Mafia araba a luat amploare in Romania inca din anii '90, favorizata fiind de legile mai putin severe si de interesul anumitor oameni de afaceri sau politicieni. De altfel, ilegalitatile savarsite de acestia au fost evidentiate de anchetatori care au

Mafia araba a luat amploare in Romania inca din anii '90, favorizata fiind de legile mai putin severe si de interesul anumitor oameni de afaceri sau politicieni. De altfel, ilegalitatile savarsite de acestia au fost evidentiate de anchetatori care au probat "mana de ajutor" fara de care arabii nu si-ar fi putut infige radacinile atat de adanc in mediul de afaceri si n-ar fi putut sa dea tepe atat de mari.
Acelasi lucru a fost descoperit si de ofiterii Serviciului Roman de Informatii, care, in urma unei atente si indelungate monitorizari, au descoperit importante retele conduse de cetateni arabi care au legaturi stranse cu organizatiile teroriste.
Una dintre cele mai numeroase, cu peste 200 de membri si simpatizanti, denumita "Fratii Musulmani", lucreaza, potrivit SRI, sub acoperirea ligilor islamice si a fundatiilor umanitare, aflandu-se intr-o stransa colaborare cu membri ai Hamas, fiind coordonate la nivelul Europei Centrale si de Est de Liga Islamica Culturala din Bucuresti.
Activitatea membrilor Hamas este considerata de ofiterii de informatii drept o "grava amenintare la adresa sigurantei si securitatii nationale", cu atat mai mult cu cat cei 70 de membri ai sai traiesc in Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi.
Cei aproximativ 100 de adepti ai Gruparii Hezbollah, alti 30 de fundamentalisti-radicali ai "Partidului Libertatii Islamice", precum si cei 20 de membri ai "Frontului pentru eliberarea Palestinei" isi deruleaza afacerile in Romania, fiind considerati la fel de periculosi ca si ceilalti, mai ales ca ultimii sunt banuiti de culegerea de informatii despre potentiale tinte evreiesti sau americane.
Reprezentanti ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din Romania sunt suspectati de SRI ca detin armament, munitie si echipamente de comunicatii, pe care le pastreaza in baze secrete proprii. Organizatia este activa in cadrul unor asa-zise ligi si asociatii culturale, SRI mentinand comunitatea kurda sub asa-numita supraveghere "de gradul 1", dat fiind potentialul inalt de stari conflictuale si extremism al membrilor miscarii. Un numar mare de membri ai PKK au fost expulzati.
Miscarea ultranationalista de extrema-dreapta "Lupii Cenusii", ai carei membri lupta pentru "o Turcie mai mare", care sa se intinda de la "Marele Zid pana in Balcani", este implicata, potrivit ofiterilor de informatii, in traficul de droguri si armament. Ei se opun cu fermitate PKK-ului, simpatizantilor kurzi ai partidelor islamiste din Turcia si Hezbollahului turcesc. Exista peste 300 de membri ai Lupilor Cenusii in Romania, organizati pe doua structuri distincte: cel al elitei si cel de executie.

Afaceristii arabii...

Zaher Iskandarani a ajuns in atentia publica in 1994, cand a inceput constructia unei fabrici de tigari in Sacalaz, judetul Timis. El a intrat in vizorul autoritatilor ca urmare a implicarii in contrabanda cu tigari, prin firme inregistrate in Cipru, Republica Moldova si Bulgaria. Condamnat la cinci ani de detentie pentru fals, uz de fals, evaziune fiscala, contrabanda si instigare la contrabanda si chiar complicitate la crima, Zaher a fost inchis in 1997, in penitenciarul Codlea.
La trei ani dupa ce a fost eliberat, a incercat sa obtina o returnare de TVA de 12 miliarde de lei, pentru un import de utilaje din Insulele Virgine, cunoscut "paradis fiscal", dar cererea i-a fost respinsa de Directia de Finante Timis.

...Jamal...

