Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Titlul de mai sus nu este un simplu joc de cuvinte. Senzationalul proiect lansat de presedintele democrat al Georgiei, Mihail Saak
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Titlul de mai sus nu este un simplu joc de cuvinte. Senzationalul proiect lansat de presedintele democrat al Georgiei, Mihail Saakasvili, este, de fapt, doar fata vazuta a icebergului. Iar icebergul poate fi, de fapt, o constructie politica indrazneata si inteligenta, la care au participat mai multi jucatori politici, intre care cel mai proeminent este George W. Bush. Rolul sefului executivului american a fost si va mai ramane o vreme acela de eminenta cenusie. El trage sforile pentru ca mai multi lideri politici sa isi uneasca eforturile, asa cum s-a intamplat la sfarsitul lunii trecute, la summitul GUUAM din Chisinau, pentru a provoca, cu sprijinul marilor puteri, o spectaculoasa schimbare intr-o zona geografica - Bazinul Marii Negre si imediata vecinatate - despre care se poate spune ca, in perspectiva, va juca un rol cheie in reasezarea liniilor de forta ale planetei. Cred cu toata convingerea - si daca am dreptate, nu am decat motive sa fiu mandru - ca seful statului roman este unul dintre centrii inaintasi ai "proiectului noua Ialta". Desi multi din aceasta tara si nu numai l-au tras de urechi, acuzandu-l fie ca face un joc hazardat si riscant, fie ca agita excesiv cartea americana, iritandu-i pe europeni. Dar daca se realizeaza "noua Ialta"? Si daca, printr-o istorie rasturnata, o intelegere de acest fel, garantata de marile puteri, s-ar transforma cu adevarat intr-o revansa - de asta data constructiva - pentru "prima Ialta", care a insemnat 60 de ani de tradare si abandon pentru zeci si zeci de milioane de oameni? Atunci, nu cumva, intaia data dupa mult timp, asistam la transformarea Romaniei dintr-un simplu pion, mutat de altii pe tabla sahului politic al lumii, intr-o piesa cu un grad relativ mare de initiativa?
In 1945, Roosevelt si Churchill i-au cedat lui Stalin, daca nu cu cinism, in orice caz cu un pragmatism exagerat, o parte importanta a continentului european pentru a o transforma in colonie a Moscovei. Daca Armata Rosie ar fi adus mai multa libertate pentru comunitatile umane din lagarul sovietic, atunci Ialta ar fi fost privita astazi ca un monument al generozitatii si inteligentei politice a celor trei mari conducatori. In realitate insa, ni s-a servit un infern. Abia implozia Rusiei si a blocului sovietic a pus capat partial dezastrului generat de deciziile nefaste de la Ialta. A doua intalnire istorica, cea de la Malta, intre Gorbaciov si Bush-tatal, inainte de prabusirea lagarului socialist, a fost initiata tocmai fiindca implozia Rusiei era inevitabila si iminenta si, pentru echilibrul intregii planete, era normal ca fenomenul sa poata fi controlat. Si sub dublu control a cazut zidul Berlinului si apoi dictatura dupa dictatura. Nu a fost sfarsitul consecintelor de la Ialta, ci doar a fost marcat inceputul sfarsitului. Dar o lume schimbata pana la un anumit grad, pentru a nu intra in trepidatii, trebuie sa isi stabilizeze procesele democratice pe care le-a inregistrat. Si, fiind vorba de state mici, este necesara o garantie a marilor puteri. Cum s-a intamplat si la "prima Ialta". Provocarea a fost lansata. O parte dintre statele lovite de trasnetul intelegerilor parafate in 1945 si al expansionismului imperial sovietic se afla sub dubla umbrela NATO - UE. In ceea ce ne priveste, mai avem pana la UE. Dar alte state recent democratizate, din Bazinul Marii Negre si proximitatea acestuia, in absenta unei intelegeri la nivel planetar, pot fi usor destabilizate si aruncate intr-o noua gaura neagra a istoriei. Si pentru evitarea unei asemenea nenorociri a fost lansat "proiectul noua Ialta".
Sa parcurgem o cronologie inversa. Propunerea trasnet a presedintelui Georgiei vine dupa ce, pentru prima data in istorie, un presedinte al Statelor Unite a avut curajul sa calce in picioare Ialta din '45. Si sa afirme deschis ca a fost o solutie nenorocita. Dar putin inainte, la summitul GUUAM, la care au participat cinci sefi de state din spatiul ex-sovietic alaturi de Traian Basescu, presedintele roman, impreuna cu cel al Georgiei - si nu avem confirmarea daca nu si cu toti ceilalti - au discutat detaliile "proiectului noua Ialta". Si sa mergem si mai in spate. Inainte, Basescu a lansat insistent ideea unei strategii romanesti in Bazinul Marii Negre si in est. Dupa ce fusese invitat oficial in Salonul Oval. Anterior, printre primele vizite oficiale in strainatate de la preluarea mandatului au fost cele facute la Chisinau, Kiev si Moscova. Putin si mai devreme, socase lumea pe tema "axei" - nefericit cuvant - Washington-Londra-Bucuresti. Dar inainte de toate, primise de la Bush un telefon de felicitare fiindca fusese ales presedinte. Probabil, nu a fost un simplu dialog protocolar. Si derularea s-a sfarsit aici. Oare?
Eu nu cred in coincidente. Si nici in atat de multe potriveli. Daca am dreptate, atunci cei care cred altfel vor fi intr-o buna zi siliti sa admita ca Basescu, cu sprijinul lui Bush - si poate chiar dupa o idee a acestuia - face miscari de jucator important pe scena internationala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.