Marile manevre pentru a intra in activitatea ce urmeaza a fi relansata la RAFO Onesti au inceput deja. In joc a intrat imediat si Dan Tatoiu, despre care ZIUA arata la inceputul acestui an ca este patronul firmei Interlink Energy. Aceasta a fost impl
Marile manevre pentru a intra in activitatea ce urmeaza a fi relansata la RAFO Onesti au inceput deja. In joc a intrat imediat si Dan Tatoiu, despre care ZIUA arata la inceputul acestui an ca este patronul firmei Interlink Energy. Aceasta a fost implicata in ingineriile realizate prin cesiunile de creanta in lant prin care rafinaria a ajuns sa fie datoare tuturora si sa semneze certificate de garantie reala mobiliara pe toate bunurile atat cu firmele FABER, VGB ale fratilor Iancu, cat si la societatea lui Tatoiu. La acea vreme, Dan Tatoiu a replicat ca, de fapt, in combinatia cu VGB si RAFO, el a fost cel "tepuit". Tatoiu mai declara ca "toata aceasta afacere, care a devenit una cu plata la termen, ne-a dus la un prejudiciu de 15 miliarde lei" si a spus reporterilor ZIUA ca Iacubov a fost cel care l-a tot "aburit" pe patronul INTERLINK OVERSEAS in derularea acestor relatii comerciale, motiv pentru care "Levi este foarte suparat pe el. Mai avem de luat de la VGB circa 9 milioane de dolari".
Conform informatiilor pe care le detinem, Dan Tatoiu a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti, in dosarul RAFO, in urma cu trei saptamani. Dupa, s-a ocupat, insa, de altceva. A tradus o scrisoare de intentie a grupului de firme VITOL-INTERLINK, cu referire la RAFO SA Onesti. Scrisoarea de intentie, datata 6 mai 2005, incearca sa convinga, prin artificii bine construite, pe primul-ministru, Ministerul de Finante, AVAS si Ministerul Industriei si Comertului, ce buni parteneri sunt VITOL-INTERLINK. Traducerea a fost anexata la scirsoarea in original si trimisa premierului Calin Popescu Tariceanu, Ministerului Finantelor, AVAS, Ministerului Industriei si Comertului si Parchetului General.
Scrisoarea
Mai intai, reproducem cele mai importante pasaje din scrisoarea de intentie: "Atat VITOL cat si INTERLINK au livrat titei in Romania, INTERLINK catre RAFO iar VITOL catre toti marii jucatori din piata romaneasca. Cele doua companii au in comun faptul ca au livrat mari cantitati de titei catre RAFO, titei ramas neachitat, valoarea totala a datoriilor catre cele doua societati fiind astazi de circa 35 de milioane de dolari. Obiectivul nostru este clarificarea situatiei litigioase cu grupul de firme RAFO-FABER-VGB pentru care s-au efectuat deja o serie de actiuni legale din partea noastra" (n.red.- e vorba de actiuni in instanta). In scrisoare se mai arata: "Este deosebit de important sa mentionam ca in realitate firmele FABER si VGB OIL nu au creante proprii de volumul celor inregistrate in contabilitatea RAFO SA Onesti, aceste creante fiind concesionate de la firmele noastre, gresit inregistrate si (dupa parerea noastra) umflate artificial impotriva RAFO Onesti" (n.red.-pana una-alta, in dosarul RAFO privind reorganizarea rafinariei, in tabelul creditorilor, apar FABER INVEST si VGB OIL, printre altele, dar nu si VITOL sau INTERLINK, iar la capitolul "clienti" ai rafinariei nu apare nici VITOL si nici INTERLINK).
Tot in documentul tradus si anexat la originalul scrisorii de intentie se subliniaza ca "avand in vedere complexitatea problemelor actuale legate de cazul RAFO si bazandu-ne pe expertiza in piata petroliera romaneasca si internationala a grupului nostru, dorim sa exprimam pe aceasta cale intentia noastra ferma ca, in conditii legale bine definite, sa investim sume importante in relansarea economica a activitatii pe Platforma Petrochimica Onesti. In acest sens dorim cat mai urgent posibil initierea unor serii de contacte directe cu institutiile abilitate si cu reprezentanti ai statului roman. Dorim de asemenea sa aducem in atentia Dvs. ca firma VITOL are o cifra de afaceri de peste 60 de miliarde de dolari in domeniul petrolier si investitii majore la nivel global".
In final, reprezentantii VITOL si INTERLINK OVERSEAS CORP.Ltd. reprezentata de Levy Nissim (despre care Tatoiu declara ca e suparat pe Iacubov din cauza afacerilor din arsenalul RAFO) asigura pe premier, Ministerul Finantelor, AVAS, Ministerul Economiei si Comertului si Parchetul General ca se considera "un bun partener pentru statul roman". Traducerea a fost facuta de Dan Tatoiu, amicul lui Van Damme in Romania, reprezentant legal al VITOL si INTERLINK OVERSEAS.
