Parlamentul European a adoptat o motiune de rezolutie cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a incheierii celui de-al II lea Razboi Mondial in care reaminteste ca "pentru anumite natiuni incheierea celui de-al doilea razboi mondial a insemnat reinoirea
Parlamentul European a adoptat o motiune de rezolutie cu ocazia celei de-a 60-a aniversari a incheierii celui de-al II lea Razboi Mondial in care reaminteste ca "pentru anumite natiuni incheierea celui de-al doilea razboi mondial a insemnat reinoirea tiraniei aduse de Uniunea Sovietica stalinista". In motiunea amintita se arata ca Parlamentul European "saluta faptul ca statele si popoarele din Europa centrala si de est se pot bucura acum de libertate si de dreptul de a-si hotari propriul destin dupa atatea decenii sub dominatie sovietica sau sub dictaturi comuniste". Parlamentarii europeni si-au motivat motiunea prin aceea ca "sunt in deplina cunostinta de cauza a marimii suferintelor, injustitiilor si degradarii pe termen lung din punct de vedere social, politic si economic suferite de natiunile captive de cealalta parte a Cortinei de Fier". Parlamentarii europeni isi exprima "respectul fata de toti cei care au luptat impotriva tiraniei si mai ales pentru cei care au devenit victimele acesteia".
De asemenea parlamentarii europeni recunosc "succesul natiunilor din Europa Centrala si de Est in stabilirea statului de drept si a respectarii drepturilor omului in urma revolutiilor democratice care au rasturnat regimurile comuniste".
In aceasta motiune este subliniata "importanta mentinerii vii a amintirilor din trecut, deoarece nu poate exista reconciliere in lipsa adevarului si a amintirii si subliniaza in acelasi timp ca doar o Europa puternica poate oferi mijloacele pentru depasirea atrocitatilor trecutului". Prin aceasta motiune, parlamentarii europeni "confirma unitatea lor in opozitia fata de orice fel de ordine totalitara, de orice natura ideologica".
Seful grupului parlamentar al Partidului Popular European, Hans Gert Poettering a subliniat cu ocazia acestei motiuni ca "dupa infrangerea terorii national socialiste din 1945, teroarea comunista a despartit Europa si a instalat regimuri ilegale in Europa centrala si de sud est. Popoarele din aceasta parte a Europei au trebuit sa astepte patru decenii pana cand zidul despartitor a cazut si abia in 1989 a disparut totalitarismul din Europa".
"Popoarele din Europa centrala si de est au sperat in 1945 la un nou inceput. In calitatea lor de popoare care fac parte din spatiul cultural comun european, au sperat la o noua viata in libertate si pace. Insa au fost amarnic dezamagiti cand au descoperit ca libertatea fara pace este doar jumatate de eliberare de sub jugul injustitiei totalitare. Ascensiunea comunista la putere si presiunile hegemonice ale Uniunii Sovietice au distrus sperantele oamenilor. Totalitarismul comunist a divizat Europa, impunand regimuri ilegale asupra popoarelor din Europa centrala si de sud-est", a mai aratat Hans Gert Poettering.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.