Asa strigau proletarii din tarile Europei rasaritene, imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, in timpul tulburarilor care instaurau regimurile comuniste. Acum, refrenul este intonat cu insistenta la Moscova. Noua Rusie traieste int
Asa strigau proletarii din tarile Europei rasaritene, imediat dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial, in timpul tulburarilor care instaurau regimurile comuniste. Acum, refrenul este intonat cu insistenta la Moscova. Noua Rusie traieste intr-un paradox fundamental: promoveaza continuu teza conform careia este ceva nou si in acelasi timp se revendica de la Imperiul Sovietic.
"Armata Rosie a eliberat Europa de raul absolut al nazismului". Aceasta este teza pusa in fruntea defilarii de la Moscova pe 9 mai. O propozitie corecta, insa din pacate incompleta. Mai trebuie adaugat doar: "si a adus cu sine regimul comunist, la fel de criminal ca si cel nazist". Doar Stalin este cel care a spus inainte de incheierea conflictului mondial: "razboiul acesta nu este precum cele dinainte - acum invingatorul isi va impune sistemul politic in zonele pe care le va cuceri".
La Moscova, pe langa cei care il sustin neconditionat pe Stalin in calitate de erou suprem al celui de-al doilea razboi mondial, mai sunt si unii care recunosc crimele comunismului. Insa si acestia le arunca doar in spinarea lui Stalin. El este diavolul care a nascocit totul, el este singurul vinovat. Nici aceasta teza nu sta in picioare. E ca si cum ai spune ca Hitler este singurul vinovat pentru crimele nazismului. Celor care arunca povara responsabilitatii exclusiv in carca lui Stalin nu li se poate da decat un singur raspuns: de ce nu l-ati rasturnat pe dement? Sloganul racnit pe strazile europene ramane valabil: Stalin si poporul rus "libertate" ne-au adus!
Imperiul sovietic si-a raspandit cu abilitate tezele care ii legitimau existenta. Razboiul a fost declansat de Hitler. Pactul Ribbentrop-Molotov a fost incheiat din dorinta de pace a lui Stalin. Tancurile Armatei Rosii au eliberat Europa de est. Din pacate n-au mai apucat sa elibereze si Europa occidentala. Un fost ofiter GRU, Viktor Suvorov, sustine in cartile sale ca Stalin planuia sa nu se opreasca pana la Atlantic. Suvorov enumera sutele de divizii comasate la granita de vest URSS, aratand ca ofiterii rusi nu aveau planuri defensive. In momentul atacului nazist, sefii de state majore din Armata Rosie au avut o surpriza majora: cand au deschis seifurile cu planurile de lupta au constatat cu uimire ca nu au nici un plan de aparare. Unii au respectat instructiunile din seifuri si au atacat orbeste, altii au improvizat o defensiva deznadajduita. Suvorov demonteaza explicatia oferita de politrucii sovietici conform carora Armata Rosie pur si simplu nu era pregatita de razboi. Armata Rosie era pregatita de ofensiva si nu avea nici un plan de aparare, aceasta este explicatia oferita de Suvorov pentru inaintarea impetuoasa a Wehrmachtului hitlerist in Rusia.
In mod semnificativ nazismul si comunismul beneficiaza de numeroase asemanari: sistem politic bazat pe partid unic, politia politica dirijata de servicii secrete brutale, dorinta de a crea un "om nou" si o arta megalomana. Statuile si monumentele proiectate de Hitler pentru teritoriile ce urma sa fie cucerite au fost construite cu o asemanare izbitoare de Stalin. Tortionarii SS, SD sau Gestapo au fost inlocuiti cu succes de "specialistii eliberatori" si "instructorii" din OGPU, NKVD si ulterior KGB. Care au "eliberat" frenetic popoarele din Europa de Est. Deportarile, incarcerarile si asasinatele au constituit principala activitate a "eliberatorilor". Toate acestea au fost coordonate prin intermediul partidelor comuniste controlate strict de la Moscova prin intermediul Internationalei Comuniste. Politrucii pregatiti la hotel "Lux" au fost debarcati in tarile Europei rasaritene, gata sa impuna la adapostul baionetelor sovietice un sistem politic pe care nimeni nu-l solicitase.
Insa cel mai dureros experiment a fost cel al crearii "omului nou". Mihail Bulgakov este cel care a oferit cea mai expresiva alegorie a lui "homo sovieticus", in nuvela "Inima de caine". Un chirurg moscovit, in cadrul unui bizar experiment, transplanteaza testicolele unui muncitor necalificat pe un caine vagabond. Ciudata alcatuire se dezvolta intr-un individ fricos, betiv, lenes si cu o mare ura fata de pisici. "Noul om" are un imens succes social: se integreaza perfect in zecile de comitete sovietice care impanzeau Moscova in anii '20, aducandu-l la exasperare pe blandul chirurg. Disperat, acesta isi abandoneaza proiectul si isi castreaza creatia, "omul nou" redevenind ceea ce era mai inainte - un biet caine vagabond.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.