Aparent, Estonia nu mai pretinde o parte a Rusiei. In orice caz, asa ar trebui sa reiasa din declaratia sefului diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov. Adresandu-se colegilor sai din guvern, el a anuntat ca, la 18 mai, Rusia si Estonia vor semna t
Aparent, Estonia nu mai pretinde o parte a Rusiei. In orice caz, asa ar trebui sa reiasa din declaratia sefului diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov. Adresandu-se colegilor sai din guvern, el a anuntat ca, la 18 mai, Rusia si Estonia vor semna tratatul privind frontierele de stat si delimitarea liniilor maritime in Golfurile Finic si Narva. In opinia lui Lavrov, dupa semnarea acestui document, problema granitelor cu Estonia va putea fi considerata definitiv reglementata.
Pana in ultima clipa nu s-a stiut daca Estonia va accepta sau nu sa semneze acordul in cauza, sau daca va urma exemplul Letoniei, care a refuzat semnarea unui text similar cu Rusia din cauza disputelor teritoriale. De altfel, chiar daca documentul va fi semnat la 18 mai, nu exista nici un fel de siguranta ca problema teritoriala dintre Rusia si Estonia va fi rezolvata o data pentru totdeauna. Pentru ca textul sa intre in vigoare, el trebuie ratificat de parlamentele ambelor tari, iar opozitia nationalista din Estonia este hotarata sa nu admita asa ceva. In Estonia a fost declansata o ampla campanie "Nu granitei cu Rusia!". Pe petitia care circula in acest sens si-au depus deja semnaturile mii de oameni.
In aceasta situatie, singura care mai poate ajuta Rusia este Uniunea Europeana, ai carei reprezentanti au dat deja de inteles conducerii de la Riga ca, fara rezolvarea divergentelor de frontiera, Estonia va avea necazuri. Se pare insa ca numerosi politicieni baltici sunt dispusi sa puna la bataie chiar si realele avantaje conferite de noul statul al tarii de membru al UE, doar pentru placerea de a ridica pretentii inacceptabile.
Intre timp, liderii multor state occidentale au devenit destul de interesati de "scandalul public" dintre Rusia si baltici, dar nu din perspectiva redesenarii granitelor in Europa. Consecintele unui astfel de precedent ar putea fi dintre cele mai imprevizibile. Daca Letonia si Estonia primesc teritorii rusesti, de ce atunci Polonia nu ar returna Germaniei Danzigul? Atunci Lituania ar trebui sa restituie Poloniei Vilnius, si asa mai departe.
"Consfintita prin Actul final al Consfatuirii de la Helsinki privind securitatea si colaborarea in Europa, inviolabilitatea granitelor in Europa reprezinta acel ceva care impiedica razboiul", este de parere Maksim Dianov, directorul Institutului pentru Probleme Regionale. "Sa nu uitam ca razboiul din Iugoslavia a izbucnit din cauza refacerii granitelor".
Comentariu de Iuri Lebedev, difuzat de agentia Utro si preluat de Agentia "Rusia la zi"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.