Europa si America au adus un omagiu memoriei a milioane de cetateni pentru care victoria asupra Germaniei naziste si sfarsitul razboiului nu au insemnat sfarsitul dictaturii, ci abia inceputul ei, o data cu intinderea in Europa a ""ciume

Europa si America au adus un omagiu memoriei a milioane de cetateni pentru care victoria asupra Germaniei naziste si sfarsitul razboiului nu au insemnat sfarsitul dictaturii, ci abia inceputul ei, o data cu intinderea in Europa a ""ciumei rosii"".
Comunismul a facut numeroase victime si milioane de europeni au cunoscut adevarata libertate abia dupa caderea Zidului Berlinului.
DIVERGENTE. Ziua victoriei a fost marcata de disensiuni legate de responsabilitatile si obligatiile Rusiei fata de statele baltice care au cerut Kremlinului sa-si prezinte scuze pentru ocupatia sovietica. Presedintele american, George W. Bush, si-a inceput, sambata, turneul european cu Letonia, pentru a participa la un tur de comemorare a celei de-a 60-a aniversari a incheierii celui de-al doilea razboi mondial. El a fost si va fi prezent in tari care, dupa razboi, au cazut sub dominatie sovietica si care continua sa aiba legaturi stranse cu Rusia. Inainte de a ajunge, astazi, la Moscova, liderul de la Casa Alba s-a intalnit cu presedintii celor trei state baltice, Letonia, Lituania si Estonia.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, insa, nu considera necesar sa ceara scuze Tarilor Baltice pentru asa-zisa ""ocupatie"" a lor de catre Uniunea Sovietica si a facut apel sa se inceteze speculatiile pe aceasta tema. Declaratiile sale pot fi privite si ca un raspuns la afirmatiile unor oficiali americani, care cer Moscovei sa condamne Pactul Molotov-Ribbentropp, dar si la mesajul presedintelui George Bush adresat presedintelui Letoniei, in care seful Casei Albe a apreciat ca URSS a ocupat, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, Tarile Baltice.
De remarcat aici ca intr-un interviu pentru televiziunea rusa, presedintele american a recunoscut ca raspunderea pentru situatia Europei postbelice revine nu doar Uniunii Sovietice, ci si SUA si Marii Britanii, care la conferinta de la Yalta au impartit impreuna batranul continent in sfere de influenta.
PERSONAJE CONTROVERSATE. Ambianta internationala a festivitatilor nu este insa pe masura asteptarilor Kremlinului. De asemenea, premierul britanic, Tony Blair, si presedintele georgian, Mihail Saakasvili, au anuntat, vineri, ca nu vor asista la ceremoniile organizate la Moscova, primul invocand recenta sa realegere in functia de premier, iar al doilea, lipsa unui acord privind evacuarea bazelor militare ruse din Georgia. In plus, presedintele Moldovei, Vladimir Voronin, a declinat invitatia cu mai multe luni in urma, in timp ce liderul de la Kiev, Viktor Iuscenko, va asista numai la parada din Piata Rosie. La Moscova ar putea fi prezenti astazi insa si dictatori izolati de lume, cum ar fi Kim Jong II, Aleksandr Lukasenko si Saparmurad Niazov.
GRANDOARE. Simbolism, grandoare, costume populare, masini de epoca, echipament militar din cel de-al doilea razboi mondial, uniforme specifice fiecarei arme, arii din Rahmaninov alternate cu marsuri patriotice, copii cu flori si uniforme colorate, cazaci calare si multa severitate din partea fortelor de ordine, astfel poate fi descris peisajul din capitala rusa, Moscova.
La eveniment, dorit a fi cel mai grandios din ultimul deceniu si jumatate, sunt asteptati peste 50 de sefi de stat din intreaga lume, cateva sute de veterani de razboi din zeci de tari, cateva mii de jurnalisti rusi si straini, iar 7.000 de militari vor defila prin Piata Rosie impreuna cu 2.600 de veterani de razboi rusi. Pregatirile pentru 9 mai 2005 au inceput inca de anul trecut si au implicat un urias efort financiar, organizatoric si logistic, cu atat mai mare cu cat se intampla rar ca atatia lideri mondiali sa fie prezenti toti in acelasi timp, in acelasi loc.
PREZENTE ROMANESTI. Romania va fi reprezentata la acest eveniment la cel mai inalt nivel, presedintele roman urmand a participa la impresionanta parada militara de la Moscova. O alta prezenta de marca din partea Romaniei este cea a fostului suveran Mihai I, singurul sef de stat contemporan cu evenimentul, unul din cei sapte lideri ai vremii care au beneficiat de ordinul Victoria, acordat de URSS si inmanat de Iosif Visarionovici Stalin.
Armata romana a fost singura armata care a intors armele fara ca un singur ofiter de front sa fi ramas loial trupelor germane. Ea a jucat un rol deosebit de important in grabirea sfarsitului razboiului prin deschiderea frontului catre Balcani, facilitarea trecerii trupelor Armatei Rosii prin Romania si lipsirea de combustibil a utilajelor militare germane, la vremea aceea tara noastra fiind principalul furnizor de petrol si de materie prima pentru trupele naziste.

""OMAGII""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.