Unul dintre cei mai importanti medici din Israel si un specialist in etica medicala au depus marturie impotriva colegilor de breasla responsabili de efectuarea a mii de experimente ilegale pe copii, pacienti foarte in varsta sau cu probleme psihice d
Unul dintre cei mai importanti medici din Israel si un specialist in etica medicala au depus marturie impotriva colegilor de breasla responsabili de efectuarea a mii de experimente ilegale pe copii, pacienti foarte in varsta sau cu probleme psihice din numeroase spitale israeliene, relateaza cotidianul britanic "The Guardian" in editia sa on-line. Ancheta demarata de catre autoritatile statului a scos la iveala faptul ca aceste experimente, savarsite in zece spitale publice, au constat in efectuarea de teste genetice neautorizate sau a unor interventii chirurgicale extrem de dureroase pentru pacienti.
Intr-unul dintre spitalele cu pricina, medicii incriminati au mers pana la gaurirea timpanelor unui copil pentru testarea unui tratament care nu este, deocamdata, aprobat de nici o tara din lume. La un alt centru medical, pacientilor diagnosticati cu dementa senila li s-au pus amprentele pe o serie de documente prin care acestia isi dadeau acordul pentru "inghitirea" unor medicamente experimentale.
Ministrul Sanatatii din Israel, Dan Naveh, s-a declarat socat de ceea ce el a catalogat drept neglijenta crasa a institutiei pe care o conduce si a unor spitale israeliene. Dr Jacques Michel, unul dintre primele persoane care au semnalat in mod public, in 2001, atrocitatile comise de catre colegi de breasla de-ai sai, a venit in fata instantei in calitate de martor al acuzarii. "Pedeapsa in cazul acestor doctori trebuie sa fie una extrem de severa pentru ca ei sunt realmente niste criminali", a precizat dr. Michael, liderul comisiei care aproba experimentele medicale la Hadassah, spital care nu se afla pe lista institutiilor incriminate. "In primul rand, ar trebui sa ramana fara drept de practica, iar apoi sa fie condamnati penal. Daca nu veti demonstra ca medicina nu accepta o asemenea conduita, fenomenul va continua la scara chiar mai mare. De aceea, doresc sa sublinez faptul ca nu avem de-a face cu un caz izolat, ci cu un fenomen in adevaratul sens al cuvantului, care s-a raspandit in numeroase institutii medicale", a mai spus dr. Michael.
In urma anchetei s-a mai descoperit ca in majoritatea cazurilor pacientii nu erau informati corect despre experimentele la care urmau sa fie supusi, iar, in cateva situatii, pacientilor nu li s-a spus absolut nimic. In fiecare spital din Israel exista o comisie medicala care trebuie sa-si dea acordul pentru efecuarea unor experimente, cu conditia ca acestea sa fie in conformitate cu reglementarile internationale.
Raportul comisiei de ancheta mai precizeaza si faptul ca in anumite situatii medicamentele si interventiile chirurgicale invazive au fost testate de catre persoane care nici macar nu erau cadre medicale, existand chiar un caz cand experimentul a fost efectuat de catre angajatul unei firme de medicamente care incerca sa omologheze produsul respectiv. Mai mult decat atat, desi conform legii israeliene moartea unui pacient, in timpul unui tratament, trebuie raportata in cel mult 48 de ore, "experimentatorilor" le-a luat, in 21 din cele 37 de decese inregistrate, cel putin o saptamana pentru a informa autoritatile.
Seful comisiei de ancheta, Eliezer Goldberg, a descris seria de incidente de la Spitalul geriatric Harzfeld "drept una extrem de grava", printre acestea numarandu-se si cele ale unor batrane in varsta de 101, repectiv, 91 de ani, pe care au fost testate diverse medicamente, fara ca famiile acestora sa fie informate despre asa ceva. Imaginea acestor pacienti care au devenit, fara voia lor, cobai a provocat o imensa stupoare in Israel unde opinia publica este extrem de sensibila, avand in vedere ororile la care au fost supusi prizonierii evrei in lagarul de concentrare de la Auschwitz de catre monstruosul doctor nazist Josef Mengele. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.