Timp de trei zile, peste sapte sute de oameni de afaceri, din 46 de tari de pe toate continentele, s-au reunit la Bucuresti, la Conventia Mondiala a IMM-urilor. Organizata de Consiliul National al
Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din

Timp de trei zile, peste sapte sute de oameni de afaceri, din 46 de tari de pe toate continentele, s-au reunit la Bucuresti, la Conventia Mondiala a IMM-urilor. Organizata de Consiliul National al
Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania, sub auspiciile Asociatiei Mondiale pentru IMM-uri, actiunea se desfasoara pentru prima oara intr-o tara aflata in curs de tranzitie.
Alaturi de inalte oficialitati din Romania, este prezent la Bucuresti Marielou Guerrero, presedintele Asociatiei Mondiale pentru IMM-uri, care a subliniat la deschiderea oficiala de ieri ca reuniunea este prima din activitatea asociatiei ce se desfasoara intr-o tara in tranzitie. Au tinut sa salute reuniunea de la Bucuresti si Hans-Werner Muller, secretar general al Uniunii Europene a Artizanatului si Intreprinderilor Mici, Jonathan Scheele, reprezentantul UE la Bucuresti.
Importanta si utilitatea acestei conventii mondiale pentru sectorul IMM-urilor din Romania decurge si din cele cinci manifestari pe care le reuneste pe parcursul celor trei zile de desfasurare - Conferinta internationala cu tema Internationalizarea IMM-urilor si trecerea la economia bazata pe cunostinte, Forumul oamenilor de afaceri, structurat pe principalele domenii de activitate care creeaza facilitatea contactelor de afaceri, Lansarea Portalului pentru IMM-uri - WASME, primul de acest fel din lume, care va facilita relatiile de vanzare-cumparare-investitii-parteneriate intre intreprinzatori din zeci de tari ale lumii, vizite de informare documentare si afaceri in mai multe firme romanesti, expozitia de proiecte studii si carti consacrata IMM-urilor.
Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, a spus ca evenimentul constituie o excelenta ocazie pentru intreprinzatori si organizatiile guvernamentale si neguvernamentale din Romania, implicate in acest domeniu, de a avea acces la know-how-ul antreprenorial international si de dezvoltare de relatii internationale pe multiple planuri. "Cea mai importanta manifestare organizata anual de Asociatia Mondiala pentru IMM-uri, de fiecare data pe alt continent, se desfasoara acum si in Romania. Astazi, in Romania, dupa un lobby intens al CNIPMMR, se organizeaza Conventia Mondiala intr-o varianta in premiera. Pentru prima data in istoria organizatiei de peste 25 de ani, Conventia Mondiala se organizeaza concomitent sub auspiciile Organizatiei Mondiale, Comisiei Economice pentru Europa. Tema conventiei - internationalizarea IMM-urilor si tranzitia la economia de piata cu impact asupra IMM-urilor, are un rol strategic pe multiple planuri. Altfel spus, Conventia ofera posibilitatea cunoasterii mai bune a Romaniei de catre importante personalitati internationale si numerosi oameni de afaceri", a spus Ovidiu Nicolescu.

Isarescu cere bancilor sa fie intelegatoare cu IMM-urile

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a spus ca bancile comerciale trebuie sa fie mai active, sa inteleaga problemele firmelor mici si mijlocii si sa acorde consultanta celor care doresc sa primeasca finantare. "Bancile nu trebuie sa ramana prizoniere ale prejudecatii conform careia planurile de afaceri ale IMM-urilor sunt insuficiente si necredibile. Chiar daca in ultima perioada a avut loc o explozie a creditelor acordate de banci, multe dintre ele sunt reticente sa finanteze pentru IMM-uri", a precizat Isarescu.
Acesta a mai aratat ca, de cele mai multe ori explicatia bancilor in privinta reticentei fata de acordarea de credite pentru IMM-uri este ca nu exista piata. "Bancile trebuie sa inteleaga ca piata se creeaza", a punctat guvernatorul BNR, care a adaugat insa ca temerile bancilor comerciale sunt uneori justificate, pentru ca nu se pot acorda finantari pe baza unor planuri de afaceri si garantii neacoperite. Isarescu a identificat si trei puncte vulnerabile pe care IMM-urile trebuie sa le rezolve. "Dezvoltarea capacitatii antreprenoriale, intelegerea principiilor de functionare a bancilor comerciale si imbunatatirea accesului la finantare. Toate aceste trei probleme trebuie sa-si gaseasca solutii din partea IMM-urilor". In plus, Isarescu a spus ca bancile comerciale au rolul de a dezvolta afaceri, "nu sa faca opere de caritate".