Avertismente pe linie de servicii secrete
Exista, insa, probleme care nu prea bat cu continutul scrisorii de intentie. Sa revenim asupra unor aspecte semnalate de ZIUA, dar si a unor aspecte semnalate de anumite servicii de informatii.
In martie 2004, VITOL a semnat cu FABER INVEST & Trade (companie americana a fratilor Iancu) o cesiune de creanta prin care ii ceda lui FABER drepturile de creditor asupra datoriei RAFO de 14,5 milioane USD cu conditia sa-i fie platite - in doi ani, cate un milion lunar. Din documente existente la Parchet si note ale serviciilor de informatii reiese ca, pana in martie 2005, FABER platise catre VITOL suma de 6,4 milioane de dolari din 14 milioane de dolari care trebuiau platite conform contractului de cesiune. In documente ale serviciilor de informati se specifica: "Similar, INTERLINK a cesionat firmei VGB (companie romaneasca a familiei Iancu) datoria RAFO catre ei (Nissim Levy avea suma de 14,5 mil. USD de la FORTIS si de la un grup de oameni de afaceri ucraineni (...). Pana in prezent (n.red.-nota este din luna martie a acestui an) INTERLINK a incasat din totalul datoriei cca. 8-9 mil. USD. Trebuie subliniat faptul ca pentru VITOL cesionarea catre Iancu a datoriilor era singura solutie viabila intrucat acesta, atat ca proprietar al rafinariei dar si creditor, era singurul interesat real sa isi majoreze creditul si sa incerce sa depaseasca statul, iar prin mecanismul Ordonantei Nastase sa transforme toate creditele in actiuni si sa preia in viitor si actiunile statului sau cat ii erau necesare pentru a fi majoritar".
Tot in nota pe care o detinem se mai arata: "Nissim Levi (caruia nu i s-a mai platit de catre VGB datoria din nov. 2004 intrucat prin regimul special al Legii nr.64 nu i se mai putea livra benzina/motorina in tara) fiind presat de banca Frotis si de ucraineni, a incercat sa convinga firma VITOL, incepand din 05.02.2005, ca statul va prelua rafinaria si INTERLINK va prelua managementul acesteia, iar daca VITOL va sprijini functionarea rafinariei, va putea sa recupereze datoriile atat ale lui INTERLINK cat si ale VITOL. In luarea unei decizii in privinta acordarii managementului RAFO catre INTERLINK trebuie tinut cont de: istoria ultimilor 10 ani in Romania a firmelor lui Levi (FIRST LEADER, SABA TRADING, INTERLINK ai a fraudarilor demonstrate din industria ingrasamintelor (falimentarea combinatului Turnu Magurele), realizate cu sprijinul fostului secretar de stat Paraschiv in 1995/1996, ceea ce a dus la retragerea de pe piata romaneasca a firmei SABA, precum si a afacerilor dubioase din industria zaharului, petroliera si din sectorul energetic care a atras dealtfel si interzicerea accesului lui Levi la RENEL si nu in ultimul rand prietenia sa deosebita cu Iacubov (...) Lipsa de credibilitate internationala a INTERLINK in industria petroliera, afaceri dubioase in spatiul ucrainean, rus si in Grecia sunt mentionate in raportul de Investigatii a firmei internationale MCR (raport care a fost prezentat autoritatilor romane in 2003 (...).
Iata, asadar, ca lucrurile nu sunt tocmai "roze" la VITOl si INTERLINK. Lupta pentru reintrarea pe linia RAFO, in conditiile in care directorul general al rafinariei, Paul Ivascu, declara ca RAFO si-ar putea relua activitatea la finele acestei saptamani "in functie de semnarea unui contract de procesare titei cu o serie de firme straine care s-ar fi oferit sa suporte si plata garantiei importului in vama" naste si astfel de scrisori de intentie. Cu toate ca nu a vrut sa specifice numele firmelor care s-ar afla pe "teava", este foarte important ca cei din conducerea RAFO, dar si Ministerul Finantelor si Ministerul Economiei si Comertului sa cunoasca in amanunt cine sunt, in realitate, cei cu care vor semna aceste acorduri. In ce-l priveste pe Tatoiu, calitatea lui in ancheta RAFO sta sub semnul incertitudinii. Ancheta nu a fost finalizata si inca se mai pot intampla multe. Dar, pana atunci, trebuie clarificat ca datele existente contureaza o suma cu mult mai mica a datoriilor RAFO catre INTERLINK si VITOL decat cele 35 de milioane de dolari specificate in scrisoarea de intentie catre premier si celelalte institutii ale statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.