Canadianul de origine egipteana Atom Egoyan este un obisnuit si chiar un rasfatat al Cannes-ului. Prezent in programul selectiei oficiale si in juriu, el a produs polemici acum trei ani, cand a participat aici cu "Ararat", povestea genocidului impotr
Canadianul de origine egipteana Atom Egoyan este un obisnuit si chiar un rasfatat al Cannes-ului. Prezent in programul selectiei oficiale si in juriu, el a produs polemici acum trei ani, cand a participat aici cu "Ararat", povestea genocidului impotriva armenilor. Acelasi Egoyan soca in 1999 cu "Felicia's Journey", o radiografie inecata in tristete a destinului unei tinere a carei viata a intrat intr-o dramatica fundatura. Se ocupase si in "Exotice" (1994), de asta data cu un mai viu accent de divertisment, de situatia tinerelor pornite in cautarea unui drum in viata.
Din nou la Cannes, in competitia pentru Palme d'Or cu "Where the Truth Lies" ("Unde este adevarul"), Atom Egoyan incearca sa imbine dramatismul existentei la inceput de drum cu decorativismul unor biografii de vedete la inceputul anilor '50. Universul sau filmic nu doar ca se coloreaza si se adapteaza manierei "showbiz"-ului, dar se si inspira din dramele ce se nasc in proximitatea platourilor de televiziune. Personajele sale sunt de extractie culturala: doi actori de divertisment (Lenny si Vince) si o tanara jurnalista (Karen) care se documenteaza in vederea scrierii unei carti despre adevarul existentei celor doi.
"Where the Truth Lies" pare sa anunte chiar din titlu paradoxul tragic al cautarii adevarului, ale carui imagini fragmentate pot sa "minta", oferind o alta imagine decat aceea conforma cu realitatea. Drama psihologica, dar si love-story, entertainment in cea mai fidela viziune hollywood-iana, dar si radiografie acida a evenimentelor de dincolo de culise, filmul lui Atom Egoyan propune, de fapt, o meditatie asupra conditiei jurnalistului in lumea de azi. Karen accepta oarecum pactul cu diavolul pentru a reusi sa se infiltreze in subteranele existentei imunde a celor doi, acceptand calvarul care deriva de aici. Regizorul, care semneaza si scenariul realizat dupa un roman de Rupert Holmes, si-a alcatuit o distributie inspirata. La ora redactarii acestei corespondente a inceputn conferinta de presa a filmului, in prezenta cineastului canadian si a actorilor Rachel Blanchard, Kevin Bacon, Colin Firth.
Al doilea film din competitie al zilei este "Last Days" de Gus van Sant.
Filmul lui Cristi Puiu, "Moartea domnului Lazarescu", va intra in programul sectiunii "Un certain regard" marti 17 mai, dimineata (de la ora 11), la sala Thèatre Claude Debussy.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.