Birocratia impovaratoare, dusmanul liberei initiative

Presedintele Agentiei Nationale a IMM-urilor, Eugen Ovidiu Chirovici, a amintit ca daca in urma cu cinci ani inflatia in Romania era de 60 la suta, acum valoarea ei poate fi exprimata printr-o singura cifra. "Acest lucru a facut ca cererea de credite pentru consum sa creasca aparand astfel premisele dezvoltarii productiei. Trebuie sa vorbim de sustinerea financiara pe care o ofera IMM-urilor programele guvernamentale. In acest sens trebuie subliniate urmatoarele aspecte - la inaugurarea si aplicarea oricarui program este bine sa se asigure un parteneriat activ public sau privat. Agentia Nationala a IMM-urilor a incheiat parteneriate de strategie cu mai multe organizatii patronale, printre care si CNIPMMR, organizatorul acestei conventii, pornind de la ideea ca cei ce stiu mai bine decat Guvernul care sunt nevoile reale ale investitorilor sunt oamenii de afaceri. In al doilea rand, derularea acestor programe trebuie urmarita tocmai pentru a putea fi asigurata continuitatea. In toate tarile care au trecut prin tranzitie, statul centralizat a lasat in urma o birocratie impovaratoare si incorecta, pentru ca la cheremul acestei paturi birocratice, libera initiativa nu va avea decat de suferit", a apreciat presedintele Agentiei Nationale a IMM-urilor, Eugen Ovidiu Chirovici.

IMM-urile, cel mai mare generator de stabilitate in economia romaneasca

Prezent la deschiderea oficiala, presedintele Traian Basescu a declarat ca administratia este hotarata sa corecteze toate elementele care pana acum au stat in calea dezvoltarii IMM-urilor, astfel incat acest sector sa devina un "segment de avangarda" al economiei romanesti. Seful statului a mentionat ca cea mai mare pondere a Produsului Intern Brut se realizeaza in sectorul Intreprinderilor Mici si Mijlocii. "Trebuie sa-i convingem pe cei care inca nu sunt convinsi ca valoarea deosebita a IMM-urilor este unul dintre motoarele evolutiei pozitive a Romaniei. IMM-urile au ajuns sa fie principalul contribuabil la realizarea Produsului Intern Brut al Romaniei. Astazi, realitatea statistica ne demonstreaza ca IMM-urile sunt cel mai mare generator de stabilitate in economia romaneasca. Cea mai mare parte a PIB nu mai este generata de gigantii de stat, ci de IMM-uri. De asemenea, cea mai mare angajare a fortei de munca o gasim tot in aceasta zona", a punctat seful statului. Traian Basescu a mai spus ca este evident ca Guvernul trebuie sa actioneze pentru crearea unui mediu de afaceri propice IMM-urilor. "Avem nevoie de stabilitate legislativa, precum si de stabilitatea intregului sistem democratic de functionare a societatii. Fie ca vorbim de nevoi, de stabilitate periodica, de eliminarea birocratiei, de nevoia de competitie corecta, de atribuirea corecta a licitatiilor pe bani publici, toate acestea sunt elemente carora Romania trebuie sa le raspunda pozitiv pentru ca
IMM-urile sa se poata integra si sa poata face fata socului integrarii", a declarat Basescu. Seful statului a mai spus ca vine un moment caruia nu doar IMM-urile romanesti trebuie sa-i faca fata, ci intreprinderile din intreaga lume. Este vorba despre e-banking, e-bussines, adica "intreprinderea virtuala".
Precizand ca prioritatea Romaniei este integrarea in Uniunea Europeana, presedintele a apreciat ca primul vector care trebuie sa faca fata integrarii este sectorul IMM-urilor. El a adaugat ca pregatirea acestora pentru momentul 1 ianuarie 2007 va garanta succesul procesului de integrare. "Este nevoie de mai mult curaj, de incredere in capacitatile proprii, pentru ca IMM-urile din Romania sa dezvolte afaceri si in UE. Organizarea unei astfel de conventii la Bucuresti nu poate fi decat un reper de la care sa pornim si sa gandim ce putem face pentru integrarea sistemului romanesc, a IMM-urilor, in sistemul globalizat al Europei. Primii vectori care ar trebui sa faca fata acestui proces sunt IMM-urile. Pregatirea lor pentru momentul integrarii este esentiala", a spus presedintele Basescu. El a apreciat in final ca, in competitia cu IMM-urile din tarile dezvoltate, cea mai mare valoare de piata care se prefigureaza pentru urmatorii ani este zona extinsa a Marii Negre, in care IMM-urile trebuie sa aiba un rol decisiv, inclusiv in promovarea democratiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.