Societatea de astazi nu ne lasa deloc sa ne "odihnim" mintea. Zilnic percepem mii de informatii cu care suntem bombardati permanent, desi nu le dam importanta fiecareia in parte. Pe langa acestea vin si propriile griji si preocupari, stresul personal
Societatea de astazi nu ne lasa deloc sa ne "odihnim" mintea. Zilnic percepem mii de informatii cu care suntem bombardati permanent, desi nu le dam importanta fiecareia in parte. Pe langa acestea vin si propriile griji si preocupari, stresul personal. Se creeaza o atmosfera care ne oboseste si daca nu suntem puternici si pregatiti, la un moment dat ne doboara si ne putem imbolnavi.Solutiile sunt uneori mai aproape decat ne putem imagina. Meditatia, de exemplu. In lume, milioane de oameni au descoperit aceasta metoda simpla de dezintoxicare psihica, iar studiile stiintifice americane au remarcat la acesti oameni o scadere considerabila a imbolnavirilor.
O prima concluzie a studiilor ar fi: meditatia ajuta oamenii sa lupte cu anxietatea, stresul, cu bolile cronice, sa-si intareasca sistemul imunitar, iar pe femei - sa duca la capat o sarcina fara probleme.
O echipa de cardiologi americani a efectuat studii clinice timp de treizeci de ani, recomandand pacientilor cardiaci sa practice meditatia. Rezultatele au fost uimitoare. Starea acestora s-a imbunatatit mai repede decat la ceilalti pacienti, numarul accidentelor vasculare si infarcturilor s-a redus considerabil.
Dr. Benson, conducatorul studiului, isi explica aceste rezultate prin relaxarea profunda pe care o induce meditatia. Raspunsul la aceasta procedura consta in scaderea presiunii arteriale a sangelui, imbunatatirea ritmului cardiac, a respiratiei, a impulsurilor electrice cerebrale, iar metabolismul se regleaza.
Cercetarile efectuate prin rezonanta magnetica arata cresterea activitatii tisulare in zonele creierului care controleaza metabolismul si ritmul cardiac. Alte studii efectuate pe calugarii budisti au evidentiat ca meditatia produce in timp modificari importante in ariile responsabile de controlul atentiei, memoriei, invatarii si perceptiei.
Meditatia consta in asigurarea unei pozitii comode, sezande, cu spatele drept si musculatura relaxata, pentru a permite o buna respiratie. De altfel intreaga concentrare se focalizeaza pe respiratie, ignorand gandurile si incercand sa vizualizam o imagine frumoasa. O muzica linistitoare ajuta mult in inducerea acestei stari.
La inceput e foarte greu sa te detasezi total de ganduri, mai ales de cele "negre". Dar treptat, prin exercitiu, perioada de meditatie creste, de la cateva minute la 10-15 minute, iar efectele incep sa se vada. Exercitiile de meditatie repetate creeaza un raspuns biologic si anxietatea dispare, cresc puterea de concentrare si atentia. Se imbunatateste memoria, revin pofta de viata si increderea in sine. Este o metoda ieftina, placuta, pe care o deprinzi singur, fara sa platesti un super-specialist.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.