizarea rectificarii bugetare a fost amanata din cauza inundatiilor, care au determinat aparitia unor cheltuieli suplimentare si refacerea calculelor, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, citat de Mediafax.
"Rectificare
Finalizarea rectificarii bugetare a fost amanata din cauza inundatiilor, care au determinat aparitia unor cheltuieli suplimentare si refacerea calculelor, a declarat Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, citat de Mediafax.
"Rectificarea bugetara era aproape terminata pana sa apara problema inundatiilor. Mai multe ministere, printre care cel al Mediului, Transporturilor si Agriculturii, au solicitat resurse suplimentare. Au aparut noi cheltuieli, care ar putea afecta deficitul bugetar. Am fost nevoiti sa reluam un pic calculele", a afirmat Popescu. El a precizat ca spera ca rectificarea bugetara sa fie finalizata pana la sfarsitul acestei luni sau cel mai tarziu la inceputul lunii urmatoare. Ministrul Finantelor a mentionat ca, cel mai probabil, rectificarea va fi fundamentata la cursul mediu prognozat pentru acest an, de 37.500 de lei pentru un euro, pornind de la o tinta de deficit bugetar pentru 2005 de 0,7 la suta din PIB.
Bugetul pe 2005 aprobat in toamna anului trecut a luat in calcul un curs mediu de 42.550 de lei/euro. Referindu-se la inflatie, Popescu a mentionat ca nivelul de 1,8 la suta, inregistrat in aprilie, reprezinta o "inflatie de intarziere". "Inflatia inregistrata este efectul unor masuri care ar fi trebuit aplicate anul trecut, dar au fost amanate de fosta guvernare pentru ca a fost un an electoral", a apreciat Popescu. El a mentionat ca actualul Guvern a fost nevoit sa majoreze anul acesta accizele pentru a nu se inregistra o inflatie mai ridicata in preajma anului 2007.
"Eu cred ca o sa ne incadram in nivelul convenit cu FMI. Desi ar putea sa existe temeri ca majorarea preturilor este determinata de avansul cererii, daca se analizeaza structura inflatiei de 1,8 la suta, din aprilie, se constata ca nivelul ridicat al inflatiei a fost determinat de cresterea pretului la utilitati", a spus Popescu. Oficialul guvernamental a estimat ca economia romaneasca va atinge, in limitele stabilite, toti indicatorii macroeconomici, inclusiv nivelul deficitului de cont curent. "Deficitul de cont curent se calculeaza ca procent din PIB. Chiar daca in sume absolute acesta va creste, ca pondere din PIB ne vom incadra", a conchis ministrul Finantelor.
Tintele macroeconomice convenite de Guvernul Romaniei cu FMI, pentru anul 2005, sunt o inflatie de 7 la suta, deficit de cont curent de 6,9 la suta, crestere economica de 5,5 la suta si deficit bugetar de 0,7 la suta din PIB.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.