Jamal al Atm, renumit inca din 1998, cand in Portul Constanta au fost capturate opt TIR-uri cu tigari intrate ilegal in tara, a fost implicat si in "Tigareta II". Atunci, doua avioane cu tigari de contrabanda au fost descarcate pe Baza Militara Otopeni, cu acordul si participarea unor ofiteri din MApN si SPP.
La sfarsitul lui iulie 1998, generalul Corneliu Grigoras, seful de atunci al Directiei de Protectie a Cadrelor din SIE, afirma ca Jamal al Atm ar fi fost mult timp in atentia SIE si ca "a facut export de informatii provenite din Romania, informatii care ajungeau la rusi, dar si in alte parti".
In anul 2000, Jamal a fost retinut in Grecia, "oferit" autoritatilor romane si eliberat pentru ca nimeni nu s-a deranjat sa-l "ridice".

...Petromin...

Numele lui Fathi Taher ar fi fost legat de operatiunea de distrugere a flotei maritime romanesti, prin asocierea, in 1993, la Atena, dintre "Petromin" si "Forum Maritime". In consecinta, armatorul grec Stelios Katounis ar fi varsat 25 de milioane de dolari intr-un cont din Romania cu destinatia investitii. In 1995, cand a vrut sa-si retraga cele 25 de milioane de dolari, si-ar fi gasit contul gol, pentru ca Taher, persoana abilitata sa-i ridice, incepuse sa-i retraga inca din 1993, desi grecul ar fi primit dobanzi pentru intreaga suma de 25 de milioane de dolari pana in 1995.
Taher ar fi folosit 10,5 milioane de dolari din banii afacerii Forum-Petromin in interes personal, restul banilor fiind transferati in conturile unora dintre firmele sale si folositi pentru plati datorate Petromin in afacerile "Moira," "Five sisters" si in altele asemenea, considerate dubioase.

...Hayssam...

Omar Hayssam. Raportul pentru Romania, din 2001, al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare ne sfatuia sa "renuntam la <>, care a creat personaje notorii precum Youssef Nassar, Zaher Iskandarani sau Omar Hayssam, cunoscuti ca apropiati ai unor importanti oameni politici si militari". Desi avertizarea a ajuns inclusiv la Ion Iliescu, pana la rapirea celor trei jurnalisti romani in Irak nimeni nu l-a deranjat. Asa ca, inainte de a fi arestat impreuna cu cativa subalterni, a achizitionat fabrici, a construit concernuri, a facut importuri si exporturi de utilaje, toate la limita legalitatii sau dincolo de ea. Mohammad Munaf, despre care se spune ca a finantat deplasarea celor trei jurnalisti rapiti in Irak, este un apropiat al lui Omar Hayssam, implicat si el, asa cum am mai scris, in afacerile mai mult sau mai putin curate ale prietenului sau.
Surse din cadrul serviciilor secrete sunt de parere ca Munaf nu era decat "omul din fata", menit sa atraga atentia asupra sa si, astfel, sa-l lase in umbra pe "marele patron".
Noi dezvaluiri par sa acrediteze ideea ca Munaf ar fi fost implicat in deturnarea, in 2001, a unui vas incarcat cu 2000 de tone de azotat de amoniu poros, fabricat la Nitramonia Fagaras.
Desi incarcatura era destinata unei societati miniere din Mauritania, pentru a fi folosita ca explozibil, ea a ajuns in Siria. De atunci, nu se mai stie nimic despre acest cargo si nici despre incarcatura sa. Interesant este ca Nitramonia a fost preluata, in 2003, de Fletcher Group LLC, al carui presedinte este un alt personaj interesant: turcul de origine kurda Fatih Kesser, condamnat anul acesta la 15 ani de inchisoare si la expulzarea din Romania, pentru implicarea in mai multe afaceri ilegale.

...si serviciile secrete din tarile de origine

Inca de la izbucnirea primelor scandaluri in care au fost implicati oameni de afaceri de origine straina s-a zvonit ca acestia ar fi facut parte din serviciile secrete ale tarilor de provenienta. Printre acestia: Chahim Nizar - sirian, judecat si condamnat pentru implicarea in afacerea "Tigareta ll", venit in Romania in ultimii ani ai regimului comunist; Valeri Usturoi - cetatean moldovean, patronul firmei Valeologia, implicat in afaceri cu petrol, tigari, dar si tranzactii ilegale cu materiale radioactive, presupus agent KGB, infiltrat in Romania prin Republica Moldova; Nikos Grilakis - ofiter al armatei grecesti, implicat, la un moment dat, in tratativele legate de vanzarea unor vapoare romanesti; Viktor Bout - militar rus, probabil ofiter KGB, implicat in "operatiuni speciale" cu armament.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.