Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Dilema nu este daca Guvernul Tariceanu rezista sau nu un ciclu electoral, ci pur si simplu cine va avea initiativa daramarii lui.
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Dilema nu este daca Guvernul Tariceanu rezista sau nu un ciclu electoral, ci pur si simplu cine va avea initiativa daramarii lui. Alianta sau PSD? Din aceasta perspectiva, putem spune, fara teama de a gresi, ca acest Executiv a si intrat in eclipsa. Abia in raport cu raspunsul la intrebarea de mai sus vom sti daca avem de-a face cu primul Guvern Tariceanu, ce poate fi urmat de un al doilea, sau cu ultimul. Si daca o noua constructie a majoritatii va fi realizata pe calea anticipatelor sau daca aceasta solutie se va finaliza pe o alta cale. In spatele usilor inchise de la Cotroceni, tema abordata ieri de presedinte si de liderul PNL a avut, cu certitudine, o abordare asemanatoare. Iar variantele au fost discutate, cel putin de catre seful statului, pe un ton ultimativ. Pentru ca, in absenta unei solutii venita la momentul oportun si adoptata sub controlul puterii, iar nu al opozitiei, si soarele de la Cotroceni poate apune inainte chiar de a rasari bine. Asa ca nu este exagerata nici afirmatia ca si institutia prezidentiala se afla intr-o oarecare eclipsa partiala. Momentul oportun are loc chiar saptamana viitoare, cand se va dezbate, in regim de asumare a raspunderii, pachetul de legi vizand proprietatea. Sau, mai bine zis, marul discordiei intre putere si opozitie si care poate declansa chiar si un razboi putere contra putere. Fie asumarea raspunderii, fie pur si simplu o remaniere energica, prin eliminarea din coalitie a umanistilor poate fi inceputul sfarsitului pentru primul Guvern Tariceanu.
O noua solutie de a putea guverna lejer, fie prin schimbarea configuratiei coalitiei - idee nu prea agreata de Traian Basescu, intrucat o alianta cu PSD este considerata imorala - fie prin fortarea alegerilor anticipate, poate fi pusa in opera cu conditia de a fi corect luate in calcul cateva conjuncturi de politica interna si de politica externa. Cele de politica interna sunt legate de criza inundatiilor, caracterizata prin absenta unui plan coerent pe termen lung de contracarare a efectelor acestora, de criza ostaticilor, care cu cat se prelungeste mai mult, cu atat erodeaza credibilitatea in puterea instalata dupa alegerile de anul trecut si, pe termen mediu, se contureaza si mai amenintatoare criza legislativa, in special prin inghetarea proiectelor de acte normative la nivelul Senatului si prin tendinta din ce in ce mai accentuata a parlamentarilor PUR de a vota la unison cu opozitia. Numaratoarea inversa are loc intr-o cadenta inspaimantatoare, daca ne gandim ca increderea in capacitatea Guvernului Tariceanu de a gestiona tara mai bine decat guvernul anterior a scazut aproape la jumatate, in doar cateva luni si se plaseaza alarmant sub pragul de 50 la suta. Asa stand lucrurile, nu este deloc exclus ca, in cateva luni, PSD sa fie capabil sa preia initiativa. Si sa conduca el insusi fie operatia prin care va fi creata, cu PSD in frunte, o noua majoritate apta sa guverneze, fie operatia prin care vor fi declansate alegerile anticipate. Deocamdata, dar pentru scurt timp, asa cum bine remarca un om in expertiza caruia am multa incredere, intrucat a castigat ramasagul cu mine, mizand pe victoria lui Geoana impotriva lui Iliescu - se numeste Sorin Ovidiu Vantu - PSD e inca impartit in cateva centre de putere, pupatul mainii lui Geoana fiind, de multe ori, doar gest formal executat de baroni. Dar, in curand, este de presupus ca o grupare, in frunte cu Geoana, va lua haturile. Acum inchid paranteza pentru a ma referi la principala conjunctura externa. O apropiere exagerata, cel putin la nivel declarativ, fata de Statele Unite, a deschis cutia Pandorei. Iar cheia cutiei este Berlinul. Zi de zi, politica externa preconizata de Traian Basescu este ciuruita de gloantele staff-ului politic de la Berlin. Dar si politica interna este brusc luata cu asalt. Iar tonul critic dur se intinde, contaminand si alte centre de putere UE. Clauza de salvgardare revine amenintatoare in prim-plan. Tariceanu doreste sa amane o decizie majora privind reconfigurarea majoritatii ori declansarea anticipatelor candva, tarziu, in toamna, dupa Raportul de tara, sub pretextul ca altfel i-am irita pe oficialii europeni. Asa o fi. Dar la toamna va fi mult prea tarziu. Si ce ne facem cu legile pe care nu le putem adopta? Inghetul legislativ ne poate chiar alunga din preajma UE.
Daca dialogul purtat ieri seara la Cotroceni nu s-a soldat cu o decizie ferma, e de rau. Daca s-a luat insa o decizie atunci semnele le vom avea foarte repede. Adunarea pentru anticipate poate suna fie prin fortarea caderii guvernului, prin asumarea raspunderii saptamana viitoare, fie prin crearea unei crize dirijate, prin alungarea brutala a umanistilor din coalitie. Daca nu, poate veni eclipsa totala. Pentru Guvern, dar si pentru Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.